BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Πάνω από 50% οι απώλειες επιδοτήσεων για τους ελαιοπαραγωγούς

Τουλάχιστον το 50% θα φτάσουν οι περικοπές στις στρεμματικές των ελαιοπαραγωγών, με τη νέα ΚΑΠ, υποστηρίζει σε επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές του νησιού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

Φτιάχνουν λόμπι για το ελαιόλαδο στην Ευρώπη

0
0

Στην ίδια επιστολή ο κ. Μαρινάκης ζητά αποκατάσταση αδικιών  ελαιοκαλλιέργειας στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, κάνοντας λόγο για θεωρητικούς στόχους που θέτουν οι υπηρεσίες του υπουργείου, για ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα περίπου.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Με την ευκαιρια της επίσκεψή σας στην Κρήτη ο  Σύνδεσμος  Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)  που  εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των Δήμων του νησιού  και κατά τεκμήριο τους ελαιοκαλλιέργειες του  επιθυμεί να σας καταστήσει γνωστά τα εξης

Με  παλαιότερα Υπομνήματα μας προς το ΥπΑΑΤ (αρ.43/16-7-14 και αρ. 66/20-10-14)  είχαμε αναφέρει τους προβληματισμούς των Ελαιοπαραγωγών Δημοτών μας, που είναι το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της Κρήτης, για την τύχη της Ελαιοκαλλιέργειας στα πλαίσια της Εθνικής πρότασης για την νέα ΚΑΠ

Παράλληλα, στα Υπομνήματα αυτά, σας είχαμε εκθέσει ότι η Ελαιοκομία που είναι επί χιλιετίες δεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, σήμερα αποτελει ένα κλάδο  τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το νησί και για την χώρα γενικότερα αφού αποτελει κλάδο με κατά βάση εξαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρει απασχόληση στο σύνολο σχεδόν των κατοίκων του νησιού, ενώ παράλληλα συμβάλει όσο και ο τουρισμός στην σημερινή συνολική οικονομία του

Υπάρχει επομένως σκοπιμότητα και αναγκαιότητα ο κλάδος της ελαιοκομίας με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί με την νέα ΚΑΠ και όχι να υποβαθμιστεί

Αυτό πράττουν και οι άλλες μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η γειτονική μας Ιταλία,  η οποια έθεσε την Ελαιοκομία  σαν κλάδο πρώτης στρατηγικής προτεραιότητας στις Εθνικές τους προτάσεις για την ΚΑΠ

Ωστόσο, από όσα γενικά ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό κ. Καρασμάνη στην Βουλή τις παραμονές  υποβολής της Εθνικής προτασης στην ΕΕ αλλά και  από όσα κατά καιρούς διέρρεαν  σε ΜΜΕ προ και μετά την υποβολή της, διαπιστώθηκε   ότι η Ελαιοκαλλιέργεια, με την Εθνική πρόταση για την νέα ΚΑΠ όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται   αλλά αντίθετα  τίθεται  υπο δυσμένεια

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως  αρκετά αργότερα με την  Υπουργική απόφαση 104/7056/22.1.15  που  εκδόθηκε τρεις  μέρες προ των εκλογών, με την οποια   διαπιστώθηκε ότι η  Ελαιοκαλλιέργεια   βρισκόταν  όχι απλά υπο δυσμένεια  αλλά  «θυσιάζονταν» κυριολεκτικά  χωρίς να παρέχεται  καμία εξήγηση  για το ποιες  «στρατηγικές» σκοπιμότητες οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.


Τεράστιες οριζόντιες μειώσεις άνω του 55% 

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή  του ΥπΑΑΤ    για τις  «Δενδρώδεις»  καλλιέργειες κατανέμεται το ποσό των 470 εκ. ευρω ανά έτος  και  μια  συνολική έκταση 9,7 εκατ. στρέμματα.

Όμως  στην περιφέρεια  Δενδρώδεις  εκτός της Ελιάς που ήταν η πρώτη επιδοτούμενη  καλλιέργεια  της χωράς προστέθηκε και  πλήθος άλλων  (περιπου 20) καλλιεργειών, όπως τα Ακρόδρυα (Φιστικιές, Καρυδιές, Αμυγδαλιές κ.α.), οι  Αμπελώνες (Σταφίδας, Οίνου και Επιτραπέζια), τα Εσπεριδοειδή, τα Πυρηνόκαρπα (Ροδάκινα, Βερίκοκα)  και  Μηλοειδή  (Αχλάδια, Μήλα) κ.α. 

Έτσι, όμως,  κύριε Υπουργέ,  δημιουργείται μια αντιφατική,  πασιφανώς  μεροληπτική  και τελείως  άδικη  μεταχείριση των  ελαιοπαραγωγών   αφού δέχονται  δυο πλήγματα.

Πρώτον οι πιστώσεις που τους αφορούν από 550 εκατ. που  ελάμβαναν μέχρι σήμερα (συμφωνα και με ανακοίνωση του Υπουργείου σας 28-4-15)  γίνονται μονό  470 εκατ. μόνο, δηλαδή  μειώνονται κατά 80 εκατ. ευρω ετησίως.

Δεύτερον  οι εκτάσεις στις οποίες  θα κατανεμηθούν   οι ενισχύσεις αυτές, με την είσοδο  στην  «Περιφέρεια  Δενδρώδεις» και  πλήθος άλλων  νέων καλλιεργειών οι οποίες μέχρι  σήμερα δεν ελάμβαναν ενισχύσεις,  εξακοντίζονται  σε άνω  των 20 εκατ. στρ (11,5 έκ. στρ Ελαιώνες συμφωνα με το Ελαιοκομικό Μητρώο + 10 εκ. στρ. λοιπές Δενδρώδεις)  δηλαδή πολύ πάνω από 9,7 εκ στρ. που προβλέπει η  Εθνική πρόταση.

Επομένως  ο μέσος Όρος  ενισχύσεων ανά στρέμμα  ασφαλώς θα είναι   χαμηλότερος  τουλαχιστο κατά 50%   ακόμη  και από τον θεωρητικό  στόχο των 50 ευρω που θέτουν  οι υπηρεσίες του Υπουργείου  σας.

Έτσι τελικά από τα 152,9 ευρω ανά στρέμμα  που ελάμβαναν κατά μέσο ορο οι Ελαιοκαλιεργητές της Κρήτης, εάν δεν υπάρξει κάποια  διόρθωση,  το 2019 θα λαμβάνουν  πολύ κάτω των 50 ευρω/στρ.

Άρα η μείωση που θα υποστούν θα είναι της τάξεως του  70%,και άνω ,  ποσοστό που  εξαιτίας της δικλείδας ασφάλειας που προβλέπει ο Κανονισμός 1307/2013 (άρθρο 25.7)    για  μέγιστη  μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων  μέχρι  30%»,  μπορεί να καταστεί κάπως  χαμηλότερο, αλλά δυστυχώς και πάλι -  συμφωνα με  τις ερμηνείες  που δίδει του Υπουργείο σας στον Κανονισμό-   δεν θα είναι μικρότερο του 55 %.!

Κι αυτό γιατί η δικλείδα  ασφάλειας  30 % του  Κανονισμού,  συμφωνα με τις Υπηρεσίες σας δεν θα  περιλάβε συνολικά όλες τις μειώσεις όπως προβλέπει ο Κανονισμός1307/2013, αλλά  θα ισχύσει για τα ποσά των ενισχύσεων που θα προκύψουν μετά την αφαίρεση  των  οριζόντιων μειώσεων  8,5% που  ήδη έγιναν  το 2014 και   του 16%   που  θα γίνουν  το 2015, για κάλυψη των ειδικών ενισχύσεων (νέοι αγρότες 2%, φυσικοί περιορισμοί 5% και συνδεδεμένες ενισχύσεις 9%).

Πλήρης αφανισμός των  μικρών παραγωγών

Άλλη σημαντική αδικία για χιλιάδες μικρούς ελαιοπαραγωγούς που προκύπτει από την  Υπουργική απόφαση 104/7056/22.1.15  στα πλαίσια της Εθνικής προτασης είναι   η εξαίρεση  όσων έχουν  εκτάσεις μικρότερες από τα 4 στρ  και όσων λαμβάνουν ποσά χαμηλότερα των 250 ευρω

Με τα Μέτρα αυτά ένας αριθμός παραγωγών, που  όπως ανακοινώνουν  τα Γραφεία   ενεργοποίησης  νέων  δικαιωμάτων, ανέρχεται ήδη σε  δεκάδες χιλιάδες, εξαιρούνται  ολοκληρωτικά από τις ενισχύσεις  πράγμα που εκτός του ότι αποτελει σημαντική αδικία  θα έχει και τεράστιες  επιπτώσεις  στην μείωση της ελαιοπαραγωγής.

Ωστόσο   το χαμηλότερο οριο χορήγησης ενισχύσεων  συμφωνα με τον Καν. 1307/2013 (άρθρο 10α είναι τα 100 € και όχι τα 250€ που καθορίζει η Υπουργική απόφαση  ενώ και  το οριο ελαχίστης εδαφικής έκτασης ανά εκμετάλλευση  4 στρ.  με  σχετική τεκμηρίωση προς την ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί στο  1 στρ. Κι αυτό γιατί  με βάση τα στοιχειά του ελαιοκομικού Μητρώου του Υπουργείου σας  στην Κρητη  έχουμε 213.000 ελαιοπαραγωγούς και  2.278.000 στρ ελαιώνων και επομένως  μέση έκταση ανά ελαιοπαραγωγό   μόλις 10,6 στρ.

Έτσι, με βάση το κριτήριο των 4 στρ  ένα μεγάλο ποσοστό ελαιοπαραγωγών της τάξεως του 30% θα τεθεί εκτός ενισχύσεων

        Κύριε Υπουργέ

Πρεπει να επισημάνουμε και πάλι ότι:  

 

-Οι ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να φαίνονται υψηλότερες ανά στρέμμα, όμως είναι πολύ χαμηλότερες ανά δικαιούχο από ότι σε άλλες καλλιέργειες αφού  η μέση έκταση ανά ελαιοκαλλιεργητή της Κρήτης είναι μόλις 10 στρ...

-Οι ελαιώνες δεν αποτελούν μια απλή εδαφική έκταση, αλλά μια μόνιμη επένδυση η οποία απαιτεί  μόχθους γενεών για να υπάρξει.

 -Οι ενισχύσεις των ελαιοκαλλιεργειών, αποτελούν ένα μικρό αντιστάθμισμα  της ψαλίδας μεταξύ του αυξημένου κόστους παραγωγής και των συνήθως χαμηλών τιμών του προϊόντος.

-Η μείωση των ενισχύσεων σε ένα τέτοιο βαθμό θα σημάνει εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας  και μείωση της  παράγωγης ελαιολαδου όπως τεκμηριώνεται και από πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μετά από τα παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει να μεριμνήσετε για τα εξης:

   1.Η  Εθνική πρόταση για την ΚΑΠ πρεπει να τροποποιηθεί   με   ορισμό ειδικής κατηγορίας «Ελαιοκαλλιέργεια»  μέσα στην   οποία να  υπάρξει η σύγκλιση, όπως προβλέπεται και από τον  ο Κανονισμό.

   2.Το   ποσό που  πρεπει να προβλεφτεί για την ελαιοκαλλιέργεια δεν θα πρεπει να είναι μικρότερο από το πόσο που μέχρι τώρα ελάμβαναν οι έλληνες ελαιοκαλλιεργητές.

 δηλαδή τα 560 εκατ. ευρω ετησίως συμφωνα και με ανακοινώσεις του Υπουργείου σας

    Στην περίπτωση που  η   Ελια  παραμείνει  στην περιφέρεια «Δενδρώδεις» τότε το συνολικό πόσο πρεπει να αυξηθεί ανάλογα ώστε να μην ζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές.

 

3. Η σύσταση του Κανονισμού για μείωση των ενισχύσεων όχι μεγαλύτερη του 30%, να ισχύσει για το σύνολο των μειώσεων  που θα υποστούν οι ελαιοκαλλιεργητές και  να μη προστεθούν σε αυτό οι οριζόντιες μειώσεις 24%   

   4. Η Υπ. Απόφαση 104/7056/22-1-15 (αρθ.4 και 12) να τροποποιηθεί ώστε τα  ελάχιστα όρια  για λήψη ενισχύσεων των 4 στρ και 250 ευρω ανά δικαιούχο να μειωθούν  στο 1 στρ και τα 100 €  πράγμα που επιτρέπει  ο Καν, (ΕΕ) 1307/2013

      5. Οι δαπάνες της εφαρμογής της «Συλλογικής Δολωματικής Δακοκτονίας» η οποία αποτελεί μέθοδο με υψηλή περιβαλλοντική και διατροφική  ασφάλεια, να ενταχθούν  στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις  του  Β Πυλώνα της ΚΑΠ με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρω όπως θα σας τεκμηριώσουμε  με άλλο Υπόμνημα μας  

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ

 

Γιώργης Μαρινάκης

Δήμαρχος Ρεθυμνου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία