BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Η ιστορία του ελαιολάδου Καλαμάτας από τον 17χρονο Βασίλη Μαρλαντή

Ο Βασίλης Μαρλαντής από την Καλαµάτα είναι ένας νέος που αγαπά την τέχνη του video, ονειρεύεται να δουλέψει στην Αµερική και βλέπει ξανά και ξανά τις ταινίες του Νόλαν αναλύοντας τα πλάνα του.

Η ιστορία του ελαιολάδου Καλαμάτας από τον 17χρονο Βασίλη Μαρλαντή

2
0
Μέσα στο 2017 αυτός ο «µοντέρνος» νέος αναµένεται να ολοκληρώσει το πρώτο µεγάλο ντοκιµαντέρ του µε τίτλο «The Olive Oil of Messinia» καταφέρνοντας έτσι να κατακτήσει τη θέση του καλύτερου πρεσβευτή ενός τόσο παραδοσιακού προϊόντος, όπως το υγρό χρυσάφι της Μεσσηνίας, το ελαιόλαδο.


Ας ξεκινήσουµε από το νέο µεγάλο εγχείρηµα, το ντοκιµαντέρ «The Olive Oil of Messinia». Πείτε µας λίγα πράγµατα γι’ αυτό;Το ντοκιµαντέρ  ασχολείται µε το βασικότερο προϊόν της αγροτικής οικονοµίας της περιοχής µου, που δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο. Παρουσιάζει τόσο τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής του όσο και τη µεγάλη διατροφική του αξία. Θα διαθέτει αγγλικούς υπότιλους, καθώς απευθύνεται και στο διεθνές κοινό και η διάρκειά του είναι 25 λεπτά. Για την υλοποίησή του µάλιστα αναζήτησα χρηµατοδότηση από την ιστοσελίδα συµµετοχικής χρηµατοδότησης Kickstarter.com. Το συγκεκριµένο project το δουλεύω εδώ και 2 χρόνια ταξιδεύοντας σε διάφορα σηµεία της Μεσσηνίας και τελικά θεωρώ τον εαυτό µου τυχερό και ευγνώµων που κατάφερα να βρω σπόνσορες και να κάνω το όνειρό µου πραγµατικότητα. Τώρα αναµένω κάποια επιπλέον χρηµατοδότηση για να προσθέσω τους αγγλικούς υπότιτλους.

Τι µπορεί να ωθήσει ένα τόσο νέο παιδί να ασχοληθεί µε ένα κοµµάτι της αγροτικής παραγωγής και το ελαιόλαδο εν προκειµένω;Ένιωσα ότι ήρθε η ώρα να κάνω κάτι που θα βοηθήσει τη χώρα µου. Όταν οι άνθρωποι στο εξωτερικό ακούνε για την Ελλάδα, στο µυαλό τους έρχονται έννοιες όπως η οικονοµική κρίση, η διαφθορά και οι δυσκολίες στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήµατος. Ωστόσο, παράλληλα η γη µας µπορεί να προσφέρει πολλά. Η ταινία µου έχει ως στόχο να αναδείξει ακριβώς αυτή τη θετική πλευρά που συνήθως παραµελούν τα ΜΜΕ. Για να γίνει αυτό το «The Olive Oil of Messinia» καταγράφει τη διαδικασία της παραγωγής ενός εκ των διασηµότερων συστατικών της µεσογειακής κουζίνας, καθώς και την ιστορία και την καθηµερινότητα  των ανθρώπων που το παράγουν.  

Τι πιστεύετε ότι κάνει το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας να ξεχωρίζει από τα άλλα; Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας είναι ευρέως γνωστό για την ποιότητά του, την οποία οφείλει στις εξαιρετικές ελιές της ποικιλίας Κορωνέικη που παράγονται στην περιοχή. Στη Μεσσηνία, η τέχνη της παραγωγής ελαιολάδου περνά από γενιά σε γενιά και έχει πλέον γίνει µέρος της ελληνικής κληρονοµιάς. Παρόλο που ο τόπος µας παράγει µόνο 45 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου ετησίως, ποσοστό που αντιπροσωπεύσει περίπου το 13% της εθνικής παραγωγής, µπορούµε να µιλάµε για ένα από  τα καλύτερα ελαιόλαδα, που απολαµβάνει διεθνή αναγνώριση. Εποµένως, θεωρώ ότι θα ήταν ντροπή, αν η ιστορία αυτού του εθνικού θησαυρού έµενε ανείπωτη.

Που σχεδιάζεται να προωθήσετε και να προβάλλεται τη νέα σας αυτή δουλειά; Σκέφτοµαι να στείλω το «The Olive Oil of Messinia» σε διάφορα φεστιβάλ φαγητού σε όλο τον κόσµο για να µάθει ο κόσµος για την Ελλάδα και το µεσσηνιακό ελαιόλαδο. ∆ηλαδή, να µάθει πόσο ευεργετικό µπορεί να είναι για την υγεία του ανθρώπου και πόσο ποιοτικά ανώτερο είναι σαν προϊόν. Και φυσικά µέσα από την προβολής της παραγωγικής διαδικασίας να µάθει πως φτιάχνεται ένα καλό ελαιόλαδο.

Μέτα από τόση έρευνα και ενασχόληση δύο ετών µε το θέµα, ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που σας εντυπωσίασε περισσότερο; Παρότι µεγάλωσα στην Καλαµάτα, οι γνώσεις µου για το ελαιόλαδο ήταν περιορισµένες. Τους τελευταίους µήνες, κάνοντας έρευνα για το ντοκιµαντέρ µου, έµαθα πάρα πολλά. Το µεσσηνιακό ελαιόλαδο ειδικότερα έχει µία τόσο µακρά ιστορία, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας στο σήµερα, γεγονός που είναι πράγµατι εκπληκτικό. Ωστόσο, αυτό που προσωπικά µε εντυπωσίασε περισσότερο είναι η διαδικασία παραγωγής του, την οποία αξίζει πραγµατικά να τη γνωρίσουν όλοι. Και µιλάω ιδιαίτερα για τον παραδοσιακό τρόπο. Όχι αυτόν µε τα νέα µηχανήµατα που υπάρχουν τώρα, αλλά τον παλιό και λιγότερο γνωστό. Βασική που επιδίωξη ήταν να επικεντρωθώ σε αυτόν, να τον καταγράψω και να τον διασώσω.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το ντοκιµαντέρ για το µεσσηνιακό ελαιόλαδο δεν αποτελεί την πρώτη σας προσπάθεια να προβάλλετε τον τόπο σας. Το καλοκαίρι του 2016 τελείωσα ένα από τα µεγαλύτερα project µου. ∆ηµιούργησα το δικό blog µε το όνοµα «Minds Of Now» και µαζί µε τον φίλο µου Alex Muresan, από τη Γαλλία,    καταφέραµε να βρούµε σπόνσορες, υποστηρικτές και συνεργάτες για να δηµιουργήσουµε το «24 Hours In», ένα video που προβάλλει το πόσο ενεργή είναι η πόλη της Καλαµάτας και πόσα πολλά πράγµατα µπορείς να κάνεις εκεί. Το τρίλεπτο αυτό video αναµένεται να προβληθεί το επόµενο  διάστηµα. Πριν από µερικά χρόνια επίσης, είχα κερδίσει την πρώτη θέση στον τοπικό διαγωνισµό δηµιουργίας τηλεοπτικού σποτ για την Καλαµάτα και είχα βραβευτεί από το ∆ήµο

Άρα η τέχνη του video είναι ο δικός σας τρόπος για να προβάλλεται ότι πιστεύετε ότι έχει αξία;Το βίντεο για ‘µένα είναι ο πιο εύκολος και άµεσος τρόπος να µοιραστείς κάτι µε τους άλλους, µία εµπειρία για παράδειγµα, ενώ παράλληλα είναι ένα άκρως ψυχαγωγικό µέσο. Από µικρός µου άρεσε η τεχνική πλευρά οποιασδήποτε τέχνης. Όταν το καλοκαίρι του 2011 είδα την αδελφή µου να κάνει ένα βίντεό της, είπα να αρχίσω και εγώ. Πήρα το κινητό µου και κάποιους φίλους και άρχισα να φτιάχνω µικρού µήκους ταινίες για να προβάλω συναισθήµατα τα οποία εγώ πίστευα ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον για το κοινό.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που στήριξαν την οµολογούµένως εντυπωσιακή για το νεαρό της  ηλικίας σας πορεία; Οι γονείς µου φυσικά οι οποίοι έχουν µεγάλη κατανόηση, αλλά και οι αδελφές µου οι οποίες είναι αρκετά µεγαλύτερές µου, ζουν στο εξωτερικό και έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες για εµένα.

Φαντάζοµαι ότι έφοσον έχετε ξεκινήσει τόσο δυναµικά, τα σχέδια σας για το µέλλον θα είναι εξίσου µεγάλα και δυνατά; Στην Ελλάδα η τέχνη του video δεν έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ γι’ αυτό µάλλον και εγώ θα αναγκαστώ να µεταναστεύσω. Στόχος µου είναι να φτάσω στην Αµερική και να κάνω τις δικές µου ταινίες και να επικοινωνήσω κάποιες από τις ιδέες µου στον κόσµο. Όνειρό µου είναι  γίνω διευθυντής φωτογραφίας και να µπορώ να ζω απ’ αυτό που αγαπάω, φτιάχνοντας και βοηθώντας σε µικρά και µεγάλα projects ή ακόµα και ταινίες


Βιογραφικό του νεαρού κινηµατογραφιστήΟ Βασίλης Μαρλαντής είναι γεννήθηκε το 1999 και κατάγεται από την Καλαµάτα. Ασχολείται από τα 12 του χρόνια µε την τέχνη του video και έχει το δικό του κανάλι στο YouTube. Έχει γυρίσει ταινίες µικρού µήκους και έχει εξασκηθεί ως βοηθός της αδερφής του σε αρκετά µεγάλα διαφηµιστικά projects, όπως της Adidas.
Έχει βραβευτεί, µαζί µε άλλους δύο µαθητές, µε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισµό δηµιουργίας τηλεοπτικού σποτ του ∆ήµου Καλαµάτας. Έχει το δικό του blog, το «Minds Of Now», στο οποίο µπορεί να βρει κανείς στοιχεία για τη δουλειά του καθώς και το video «24 Hours In», όπου προβάλλεται µε τον καλύτερο και πιο νεανικό τρόπο η πόλη της Καλαµάτας. Το 2017 ολοκλήρωσε το πρώτου µεγάλο ντοκιµαντέρ για το µεσσηνιακό ελαιόλαδο µε τίτλο «The Olive Oil of Messinia».





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία