BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Αυξημένος ο κίνδυνος μολύνσεων στα ελαιόδεντρα Σερρών

Τον αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων των ελαιοδέντρων του νομού Σερρών από ασθένειες αυτή την περίοδο, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών καταγράφουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας, σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Σερρών.

0
0

Αναλυτικά, για κάθε ασθένεια αναφέρονται τα εξής:

Κυκλοκόνιο

Ο μύκητας κάνει την εμφάνιση του κυρίως στα φύλλα, προκαλώντας φυλλόπτωση και εξασθένιση του δένδρου. Σε έντονες προσβολές, παρουσιάζεται μερική ή ολική ακαρπία.

Οι ειδικοί συστήνουν άμεσο ψεκασμό με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία προτείνεται επαναληπτικός ψεκασμός μετά από ένα μήνα. Στην περίπτωση που συμπίπτει με την περίοδο συγκομιδής, ο ψεκασμός θα πρέπει να ακολουθήσει τη συλλογή του ελαιοκάρπου.

Καπνιά

Οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώματα εντόμων, προκαλώντας το χαρακτηριστικό «μαύρισμα» σε φύλλα και κλαδίσκους, εμποδίζοντας έτσι φωτοσύνθεση και διαπνοή.

Συνήθως αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με το κυκλοκόνιο. Καλύτερη καταπολέμηση όμως επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση των κοκκοειδών την κατάλληλη εποχή.

Καρκίνωση

Οφείλεται στο βακτήριο ψευδομόναδα το οποίο προσβάλει τις πληγές και τις σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα  τους όγκους  που δημιουργούνται στους βραχίονες και στους βλαστούς των δέντρων. Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, το χαλάζι, τον παγετό και τη συγκομιδή.

Συστήνεται αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν τους όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος. Απαραίτητη κρίνεται η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και ένας ψεκασμός με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά από χαλάζι, παγετό, κλάδεμα και συλλογή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία