BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Το λάδι της καλλιέργειας βγάζει η ΚΑΠ

To στοίχηµα της δηµιουργίας καινούργιων υπεραξιών προς όφελος όλων των συντελεστών παραγωγής αλλά κυρίως των ελαιοκαλλιεργητών ώστε οι τελευταίοι να ξεπεράσουν τα εµπόδια που θέτει η νέα ΚΑΠ καλείται να κερδίσει το ελληνικό ελαιόλαδο. Το συµπέρασµα αυτό προκύπτει αβίαστα από τις τοποθετήσεις των εισηγητών που ανέβηκαν στο βήµα της ηµερίδας για τα 50 χρόνια του ΣΕΒΙΤΕΛ την περασµένη ∆ευτέρα σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το λάδι της καλλιέργειας βγάζει η ΚΑΠ

0
0
Πέρα από την ανάγκη χάραξης µιας µακρόχρονης στρατηγικής εξωστρέφειας  που θα βασίζεται στην τυποποίηση και την ενίσχυση της αναγνωρισιµότητας του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, η πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας για µείωση σε ποσοστό 10% της παραγωγής σε ορίζοντα πενταετίας εξαιτίας της απώλειας εισοδηµάτων που φέρνει για τους ελαιοπαραγωγούς η νέα ΚΑΠ, λειτουργεί ως «καµπανάκι» για τον κλάδο.  Πόσω µάλλον όταν έρχεται µετά από µια χρονιά που σηµαδεύτηκε από την ευνοϊκή για τη χώρα µας συγκυρία της µειωµένης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία.

 Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήµαναν οι περισσότεροι οµιλητές στις τοποθετήσεις τους, ένας µακρόπνοος σχεδιασµός για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελαιοκοµικού τοµέα δεν µπορεί παρά να εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες: Tην πάταξη της διακίνησης του χύµα-ανώνυµου, τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας από την παραγωγή µέχρι και την κατανάλωση, τη διεύρυνση της χρήσης του επώνυµου ελαιολάδου σε όλο το φάσµα της αγοράς και, τέλος, την υποστήριξη προωθητικών δράσεων για την εξαγωγή του τελικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές

Από την εκδήλωση απουσίαζε κάποιος εκπρόσωπος των παραγωγών. Αντίθετα, το παρών έδωσε και, µάλιστα, µέχρι το τέλος της (σ.σ. στοιχείο που σχολιάστηκε θετικά από τους παριστάµενους), ο γ.γ. του ΥΠΑΠΕΝ-Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ηµήτρης Γελαλής.

Ευκαιρία η διεθνής στροφή στο παρθένο ελαιόλαδοΤην ανάγκη να αξιοποιήσουµε τη θέση που κατέχουµε στην πανευρωπαϊκή και παγκόσµια παραγωγή, χωρίς να στηριζόµαστε αποκλειστικά στις αγροτικές ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις µέσω της νέας ΚΑΠ, τόνισε από την πλευρά του, ο πρώην Ειδικός Γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδοµών του ΥπΑΑΤ και νυν πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ» Βαγγέλης ∆ιβάρης.
Αίσθηση προκάλεσε η µελέτη που παρουσίασε η επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Ανάλυσης Επιχειρηµατικότητας της Εθνικής Τράπεζας, Τζέση Βουµβάκη, σύµφωνα µε την οποία την επόµενη 5ετία αναµένεται µείωση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου κατά 10%, λόγω των µειωµένων κονδυλίων της Νέας ΚΑΠ.
Η ίδια πρότεινε ως «φάρµακο» ένα νέο µοντέλο ανάπτυξης για τον ελαιοκοµικό τοµέα µε στόχο την αυτόνοµη παρουσία στις διεθνείς αγορές και µε βασικά εργαλεία τους αποτελεσµατικούς συνεταιρισµούς, τα clusters και τη συµβολαιακή γεωργία.
Ο διευθύνων σύµβουλος της DK Consultants, ∆ηµήτρης Καραβασίλης, παρουσίασε τη θέση του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, καθώς και τις τάσεις σε νέες και υφιστάµενες αγορές. Το ελληνικό ελαιόλαδο, τόνισε, πλην του υψηλού κόστους παραγωγής συγκριτικά µε την Ισπανία και την Ιταλία, εξυπηρετεί κυρίως τη χύµα και την premium αγορά σε πολυτελείς συσκευασίες. Ο κος Καραβασίλης πρότεινε, µεταξύ άλλων, το σχεδιασµό δύο «εθνικών» φιαλών, ώστε το ελληνικό ελαιόλαδο να ξεχωρίζει ήδη από τη συσκευασία του
Στα 50στά γενέθλιά του Συνδέσμου, ξανά στο τιμόνι ο Γρηγόρης ΑντωνιάδηςΗ διαδροµή του ΣΕΒΙΤΕΛ ξεκινάει από το 1964, τότε που ως Πανελλήνιος Σύνδεσµος Εξαγωγέων Ελαιολάδου άρχισε να εκπροσωπεί κυρίως τις εξαγωγικές ελαιουργικές επιχειρήσεις. Από τότε µέχρι σήµερα η πορεία του µπορεί να επιµερισθεί σε τρεις σηµαντικές περιόδους, κάθε μία απο τις οποίες είχε να αντιμετωπίσει διαφορετικές προκλήσεις(1964-1981, 1981-1999, 1999-σήμερα).Μακροβιότερος πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ διατελεί μέχρι και σήμερα ο επανεκλεγείς Γρηγόρης Αντωνιάδης ο οποίος βραβεύτηκε μαζί με τους τρεις απελθόντες προέδρους του Συνδέσμου, οι δύο εκ των οποίων παρευρέθησαν και αυτοπροσώπως στην εσπερίδα. Ο κ. Αντωνιάδης πραγµατοποίησε µε την ευκαιρία της εκδήλωσης µια σύντοµη αναδροµή και αποτίµηση στην πορεία του Συνδέσµου στο χρόνο, στα πλαίσια της οποία δήλωσε ότι: «Σήµερα ο κλάδος βρίσκεται αντιµέτωπος µε ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας, από το οποίο απουσιάζουν η στήριξη των επιδοτήσεων στην εξαγωγή και την κατανάλωση, καθώς και  τα Νοµισµατικά Εξισωτικά Ποσά - µέτρα που βοήθησαν µεν το ελληνικό ελαιόλαδο να µεταβεί στο πλαίσιο του Κοινοτικού κεκτηµένου, δηµιούργησαν όµως και παρενέργειες στην αγορά, µεταθέτοντας τις αναγκαίες προσαρµογές στη µετά των κοινοτικών παρεµβάσεων εποχή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία