BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Προστασία τσίπουρου ζητούν από ΣΥΡΙΖΑ

Την προστασία των μικρών παραγωγών τσίπουρου ζητούν Παπαδημούλης, Βαγενά.

Προστασία τσίπουρου ζητούν από ΣΥΡΙΖΑ

3
0

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφερόταν στην ανακοίνωση της Κομισιόν με την οποία «ζητά από την Ελλάδα να εξισώσει το μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά με τον αντίστοιχο που ισχύει για όλα τα αλκοολούχα ποτά», καθώς επίσης, την κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή που επιβάλλεται σε μικρούς (διήμερους) αποστάκτες και σημείωνε ότι η ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας «θα πλήξει σημαντικά τους επαγγελματίες και μικρούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς, τα οποία, μαζί με το ούζο, αποτελούν εθνικά προϊόντα και μάλιστα Προστατευμένης Προέλευσης».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αφού τονίζει τις «διατάξεις της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ, που προβλέπει, μειωμένο μέχρι και 50% ΕΦΚ σε μικρά οικογενειακά αποστακτήρια (άρθρο 14)», ρωτά την Κομισιόν «εάν σκοπεύει να έρθει σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση ενός νέου καθεστώτος για την επιβολή ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά που, από τη μια, να σέβεται την κοινοτική νομοθεσία, και από την άλλη, θα παρέχει στην Ελλάδα αντίστοιχες, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, εξαιρέσεις προστασίας παραδοσιακών εθνικών προϊόντων, όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά» και «εάν θα λάβει υπόψη της, κατά την αξιολόγηση της απάντησης της Ελλάδας, τις προαναφερθείσες, ευεργετικές για τους μικρούς παραγωγούς, διατάξεις των Οδηγιών για τον ΕΦΚ στην αλκοόλη».

Ακoλουθεί η πλήρης ερώτηση: 

Σε ανακοίνωσή της στις 25/09/15 η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα να εξισώσει το μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά με τον αντίστοιχο που ισχύει για όλα τα αλκοολούχα ποτά. Επίσης, ζητά να καταργηθεί και ο υπερ-μειωμένος συντελεστής που επιβάλλεται σε μικρούς (διήμερους) αποστάκτες.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα πλήξει σημαντικά τους επαγγελματίες και μικρούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς, τα οποία, μαζί με το ούζο, αποτελούν εθνικά προϊόντα και μάλιστα Προστατευμένης Προέλευσης. 

Με δεδομένες τις διατάξεις της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ, που προβλέπει, μειωμένος μέχρι και 50% ΕΦΚ σε μικρά οικογενειακά αποστακτήρια (άρθρο 14), ερωτάται η Κομισιόν:

-Θα λάβει υπόψη της, κατά την αξιολόγηση της απάντησης της Ελλάδας, τις προαναφερθείσες, ευεργετικές για τους μικρούς παραγωγούς, διατάξεις των Οδηγιών για τον ΕΦΚ στην αλκοόλη; 

-Σκοπεύει να έρθει σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση ενός νέου καθεστώτος για την επιβολή ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά που, από τη μια, να σέβεται την κοινοτική νομοθεσία, και από την άλλη, θα παρέχει στην Ελλάδα αντίστοιχες, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, εξαιρέσεις προστασίας παραδοσιακών εθνικών προϊόντων, όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά;

Παρέμβαση Βαγενά

Ανοιχτή επιστολή απηύθυνε ενώπιον των αρμοδίων Υπουργών (Οικονομικών, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) στις 2 Οκτωβρίου 2015 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, καλώντας την Κυβέρνηση να απέχει από κάθε μέτρο το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στην άμεση ή έμμεση επιβάρυνση της φορολογίας του τσίπουρου.

Στην επιστολή, η οποία και συντάχθηκε σε απάντηση του από 29ης Σεπτεμβρίου 2015 Ψηφίσματος του Δήμου Τυρνάβου κατά της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο, τονίζεται ότι η υπέρβαση της ύφεσης θα έρθει μόνον μέσα από την προαγωγή της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την στήριξη των τοπικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων σε εξέχουσα θέση βρίσκεται το τσίπουρο.

Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή-παρέμβασή της η κ. Βαγενά, το αίτημα του Δ. Τυρνάβου κατά της φορολογικής επιβάρυνσης του τσίπουρου είναι εύλογο και δίκαιο, ενόψει της επιτακτικής ανάγκης προστασίας του αγροτικού κόσμου από φορολογικά μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή του. Τέλος, όπως υπογράμμισε η βουλευτής του Νομού «οποιαδήποτε φορολογική πολιτική επιλογή είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιασθεί και εφαρμοσθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλισθεί η προστασία της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας και η ενίσχυση της παραγωγής τσίπουρου, κάτι το οποίο είναι αδύνατον να γίνει μέσω της αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων που αφορούν στο εθνικό αυτό προϊόν».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία