BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Το διεθνές έλλειμμα στο ελαιόλαδο θα καλύψει η Ελλάδα λέει η WSJournal

«Αν το αγαπημένο σας μπουκάλι με ελαιόλαδο από τη Μεσόγειο κοστίσει φέτος περισσότερο ρίξτε την ευθύνη στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη και στο μικροσκοπικό δάκο», αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press.

Το διεθνές έλλειμμα στο ελαιόλαδο θα καλύψει η Ελλάδα λέει η WSJournal

2
0

Οι υψηλές θερμοκρασίας της άνοιξης, το δροσερό καλοκαίρι, και οι άφθονες βροχοπτώσεις δημιουργούν προβλήματα στην συγκομιδή ελιάς σε ορισμένες βασικές περιοχές καλλιέργειας της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Οι συνθήκες αυτές συνέβαλλαν στον πολλαπλασιασμό του δάκου. Το έλλειμμα μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές πώλησης για το ελαιόλαδο και πλήττει τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης καθώς ανακάμπτουν μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, «αν υπάρχει μια ελπίδα ομαλοποίησης της παγκόσμιας αγοράς αυτή θα προέλθει από το ελληνικό ελαιόλαδο. Μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν τα δεδομένα ελλείμματα παγκοσμίως».

Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί βασικό οικονομικό παράγοντα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Για κάποιους Ευρωπαίους παραγωγούς , η φετινή συγκομιδή είναι πολύ δύσκολη.

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή της Ισπανίας, κορυφαίου παραγωγού ελαιολάδου παγκοσμίως, αναμένεται να μειωθεί κατά 50%, με την μείωση στην Ανδαλουσία να φτάνει και το 60%. Οι ελιές είναι εξαντλημένες από την εξαιρετική περσινή χρονιά και οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη περιόρισαν την άνθηση. Επιπλέον, ορισμένοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον δάκο. Οι καταναλωτές πληρώνουν ήδη ένα ευρώ περισσότερο για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με την ένωση νέων αγροτών Asaja.

Για τους Ιταλούς παραγωγούς, η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη, σύμφωνα με τον Πιέτρο Σαντάλι, επικεφαλής της κοινοπραξίας ελαιοπαραγωγών  Unaprol. Η εθνική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 35% φέτος, σύμφωνα με τον όμιλο. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι, κάποιοι παραγωγοί δεν μπήκαν στον κόπο να συγκομίσουν την πενιχρή σοδειά τους. Και όσοι το έκαναν ο όγκος είναι μικρός και η ποιότητα κακή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AP, «τα 6 ευρώ το κιλό έφτασε η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην περιοχή του Μπάρι, κατά 2,7 ευρώ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι».

Στους 5.000 τόνους αναμενόταν αρχικά η παραγωγή ελαιολάδου της Γαλλίας, αλλά πιθανώς να φτάσει μόνο τους 1.500 τόνους, σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική Ένωση Γαλλικών Ελαιόδεντρων. Οι γάλλοι παραγωγοί πάντα αντιμετώπιζαν προβλήματα με δάκο, όμως φέτος η έκταση του προβλήματος τους έχει καταπλήξει.

Οι Πορτογάλοι παραγωγοί ακολουθούν την πρακτική των γάλλων και συγκομίζουν νωρίτερα και ταχύτερα ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες. Ωστόσο, «οι παραγωγοί θα έχουν λιγότερο ελαιόλαδο φέτος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης  Olivum. Ο δάκος και οι μύκητες των φρούτων που συρρικνώνουν και μαυρίζουν τις ελιές, φέτος έχουν χτυπήσει την παραγωγή σκληρότερα από ποτέ.

«Ωστόσο, οι Έλληνες παραγωγοί αναμένουν απροσδόκητα κέρδη», αναφέρει  το πρακτορείο. Η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση των κορυφαίων παραγωγών ελαιολάδου στον κόσμο, και αναμένεται να διπλασιάσει την ετήσια παραγωγή της κατά 300.000 τόνους. Αυτά είναι καλά νέα για τους παραγωγούς στην Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο, οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας για συντήρηση και επενδύσεις.

Το 70% του ελαιολάδου που παράγεται διεθνώς προέρχεται από τις νότιες χώρες της ΕΕ, με τα έσοδα από τις εξαγωγές να φτάνουν περίπου τα 1,8 δις ευρώ πέρυσι. Οι εισαγωγές ελαιολάδου των ΗΠΑ από την ΕΕ ανήλθαν σε λίγο περισσότερο από 800 εκατ. δολάρια των συνολικών εσόδων της ΕΕ. Επίσης, η προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής της ΕΕ, θα αντισταθμιστεί από τα ισπανικά στοκ που έχουν απομείνει από την απόδοση ρεκόρ της περσινής χρονιάς, καταλήγει το Αssociated Press.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία