BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

«Βοήθεια» στον σακχαρικό τίτλο των οινοποιήσιμων σταφυλιών

Τη δυνατότητα αύξησης του φυσικού κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου αμπελοοινικών προϊόντων λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών στο στάδιο ανάπτυξης των σταφυλιών, δίνει νέα απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατόπιν σχετικού αιτήματος από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Γεωργίας.

Τρέχουν οι αιτήσεις για χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης οινάμπελων

1
0

Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση δεν εφαρμόζεται σε αμπελοοινικά προϊόντα που προορίζονται για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

ΘΕΜΑ: Αύξηση του φυσικού κατ΄ όγκο αλκοολικού τίτλου των αμπελοοινικών προϊόντων για την αμπελοοινική περίοδο 2014-2015.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Επιτρέπουμε την αύξηση του φυσικού κατ΄ όγκο αλκοολικού τίτλου για την αμπελοοινική περίοδο 2014-2015, των κάτωθι αμπελοοινικών προϊόντων που προέρχονται αποκλειστικά από οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, όπως έχουν ταξινομηθεί με την αριθ. 814/16068/5.02.2014 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

α) Των νωπών σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών που έχει υποστεί μερική ζύμωση και του νεαρού οίνου που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ζύμωσης, με προσθήκη συμπυκνωμένου γλεύκους ή ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών.

β) Του γλεύκους σταφυλιών, με προσθήκη συμπυκνωμένου γλεύκους ή ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών ή με μερική συμπύκνωση συμπεριλαμβανομένης και της αντίστροφης όσμωσης.

γ) Του οίνου, με μερική συμπύκνωση με ψύξη.

2. Η αύξηση του φυσικού κατ΄ όγκο αλκοολικού τίτλου των νωπών σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών που έχει υποστεί μερική ζύμωση, του νέου οίνου που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ζύμωσης και του οίνου, για την αμπελοοινική περίοδο 2014-2015 δεν τυγχάνει οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, όμως, ως οινολογική πρακτική, ακολουθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι αντίστοιχες διατάξεις του εν λόγω κανονισμού και ιδίως το Παράρτημα VΙΙΙ και της Κ.Υ.Α των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης με αριθ. 331058/25-9-2008.

Η αύξηση του φυσικού κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου επιτυγχάνεται με τις ανωτέρω οινολογικές πρακτικές και δεν μπορεί να υπερβεί σε καμία περίπτωση το 1,5% vol.

3. Η παρούσα δεν εφαρμόζεται σε αμπελοοινικά προϊόντα που προορίζονται για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

 

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση: Αύξηση του αλκοολικού τίτλου των αμπελοοινικών προϊόντων του 2014-2015.pdf

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το φετινό τρύγο στο φύλλο της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Fresher


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία