Το βακτήριο Xylella fastidiosa που προσβάλλει ένα μεγάλο φάσμα φυτών σημαντικά για την παραγωγική οικονομία, όπως είναι η ελιά, το αμπέλι και τα εσπεριδοειδή, ήταν διαδεδομένο μόνο στην Αμερική, όμως το 2013 έγινε η πρώτη καταγραφή του βακτηρίου στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Νότια και Βόρεια Ιταλία. Στην Νότια Ιταλία το βακτήριο έχει εντοπιστεί σε ελιές, αμυγδαλιές, πικροδάφνες και βελανίδια ενώ στην Βόρεια Ιταλία έκανε την εμφάνιση του παρά τις προσπάθειες για την εξάλειψη του
Το βακτήριο είναι άκρως επικίνδυνο καθώς προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων με αποτέλεσμα τα φυτά που νοσούν να εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (σημάδια καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, για να καταλήξουν σε πλήρη νεκρωμένα φυτά. Η ασθένεια αυτή των φυτών μεταδίδεται σε κοντινές αποστάσεις με φορείς έντομα όπως τα τζιτζίκια, ενώ σε μακρινές αποστάσεις μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός μπορεί να προσβληθεί χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα.  
Οι παραγωγοί και οι φυτωριούχοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εξαιτίας της σοβαρότητας του βακτηρίου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας. Με τρία απλά βήματα είναι πιθανό να προλάβουν και να περιορίσουν την εξάπλωση της επικίνδυνης αυτής ασθένειας των φυτών:
1. Να χρησιμοποιούν μόνο πιστοποιημένο φυτικό υλικό (Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για Χώρες της ΕΕ, Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας για τρίτες χώρες
2.να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας για οποιαδήποτε διακίνηση φυτών πραγματοποιούν από την Ιταλία και άλλες χώρες που έχει διαπιστωθεί η παρουσία του, ώστε να γίνει άμεσα έλεγχος από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές
3. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα (σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια, κατά τη διακίνησή τους, καθώς επίσης και στους οπωρώνες) να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας
Η Υπηρεσία μας θα ενημερώνει με νεότερες και έγκαιρες ανακοινώσεις για τις εξελίξεις όσον αφορά σε θέματα του εν λόγω βακτηρίου
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 2241364926 και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281098828.
Το βακτήριο είναι άκρως επικίνδυνο καθώς προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων με αποτέλεσμα τα φυτά που νοσούν να εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (σημάδια καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, για να καταλήξουν σε πλήρη νεκρωμένα φυτά. Η ασθένεια αυτή των φυτών μεταδίδεται σε κοντινές αποστάσεις με φορείς έντομα όπως τα τζιτζίκια, ενώ σε μακρινές αποστάσεις μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός μπορεί να προσβληθεί χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα.  
Οι παραγωγοί και οι φυτωριούχοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εξαιτίας της σοβαρότητας του βακτηρίου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας. Με τρία απλά βήματα είναι πιθανό να προλάβουν και να περιορίσουν την εξάπλωση της επικίνδυνης αυτής ασθένειας των φυτών:
1. Να χρησιμοποιούν μόνο πιστοποιημένο φυτικό υλικό (Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για Χώρες της ΕΕ, Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας για τρίτες χώρες
2.να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας για οποιαδήποτε διακίνηση φυτών πραγματοποιούν από την Ιταλία και άλλες χώρες που έχει διαπιστωθεί η παρουσία του, ώστε να γίνει άμεσα έλεγχος από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές
3. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα (σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια, κατά τη διακίνησή τους, καθώς επίσης και στους οπωρώνες) να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας
Η Υπηρεσία μας θα ενημερώνει με νεότερες και έγκαιρες ανακοινώσεις για τις εξελίξεις όσον αφορά σε θέματα του εν λόγω βακτηρίου
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 2241364926 και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281098828.