BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Σε ελλειπή φυτοπροστασία οφείλεται η φετινή μειωμένη ισπανική ελαιοπαραγωγή

Επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για μείωση 50% της ελαιοπαραγωγής φαίνεται γίνεται αυτές τι μέρες στην Ισπανία καθώς η συγκομιδή ελαιοκάρπου φτάνει στο τέλος της. Το γεγονός προκαλεί την επίρριψη ευθυνών μεταξύ αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και επίσημων φορέων των περιφερειών για την ανεπαρκή αντιμετώπιση του δάκου, στο οποίο οφείλονται οι μεγαλύτερες απώλειες για τηνμεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη.

Ο δάκος «τρέχει» πιο γρήγορα από τις διαδικασίες δακοκτονίας

0
0

Στην περιοχή της Εξτρεμαδούρας, η παραγωγή έπεσε φέτος κατα 50%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 29.961 τόνους από 62.000 τόνους που ήταν πέρσι. Επιπλέον, φέτος παρατηρήθηκε μία πτώση της μέσης απόδοσης των καλλιεργειών της τάξης του 18% από 16% που ήταν το προηγούμενο έτος. «Είναι φανερό ότι οι περικοπές στα φυτοπροστατευτικά μέτρα συνετέλεσαν στο σχηματισμό των συνθηκών για μία καταστροφική παραγωγική χρονιά για την ελαιοπαραγωγή της περιοχής», δήλωσαν σχετικά εκπρόσωποι της UPA (Αγροτικής Ομοσπονδίας της Ανδαλουσίας) και συμπλήρωσαν, «Οι παραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις δεν εφάρμοσαν επαρκή φυτοπροστατευτικά μέτρα λόγω του αυξημένου κόστους, αλλά και για να μην επιβαρύνεται ο ελαιόκαρπος με χημικά υπολέιμματα».

Αποτέλεσμα της ανεπαρκούς φυτοπροστασίας ήταν η μεγάλη προσβολή του ελαιοκάρπου από το δάκο και ως εκ τούτου, η αυξημένη οξύτητα στο παραγόμενο ελαιόλαδο, του οποίου η τιμή είναι κατά 30% μικρότερη συγκριτικά με το έξτρα παρθένο. «Με αυτές τις συνθήκες, έχοντας ελαιόλαδο μειωμένης ποιότητας, ο ελαιοπαραγωγικός κλάδος δεν ήταν σε θέση να εκμταλλευτεί τις αυξημένες τιμές που προσέφεραν οι συνθήκες της αγοράς», υπογράμμισαν σχετικά οι εκπρόσωποι της UPA.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι, άφησαν αιχμές για την ανετοιμότητα της κρατική μηχανής τονίζοντας ότι «Αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν η Αγροτική Διεύθυνση της Περιφέρειας Ανδαλουσίας είχε παράσχει τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου και φυτοπροστασίας από το δάκο και δεν είχε αφήσει εκτεθημένους τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι επωμίζονται μόνοι τους το μεγάλο αυτό κόστος της δακοπροστασίας»

Διόρθωση τιμών στην επιτραπέζια ελιά

Η μείωση της παραγωγής στην επιτραπέζια ελιά, άγγιξε φέτος το 33% για την περιοχή της Εξτρεμαδούρας που παρήγαγε φέτος μόλις 88.084 τόνους. Η πτώση αυτή οφείλεται σε μειωμένη καρποπαραγωγή στις κύριες παραγωγούς περιοχές του Μπανταχόθ (-47%) και της Κάθερες (-12%).

Προκειμένου να εξασφαλίσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιοκάρπου της περιοχής, η οργάνωση UPA σε συνεργασία με τους παράγοντες του ελαιοκομικού κλάδου της Ανδαλουσίας, συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Εξτρεμαδούρας, Χεσούς Μπάριος. Στη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε η ανάγκη για εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών πρακτικών σε επαρκή έκταση και με τη βοήθεια του κράτους για τον έλεγχο των προβλημάτων και τον περιορισμό των απωλειών στην παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.

Ταυτόχρονα και οι αγροτικές οργανώσεις τις περιοχής, δεσμεύτηκαν να οργανωθούν καλύτερα την επόμενη καλλιεργητική χρονιά και να συνεργαστούν για την ολοκληρωμένη προστασία των ελαιοδέντρων της περιοχής και την αποτροπή του πολλαπλασιασμού του δάκου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία