BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Υπό παρακολούθηση θέτει η Κομισιόν τις τιμές ελαιολάδου στην Ισπανία

Αν και η Κομισιόν θεωρεί πως οι τιμές του ελαιολάδου βρίσκονται σε έναν σταθερό κύκλο σε κοινοτικό επίπεδο και δεν εντοπίζει καμία αδυναμία στην αγορά, δεσμεύτηκε την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου σε μια στενή παρακολούθησή τους σε χώρες όπου αυτές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

planas-y-hogan

203
0

Η δέσμευση αυτή έγινε στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας στο Λουξεμβούργο από τον Ευρωπαίο επίτροπο Φιλ Χόγκαν. Εκεί ο κ. Χόγκαν υποστήριξε πως «αν και η γενική εικόνα του κλάδου φωτογραφίζει μια κατάσταση σταθερότητας στις αγορές, οι χώρες παραγωγοί εμφανίζουν πολύ διαφορετικές τάσεις σε ο,τι αφορά στις τιμές και την παραγωγή». Εστιάζοντας στην Ισπανία, ο επίτροπος παρατήρησε ότι η εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή οδήγησε σε μια σημαντική μείωση των τιμών. «Αντιθέτως στην Ιταλία, η χαμηλή παραγωγή ως αποτέλεσμα ασθενειών και κακών καιρικών συνθηκών οδήγησε σε άνοδο των τιμών», συμπλήρωσε ο ίδιος, υποσχόμενος πως η ομάδα του θα παρακολουθεί εφ εξής τις τιμολογιακές εξελίξεις σε επίπεδο κρατών-μελών.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, Λουίς Πλάνας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παρακολούθηση της εξέλιξης της αγοράς, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Πρότεινε μάλιστα την αυτορρύθμιση για να διασφαλίσει ότι οι τιμές δεν θα είναι πολύ χαμηλές. Ζήτησε επίσης από τον Διαεπαγγελματικό Φορέα της Ισπανίας να εκπονήσει πρόταση σχετικά με τις στρατηγικές για τη διαχείριση της ζήτησης και των τιμών του ελαιολάδου, η οποία θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ισπανός υπουργός είναι βέβαιος ότι αυτή η αυτορρύθμιση θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, αποτρέποντας την ανάγκη να εξαρτάται η παραγωγή από την ιδιωτική αποθεματοποίηση για τον έλεγχο της προσφοράς και της ζήτησης, αποσύροντας τις κατηγορίες χαμηλότερου επιπέδου από την αγορά, προκειμένου να διατηρηθούν λογικές τιμές. Επί του παρόντος, οι ελιές έχουν μέση τιμή 2,40 ευρώ ανά κιλό και ο υπουργός αναμένει ότι αυτό δεν θα μειωθεί κάτω από 1,78 ευρώ.

Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε η ιδιωτική αποθεματοποίηση ήταν το 2012. Η διαδικασία είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από ορισμένες χώρες μέλη της.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία