BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Τυποποιημένο ελαιόλαδο στην εστίαση θέλει ο ΣΕΔΗΚ

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και προώθηση τυποποιημένου προϊόντος στην εστίαση τέθηκαν στο ΔΣ.

Τυποποιημένο ελαιόλαδο στην εστίαση θέλει ο ΣΕΔΗΚ

0
0

Η προώθηση του ελαιολάδου μέσα απο τις επιχειρήσεις εστίασης, ταβέρνες και ξενοδοχεία του νησιού θα πρέπει να αποτελέσει βασικό  στόχο του ΣΕΔΗΚ αλλά και όλων των  φορέων (Περιφέρειας, Επιμελητηρίων κ.α.) που μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο ενημερωτικό σημείωμα του ΣΕΔΗΚ. 

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα του ΣΕΔΗΚ έχει ως εξής:

Σημαντικά ήταν τα θέματα  που συζητήθηκαν, αλλά και  οι αποφάσεις που πάρθηκαν από το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ  που πραγματοποιήθηκε στις  15 Φεβρουαρίου 2017  στα Χανιά.

Τα θέματα που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη  βασικά  αφορούσαν  τις  αποζημιώσεις ΕΛΓΑ απο καύσωνες και χιονοπτώσεις, την υποχρεωτική χρήση επώνυμων συσκευασιών  νωπού ελαιολάδου στις ταβέρνες,  την ανάδειξη και αξιοποίηση των Μνημειακών ελαιοδέντρων, την   ευαισθητοποίηση νεολαίας  για την ελιά και το ελαιόλαδο, τις  βραβεύσεις ελαιοτριβείων  στις ορθές πρακτικές έκθλιψης και διάθεσης και  ξενοδοχείων για  την συνδρομή τους στην ανάδειξη και προώθηση του ελαιολάδου κ.α

Οι συζητήσεις που έγιναν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν  έχουν αναλυτικότερα ως εξής.

Θ1  342

Νέα αρνητική απάντηση ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις απο καύσωνες στις ελιές!

Προβληματισμοί  και για τις αποζημιώσεις  απο τα χιόνια.

Αναγκαία η ανάληψη  πρωτοβουλιών απο Βουλευτές Κρήτης

Οι τεράστιες απώλειες της ελαιοπαραγωγής απο τους καύσωνες της περασμένης Άνοιξης, που οδήγησαν σε μια συνολική  μείωση της στο επίπεδο της Κρήτης πάνω απο 70%,  και η επίμονη άρνηση του ΕΛΓΑ  να αποζημιώσει, έστω και μικρό μέρος τους, απασχόλησαν και πάλι το Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ.

Αιτία η δεύτερη αρνητική επιστολή του ΕΛΓΑ (αρ.894/21-11-2016), απάντηση   στο δεύτερο υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ), που υπογράφεται απο τον Διοικητή του κ. Κουρεμπέ, με την οποία ενώ προσπαθεί να προκαλέσει διένεξη μεταξύ του ΣΕΔΗΚ και υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, εξακολουθεί με τα ίδια αβάσιμα επιχειρήματα να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις ούτε απο ΕΛΓΑ, ούτε απο ΠΣΕΑ. Όπως επαναλαμβάνει «όταν οι ζημιές έγιναν δεν υπήρχαν θερμοκρασίες άνω των 40ο, ενώ όταν υπήρξαν τέτοιες θερμοκρασίες δεν υπήρξαν ζημιές!» 

Απο την άλλη πλευρά με την ίδια επιστολή, αρνείται  και  πάλι την τροποποίηση του Κανονισμού, ώστε να περιλαμβάνει και τις ζημιές  στην άνθηση  απο καύσωνες, όπως συμβαίνει και  για τις ζημιές  στην άνθηση απο παγετούς,  με το αβάσιμο επιχείρημα ότι οι παγετοί (που συμβαίνουν κυρίως στην βόρεια Ελλάδα) είναι «καθολικοί»  και αφορούν ολόκληρες περιοχές! Ωστόσο και παρά το ότι η έννοια της «καθολικότητας»  δεν  αναφέρεται στον Κανονισμό, παραβλέπεται το ότι και οι ζημιές απο  τους καύσωνες  στην Κρήτη και  το 2013 και  το 2015   ήταν τεράστιας   έκτασης και μεγαλύτερης καθολικότητας, όπως αποδεικνύεται  από  την μείωση της παράγωγης  η οποία απο 100.χιλ. τόνους κατά μ.ο. έπεσε στους 20 χ.τ. το 2013 και στους 30 χ.τ. το 2015

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε,  ανάλογη  αρνητική θέση  του ΕΛΓΑ,  φαίνεται να διαμορφώνεται και  για τις ζημιές  που προκλήθηκαν   απο  τις πρόσφατες χιονοπτώσεις.

Οι ζημιές στην παραγωγή δεν είναι πια εύκολο να εκτιμηθούν, ενώ  και οι  ζημιές στα δέντρα   προβάλλεται η αιτιολογία ότι  δεν μπορούν να καλυφτούν απο τα ΠΣΕΑ αν δεν  υπερβαίνουν το 30% στο επίπεδο της Αντιπεριφέρειας!

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου,  «Οι ελαιοπαραγωγοί αποζημιώνονται, γιατί υπάρχει το  νομοθετικό πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο και απαιτεί  επικαιροποίηση. Δεν έχει νόημα οι παραγωγοί να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να μην αποζημιώνονται σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή».

Μετά απο αυτά, εξετάζεται  η περίπτωση ο ΣΕΔΗΚ να  απευθυνθεί στους  Βουλευτές,  στην Περιφέρεια και  τους Αγροτοσυνεταιρικούς φορείς  της Κρήτης ώστε  και απο την πλευρά τους να  γίνουν οι δέουσες ενέργειες  για την νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων.

 Θ2  220

Προώθηση του ελαιολάδου στις Ταβέρνες και στα Ξενοδοχεία της Κρήτης

Αναγκαία η θεσμοθέτηση επώνυμων συσκευασιών  ελαιολάδου στην εστίαση.

Η προώθηση του ελαιολάδου μέσα απο τις επιχειρήσεις εστίασης, Ταβέρνες και Ξενοδοχεία,  του νησιού θα πρέπει να αποτελέσει βασικό  στόχο του ΣΕΔΗΚ αλλά και όλων των  φορέων (Περιφέρειας, Επιμελητηρίων κ.α.) που μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.  

Αυτό πρόεκυψε απο την  συζήτηση του θέματος  στην τελευταία  συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ κατά την οποία αποφασίστηκε όπως ο ΣΕΔΗΚ επανέλθει με νέο υπόμνημα του στο ΥπΑΑΤ προκειμένου να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική χρήση επώνυμων μη ξαναγεμιζόμενων συσκευασιών  στις επιχειρήσεις εστίασης της χώρας. 

Το μέτρο αυτό  που ήδη  εφαρμόζεται  στην   Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Κύπρο αλλά στην Ελλάδα  τώρα και τρία χρόνια,  στην Ελλάδα φαίνεται ότι θεωρείται επουσιώδες  αφού  παρά τα επανειλημμένα υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ και άλλων φορέων εξακολουθεί να μένει σε εκκρεμότητα.

Όμως, όπως έχει υπογραμμιστεί, το νωπό ελαιόλαδο στα γνωστά διαφανή μπουκάλια του λαδόξυδου εκτός της ανωνυμίας του,  η οποία  δεν εξασφαλίζει καμία υπευθυνότητα ούτε για την  γνησιότητα (μη νόθευση),  ούτε την ταυτότητα,  ούτε την υγιεινή  ασφάλεια του περιεχόμενου,   σίγουρα δεν  ενθουσιάζουν ούτε τους ξένους ούτε τους ντόπιους  πελάτες τους. 

Πάντως, είναι  ευχάριστο ότι μερικές Ταβέρνες στην Κρήτη, άρχισαν απο μόνες τους να προσφέρουν  νωπό ελαιόλαδο σε επώνυμες συσκευασίες. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Οι συσκευασίες  δεν αρκεί να είναι επώνυμες, πρεπει να  φέρουν και πώμα που δεν επιτρέπει το ξαναγέμισμα τους η να είναι μικρές ώστε να επαρκούν μονό για μια χρήση. Διαφορετικά  η χρήση τους  μπορεί να αποβεί σε βάρος των καταστημάτων αλλά και των επιχειρήσεων που φέρονται στις ετικέτες τους.

 

Θ3  233

Ανάγκη εφαρμογής της  διάταξης για  υποχρεωτική αναγραφή στους καταλόγους

Όπως αναφέρθηκε  στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ,  η  υποχρεωτική αναγραφή στους καταλόγους εστίασης του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται,   η οποία μετά απο υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ  καθιερώθηκε με αγορανομική διάταξη, στην πράξη παραμένει ανεφάρμοστη. Ελάχιστες   είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες προσαρμόστηκαν αλλά και σχετικοί έλεγχοι δεν  φαίνεται ότι δεν γίνονται. 

Πάντως, πρεπει να γίνει κατανοητό, ότι η γενίκευση της χρήσης  ελαιολάδου  στην εστίαση  στην Κρήτη, δεν θα ωφελήσει μόνο τους ελαιοπαραγωγούς όπως ίσως πολλοί νομίζουν,  αλλά πολύ περισσότερο τις ίδιες τις τουριστικές επιχειρήσεις  και τον Τουρισμό του νησιού γενικότερα. Αυτό μπορεί να γίνει  αντιληπτό,  απο ένα χονδρικό υπολογισμό της  ποσότητας ελαιολάδου που θα μπορούσε  να  καταναλωθεί απο τους  Τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη (περίπου 10 εκατ./έτος) έστω  και αν αυτοί  μπορούσαν να καταναλώνουν τόσο  ελαιόλαδο  όσο καταναλώνουν και οι κάτοικοι  της Κρήτης που είναι 25 κιλά/έτος η 60-70 γρ./ημέρα. Με δεδομένο ότι οι Τουρίστες συνήθως παραμένουν περίπου μια εβδομάδα καθένας στην Κρήτη, εκτιμάται   σε περίπου 500 τόνους ελαιολάδου το πολύ ανά έτος!  Η ποσότητα  όμως αυτή αντιστοιχεί  μόλις στο 0,5% της παραγωγής της Κρήτης η οποία κατά μέσο όρο  ανέρχεται σε 100.000 τόνους ανά έτος.  

Επομένως  η ωφέλεια  για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης θα είναι μηδαμινή, ενώ θα είναι οπωσδήποτε πολλαπλάσια  για τις  επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν  περισσότερους και ποιοτικότερους τουρίστες αν αυτοί πειστούν ότι  η διατροφή τους στο νησί θα γίνεται αποκλειστικά με ελαιόλαδο, όπως  έχει προκύψει απο σχετική έρευνα του ΣΕΔΗΚ.

Θ4 = 149

Βραβεύσεις  ορθών πρακτικών ελαιοτριβείων,  ξενοδοχείων και ταβερνών

Μετά την επιτυχία που σημείωσε  η  Βράβευση Ελαιοτριβείων για στην "εφαρμογή ορθών πρακτικών στην έκθλιψη και διάθεση" αλλά και η Βράβευση ξενοδοχείων  για την συνδρομή τους στην ανάδειξη και προώθηση του Ελαιόλαδου κατά τον περασμένο χρόνο, το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ αποφάσισε όπως  οι δράσεις αυτές συνεχιστούν  και κατά το 2017 και αν είναι δυνατόν να επεκταθούν  και  σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων που σχετίζονται με όλη την διαδικασία απο την παραγωγή μέχρι την διάθεση του ελαιολάδου.

Οι επιχειρήσεις που πρωτοπορούν και εφαρμόζουν ορθές πρακτικές πρεπει να επιβραβεύονται και να προβάλλονται ώστε να αποτελούν παράδειγμα  και για τις άλλες.

Στην προσπάθεια αυτή   αποφασίστηκε  όπως  η  έκδοση του ΣΕΔΗΚ " Ορθές Πρακτικές στην Παραγωγή, Έκθλιψη, Τυποποίηση και Διάθεση" διατεθεί δωρεάν  σε ενδιαφερομένους παραγωγούς, ελαιοτριβεία και τυποποιητήτρια ώστε να αποτελέσει μια βάση των πρακτικών που πρεπει να ακολουθούνται, μαζί  βεβαία και με τις άλλες  καινοτόμες  πρακτικές που μπορεί  οι ίδιες οι  επιχειρησεις να εφαρμόσουν .

Ο Πρόεδρος  εξουσιοδοτήθηκε όπως προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες για την ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερόμενων  αλλά και την συγκρότηση  Επιτροπών αξιολόγησης απο επιστήμονες αποδεδειγμένης εμπειρίας σχετικά με τα θέματα που θα προτείνονται  απο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Επιστημονικούς  φορεις  κατά προτίμηση της Κρήτης..

Θ5 = 237

Συνέχιση της εκστρατείας  ευαισθητοποίησης

της νεολαίας για την Ελιά και το λάδι

Στα σχολεία αλλά και στα ξενοδοχεία της Κρήτης

Τα αξιόλογα αποτελέσματα των  εκδηλώσεων που οργανώθηκαν  κατά την περασμένη περίοδο σε συνεργασία με  Σχολεία και Εκπαιδευτικούς στα πλαίσια του προγράμματος «Ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την Ελιά και το Ελαιόλαδο» που  άρχισε πριν μερικά χρόνια και εντατικοποιήθηκε ιδιαίτερα πέρυσι, ενθαρρύνουν την συνέχιση του και στα επόμενα χρόνια  κατά τρόπο συστηματικότερο και αποτελεσματικότερο στα Σχολεία αλλά και στα Ξενοδοχεία.

 Αυτό αποφασίστηκε κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ κατά την οποία   υπογραμμίστηκε ότι προς την κατεύθυνση αυτή  πρέπει να αξιοποιηθεί   η πρόσφατη έκδοση  του ΣΕΔΗΚ  "Θεατρικά έργα για την Ελιά και το Λάδι"  αλλά και οι  προηγούμενες εκδόσεις «Παιχνίδια με την Ελιά» που απευθύνεται σε  παΐδια Νηπιαγωγείου και Α Δημοτικού  αλλά και η έκδοση «Στους  δρόμους της Ελιάς» η οποία απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερα.

  Οι εκδόσεις αυτές θα τεθούν στην διάθεση ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών παράλληλα και με ενδεχόμενη συνεργασία και υποστήριξη του ΣΕΔΗΚ όπου απαιτείται,  προκειμένου να αξιοποιηθούν για την οργάνωση  θεατρικών παραστάσεων, κατασκευών,  διαγωνισμών εκθέσεων,  ζωγραφικής κ.α. στα  σχολεία.

  Παράλληλα αποφασίστηκε  η  συνέχιση της προσέγγισης των παιδιών ξένων επισκεπτών (τουριστών) της Κρήτης,  σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα Ξενοδοχεία. Η δράση αυτή που  άρχισε απο πέρυσι με την διάθεση  των Βιβλίων που προαναφέρθηκαν στα Αγγλικά μέσα απο 55 Ξενοδοχεία της Κρήτης, πρεπει  να  συνεχιστεί και την ερχόμενη περίοδο   συστηματικότερα με την διάθεση βιβλίων αλλά και  την οργάνωση και άλλων  δράσεων.  

Θ6 = 352

Προσπάθεια ανάδειξης και  ανάπλασης των Μνημειακών ελαιοδέντρων.

Η μελέτη και υλοποίηση εργασιών ανάδειξης και ανάπλασης των  ελαιοδέντρων που  έχουν ανακηρυχθεί ως Μνημειακά απο τον ΣΕΔΗΚ  όπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ δεν προχωρεί παρά  το ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποφασίσει την διάθεση πίστωσης 10.000 ευρώ. Βασική αιτία η άρνηση των περισσότερων ιδιοκτητών  να παραχωρήσουν τα δέντρα και τον περιβάλλοντα χώρο τους στους Δήμους με δωρεά, εξαγορά η  ενοικίαση ενώ φαίνεται να αποδέχονται την εκτέλεση των εργασιών ανάδειξης και ανάπλασης με βάση κάποια  Σύμβαση με τους Δήμους η τον ΣΕΔΗΚ στην οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι υποχρεώσεις των δυο πλευρών.

Μετά απο αυτό αποφασίστηκε όπως ο ΣΕΔΗΚ συνεχίσει την προσπάθεια με  βάση την υπογραφή Σύμβασης  συνεργασίας μεταξύ  ιδιοκτητών, Δήμων και  ΣΕΔΗΚ,  σχέδιο της οποίας θα προωθηθεί στους Δήμους και Ιδιοκτήτες.

Πρόταση Δήμου Πλατανιά για συνεργασία με ΣΕΔΗΚ στην ανάδειξη του πολιτισμού της Ελιάς

Ο Δήμος Πλατανιά με έγγραφο του ανάφερε στον ΣΕΔΗΚ ότι προτίθεται να σχεδιάσει και εφαρμόσει  ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων που θα στοχεύουν στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του ελαιολάδου και της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου και ζήτησε την συνεργασία και συμμετοχή του ΣΕΔΗΚ  στην υλοποίηση  των σχεδιασμών αυτών.

Το ΔΣ  του ΣΕΔΗΚ λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στο έγγραφο του Δήμου  και εκτιμώντας ότι     στον Δήμο Πλατάνια, υπάρχουν:

-Τρία ελαιόδεντρα που έχουν ανακηρυχθεί ως Μνημειακά (Βούβες, Π. Ρούματα, Βατόλακκο) και εκείνο των Βουβών έχει  ήδη  προβληθεί αρκετά και έχει  μια αξιόλογη επισκεψιμότητα.

-Τρία Έλαιο-Μουσεία (Βούβες, Βατόλακκο, Δρομόνερο)  που διαθέτουν  αρκετά πλούσιο υλικό τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σαν στοιχεία ενημέρωσης των επισκεπτών για τον πολιτισμό της Ελιάς και του Ελαιόλαδου   

-Αρκετές επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου οι οποίες μπορούν να συνδράμουν αλλά και να αξιοποιήσουν  την ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού της ελιάς

-Πολλά  ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης που μπορούν να δραστηριοποιηθούν  και επωφεληθούν με την ανάδειξη και προώθηση της κατανάλωσης του Ελαιόλαδου,  

  Καλωσόρισε την πρόταση  του Δήμου και αποφάσισε:

(α) Την  συνέχιση των επαφών και συνεννοήσεων για τον σχεδιασμό των δράσεων που μπορούν να υλοποιηθούν

(β) Τον προσδιορισμό των πηγών και προγραμμάτων  χρηματοδότησης  των δράσεων  

(β) Τον καθορισμό των όρων  συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία