BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ξεκινά από 21 Αυγούστου την παραλαβή οινοστάφυλων η ΕΑΣ Ηρακλείου

Αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη 21 Αυγούστου αναμένεται να αρχίσει τις παραλαβές οινοστάφυλων το οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου για να παραλαμβάνει προς το παρόν μόνο σταφύλια ποικιλίας λιάτικο ΠΟΠ από τη ζώνη των Δαφνών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης Ανδρέα Στρατάκη οι τιμές παραλαβής του λιάτικο ζώνης θα είναι φέτος 0,40 ευρώ το κιλό. Για τις υπόλοιπες ποικιλίες η Ένωση Ηρακλείου δεν έχει καθορίσει τιμές.

Στην πληρωμή θα κριθεί φέτος το παιχνίδι στα οινοστάφυλα

3
0

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Στρατάκης είπε ότι η Ένωση εξακολουθεί να πληρώνει τα οινοστάφυλα που είχαν παραδώσει πέρυσι οι αμπελουργοί.

Να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά είναι σχετικά όψιμη. Έτσι, τα περισσότερα οινοποιεία δεν έχουν ξεκινήσει κανονικά τις παραλαβές. Θα ανοίξουν μετά τις 24 Αυγούστου. Προς το παρόν λίγα οινοποιεία παραλαμβάνουν κυρίως πρώιμες ποικιλίες οινοστάφυλων χωρίς όμως να ανακοινώνουν τιμές. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές παραγωγού αναμένεται να κινηθούν σε περίπου ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι φέτος οι έλεγχοι στην αγορά για την παραλαβή σταφυλιών της ποικιλίας σουλτανί «έχουν σφίξει» πράγμα που σημαίνει ότι αναμένεται να αυξηθούν οι ποσότητες της αποξηραμένης σουλτανίνας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Στρατάκης προέβλεψε ότι οι ποσότητες της σουλτανίνας που θα αποξηρανθεί φέτος θα είναι αυξημένες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω των ασφυκτικών ελέγχων στα οινοποιεία. Η ΚΣΟΣ προετοιμάζεται μάλιστα να ανακοινώσει την τακτική της ενόψει της νέας παραγωγικής περιόδου.

Επιτραπέζια σταφύλια

Σε τιμές 0,40 – 0,50 ευρώ συνεχίζει η Ένωση Ηρακλείου τις παραλαβές επιτραπέζιων σταφυλιών «τύπου Γερμανίας». Ελάχιστες είναι οι ποσότητες των επιτραπέζιων σταφυλιών «τύπου Αγγλίας|» που η Ένωση Ηρακλείου παραλαμβάνει σε τιμές παραγωγού 0,75 – 0,85 ευρώ. Κατά τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη  η αγορά έχει «κλωτσήσει» καθώς υπάρχει υπερπροσφορά σταφυλιών από άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Ασκούνται πιέσεις στην αγορά. Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και καθορίζουμε την τακτική μας» επεσήμανε.

Η πληρωμή των παραγωγών που παραδίδουν τα επιτραπέζια σταφύλια τους στην Ένωση Ηρακλείου, κατά τον κ. Στρατάκη θα γίνει 15-20 ημέρες μετά την κοπή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στις παραχθείσες ποσότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις την ποιότητα των επιτραπέζιων σταφυλιών.

Γενική συνέλευση ΕΑΣ Ηρακλείου

Σε καταστατική γενική συνέλευση θα καλέσει τους αντιπροσώπους της η Ένωση Ηρακλείου προκειμένου να εγκρίνουν τους όρους για τη μετατροπή της σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη, δηλαδή σε ανώνυμη εταιρεία, όπως προβλέπεται από τον περίφημο νόμο Σκανδαλίδη. Παράλληλα η γενική συνέλευση θα εκλέξει προσωρινό διοικητικό συμβούλιο της ανώνυμης εταιρείας.

Όπως είναι γνωστό, αρχικά οι αντιπρόσωποι της Ένωσης Ηρακλείου είχαν αποφασίσει τη μετατροπή σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό. Στη συνέχεια όμως εκτιμήθηκε ότι η μετατροπή σε συνεταιρισμό θα συνιστούσε ένα μικρό σχήμα με χαμηλή δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά. Έτσι η γενική συνέλευση συνήλθε ξανά και αποφάσισε με πρόταση του διοικητικού συμβουλίου τη μετατροπή της Ένωσης σε εταιρική σύμπραξη.

Η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων επιβάλλεται να γίνει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, μετά και τις παρατάσεις που έχουν δοθεί στις συνεταιριστικές οργανώσεις, να εφαρμόσουν το νόμο. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις κατά τη διάρκεια της επόμενης γενικής συνέλευσης, τότε η συνεταιριστική οργάνωση δεν θα μπορεί να λειτουργεί νόμιμα, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στην Ένωση Ηρακλείου και τους αγρότες που εξαρτώνται από αυτήν.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία