Με λεπιδωτή οξύτητα, όγκο, γενναιόδωρη αλκοόλη, πυκνό άρωμα εσπεριδοειδών και μεταλλική επίγευση, το Ασύρτικο είναι το πιο δυναμικό και περιζήτητο ελληνικό λευκό σταφύλι. Ξεκινώντας από την πατρίδα του τη Σαντορίνη κατέκτησε τη Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Το Ασύρτικο έχει δώσει εξαίρετα κρασιά κι όταν χαρμανιάζεται με σταφύλια που συμβάλλουν στην αρωματική τόνωση και τη γευστική πολυπλοκότητα των κρασιών του. Κορυφαία παραδείγματα τα χαρμάνια του με Αθήρι και Αηδάνι, με τη Μαλαγουζιά και βεβαίως με τις γαλλικές ποικιλίες Sauvignon Blanc και Chardonnay.
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, στις 20.00, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα δοκιμάσουμε αντιπροσωπευτικές εκφράσεις των χαρμανιών του Ασύρτικου με ελληνικές και κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Μαζί μας θα έχουμε τον οινολόγο και οινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου».