BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Δεύτερη στην παραγωγή ελαιολάδου φέτος η Τυνησία

Τετραπλάσια υπολογίζεται τελικά η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία συγκριτικά με πέρυσι.

Οδηγίες αποκατάστασης καμένων ελαιόδεντρων Κρήτης

1
0

Η τυνησία έσπασε φέτος το ρεκόρ παραγωγής των 280.000-300.000 τόνων ελαιολάδου, τοποθετώντας τη χώρα στην δεύτερη θέση στην κατάταξη των ελαιοπαραγωγών χωρών, για το καλλιεργητικό έτος 2014-2015 και για πρώτη φορά στα χρονικά.

Σε αντίθεση με την περσινή χαμηλή της παραγωγή που είχε φτάσει μόλις τους 70.000 τόνους, η Τυνησία φέτος παρουσίασε αύξηση της τάξης του 400%, ωστόσο παραμένει δεύτερη μετά την Ισπανία η οποία, αν και είχε σημαντικά χαμηλότερη παραγωγή φέτος, παραμένει πρώτη στην κατάταξη με ύψος παραγωγής τους 600.000 τόνους ελαιολάδου. 

Παρ'όλο που η Τυνησία είναι πλέον μία σημαντική ελαιοπαραγωγός χώρα, μόνο ένα μικρό ποσοστό του ελαιολάδου που παράγει καταναλώνεται από τον πληθυσμό της, ο οποίος χρησιμοποιεί άλλα έλαια σύμφωνα με τις παραδοσιακές μαγειρικές του συνήθειες.

Περίπου το 60-70% της παραγωγής ελαιολάδου της Τυνησίας, εξάγεται στην Ε.Ε., κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, το τυνησιακό ελαιόλαδο εξάγεται και σε ακόμα 60 ξένες αγορές ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένες αραβικές χώρες και μάλιστα κάτω από 80 διαφορετικά μπραντς. Οι εξαγωγλές ελαιολάδου της Τυνησίας αποτελούν το 40% των εξαγωγώντ ης σε αγροτικά προϊόντα και το 10% των συνολικών της εξαγωγών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι καλή χρονιά για την Τυνησία ήταν φέτος και για τα εσπεριδοειδή, τους χουρμάδες και τα δημητριακά, των οποίων η παραγωγή σημείωσε αύξηση 80%.

Πηγή:www. oliveoiltimes.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία