BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Πιο πολλά premium κρασιά ο στόχος για το οινοποιείο Semeli

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, θέτει σε τροχιά υλοποίησης το 2018 το οινοποιείο Semeli, για να εκσυγχρονίσει το μηχανολογικό του εξοπλισμό, να δημιουργήσει υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης οινοτουρισμού, αλλά και για να αγοράσει γη, με στόχο τη διεύρυνση του ιδιόκτητου αμπελώνα του.

Πιο πολλά premium κρασιά ο στόχος για το οινοποιείο Semeli

2
0

Τις σχετικές αποκαλύψεις για τα σχέδια του οινοποιείου Semeli έκανε ο χημικός οινολόγος και γενικός διευθυντής της επιχείρησης Λεωνίδας Νασιάκος, με αφορμή την επίσημη, πρώτη, παρουσίαση του καινούριου ξηρού ερυθρού οίνου, εσοδείας 2015, με την ετικέτα «Aetheria Red», το περασμένο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.


Όπως ανέφερε ο κ. Νασιάκος το νέο απόκτημα του οινοποιείου είναι ένα χαρμάνι των ποικιλιών syrah (40%), merlot (40%) και cabernet sauvignon (20%), που έμεινε 24 μήνες στα κελάρια της Semeli στο Κούτσι της Νεμέας, πριν εμφιαλωθεί και πάρει τη θέση του πλάι στο λευκό «Aetheria» που πρωτοκυκλοφόρησε το 2015.

Η διεύρυνση της συμμετοχής των κρασιών premium κατηγορίας στο σύνολο των ήδη 17 ετικετών που παράγει το κτήμα, σύμφωνα με το ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Semeli, είναι ο πρωταρχικός στόχος, ώστε με τον τρόπο αυτό να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών τα επόμενα χρόνια και να βελτιωθεί αισθητά η μικτή κερδοφορία.

Προς την κατεύθυνση αυτή η οινοποιητική εταιρία δίνει έμφαση στην τεχνολογική αναβάθμισή της -εξ ου και η επένδυση σε νέο εξοπλισμό- σε συνδυασμό με την απόκτηση ιδιόκτητων αμπελώνων (στόχος είναι να διπλασιαστεί η έκτασή τους, τα επόμενα λίγα χρόνια, από τα 300 στρέμματα τώρα) καθώς, όπως εξηγήθηκε, έτσι μπορεί και διασφαλίζει την ποιότητα της πρώτης ύλης που είναι το Α και το Ω για την μέγιστη ποιότητα στο τελικό προϊόν.

Ειδικά στο κομμάτι της αναδιάρθρωσης και επέκτασης του αμπελώνα ο κ. Νασιάκος σημείωσε ότι «στόχος είναι η εξεύρεση αμπελοτοπίων ανά την Ελλάδα, πάνω στα οποία θα δημιουργήσουμε -και ήδη αρχίσαμε να το κάνουμε- νέες ετικέτες πολύ μικρής παραγωγής κι υψηλής ποιότητας ώστε να αναδείξουμε τα μοναδικά terroir που υπάρχουν ανά τη χώρα».

Αυτή τη στιγμή η συνολική έκταση των αμπελώνων από τους οποίους η Semeli αντλεί την πρώτη ύλη υπερβαίνει τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων εκτάσεών της, αλλά και των εκμεταλλεύσεων των συνεργαζόμενων αμπελουργών, από τις ζώνες Π.Ο.Π. Νεμέα και Μαντινεία, ή από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Αναφερόμενος στην παραγωγή κρασιού του οινοποιείου, ο ομιλητής επισήμανε πως η για το 2017 υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο φιάλες. Από τον όγκο αυτό το 15% εξάγονται, αλλά στους στόχους της διοίκησης είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών μέσα στην επόμενη τριετία.

Όσον αφορά στον κύκλο εργασιών, για τη χρήση 2017 προβλέπεται να κινηθεί περί τα 4 εκατ. ευρώ κι εν πολλοίς θα οφείλεται στη σημαντική αύξηση του μεριδίου των premium ετικετών στο μείγμα πωλήσεων. Η διεύρυνση της συμμετοχής των οίνων αυτής της κατηγορίας αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας, που ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης που αγγίζει το 25%, όπως αναφέρθηκε.

Σήμερα, τα προϊόντα της Semeli εξάγονται σε 19 χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Κύπρο, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, την Κορέα, την Ταϊλάνδη και τη Δ. Αφρική.

Οι οίνοι της Semeli φέτος απέσπασαν συνολικά 43 διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμός εντός και εκτός συνόρων, και είναι βασισμένοι ως επί το πλείστον σε γηγενείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, και κυρίως στο αγιωργίτικο από την περιοχή της Νεμέας αλλά και το μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία.

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην γκάμα του οινοποιείου η μαλαγουζιά και ο ροδίτης από την Πελοπόννησο και σε πολύ μικρό βαθμό κάποιες ξένες ποικιλίες. Όπως εξηγεί ο κ. Νασιάκος, οι ξένοι καταναλωτές «είναι ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών ποικιλιών, ενώ οι Έλληνες θέλουν να δοκιμάσουν και κάτι από τον διεθνή αμπελώνα».

Σε σχέση με τα πλάνα του οινοποιείου για τον οινοτουριστικό τομέα, ο πήχης μπαίνει ψηλά, με τη μέτοχο και μέλος του Δ.Σ., Μυρτώ Γιαννακοπούλου Σάλλα, να επισημαίνει ότι το όραμα της Semeli «είναι να δημιουργήσει έναν ισχυρό οινικό προορισμό στη Νεμέα, για Έλληνες και ξένους, και να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του Κτήματος και των ετικετών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελώντας ορόσημο στο χώρο του κρασιού».

Οι εργασίες για την υποδομή στήριξης των σχεδίων στον οινοτουρισμό θα ξεκινήσουν μέσα στο Δεκέμβριο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου του 2018. Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις θα γίνουν με σκοπό να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο οίνων, και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται για ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ θα αναδιαμορφωθεί το κελάρι, όπου επεκτείνονται κι εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης, και στις πτέρυγες δεξιά και αριστερά του οινοποιείου, θα διαμορφωθούν χώροι φιλοξενίας επισκεπτών.

Σημειώνεται πως η Semeli από το boutique οινοποιείο στη Σταμάτα της Αττικής, «μετακόμισε» το 2003 στη Νεμέα, όπου μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα που έχει φτάσει στα 12 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα, έχει στήσει ένα οινοποιείο με δυναμικότητα 2 εκατ. φιαλών ετησίως και με προσήλωση στην ποιότητα.

Το συνολικό ποσό που έχει επενδυθεί στην εταιρία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος για το 2018 είναι μια επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής και των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας. «Η επένδυση», όπως τονίζει η κ. Σάλλα, «αναβαθμίζει τον χώρο παραγωγής με state of the art εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, αναδεικνύοντας το Οινοποιείο σε σημείο αναφοράς, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το εξωτερικό».


Τα χαρακτηριστικά του ερυθρό ξηρού οίνου του οινοποιείου Semeli της σειράς AETHERIA RED 2015:
Syrah 40% - Merlot 40% - Cabernet Sauvignon 20%    
Ερυθρός Ξηρός Ποικιλιακός, 14% vol
Χρώμα:    Διαυγές ρουμπινί, με ιώδεις ανταύγειες.
Μύτη:       Φινετσάτη και σύνθετη, με τη τριλογία των ποικιλιών του κρασιού να εκφράζεται αρωματικά με εξαιρετικά σφιχτοδεμένο τρόπο, χωρίς περιθώρια πρωτοκαθεδρίας των πρωτογενών αρωμάτων κάθε μίας εξ αυτών. Η μύτη ξεκινά με γευστικές προσδοκίες τις οποίες ικανοποιεί, αφού στην εξέλιξή της παρουσιάζει χαρακτήρες από ώριμα και ζουμερά κόκκινα φρούτα, μαρμελάδες μύρτιλου και φραγκοστάφυλου, μπαχαρικά οριεντάλ, που θυμίζουν γλυκόριζα και κάρδαμο, ευχάριστες φυτικές νότες, κέδρο, μελάνι και κακάο.
Στόμα:    Οι προσδοκίες που γεννά και για το στόμα η σύνθετη, σφιχτοδεμένη και με φινέτσα μύτη,  ικανοποιούνται απόλυτα, καθώς η τυπικότητα των ποικιλιών του κρασιού ξεδιπλώνεται, σταδιακά σε όλο το εύρος του. Φανερά γενναιόδωρο και πικάντικο, με στρογγυλές, αρκετά μαλακές τανίνες, που υποστηρίζονται με το παραπάνω από το αλκοόλ, το κρασί αυτό χαρίζει στον ουρανίσκο ένα ενιαίο γευστικό σύνολο. Αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, αλλά και αποξηραμένων σκουρόχρωμων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και βοτάνων έρχονται σε αρμονία με αυτά της μύτης. Η ωρίμαση σε βαρέλι γίνεται επίσης φανερή, με χαρακτήρες σοκολάτας και βανίλιας, ενώ το τελείωμα είναι ευχάριστο και φρέσκο.


Το SEMEL IAETHERIA RED 2015 αγαπά τα πιάτα της ελληνικής αστικής και παραδοσιακής κουζίνας, όπως για παράδειγμα τα κρεατικά κατσαρόλας με φρέσκια σάλτσα τομάτας, το μουσακά και το παστίτσιο, ενώ ταιριάζει και με πιο δημιουργικά πιάτα ελληνικής, αλλά και ιταλικής  κουζίνας.
Ιδιαίτερη όμως αδυναμία έχει στα κρεατικά σχάρας και φούρνου, αυτά με τραγανή πέτσα, όπως στο χοιρινό κότσι, αλλά και στα κρεατικά που έχουν μαγειρευτεί με την τεχνική «sousvide» (π.χ. ζουμερά μάγουλα με πουρέ). Ατού του κρασιού είναι η δυνατότητά του να ταιριάζει με μεγάλη γκάμα φαγητών, αποτελώντας όχι μόνο «κρασί φαγητού», αλλά και σίγουρη επιλογή για εστιατόριο ή σπίτι.
Ευκολόπιοτο όντας, μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα ακόμα και σκέτο.
Για να το απολαύσετε όμως απόλυτα απαραίτητη είναι ημετάγγιση σε καράφα, για να αναδειχθεί το μπουκέτο του κρασιού και σερβίρισμα σε μεγάλο ποτήρι, στους 16°C.

Βραβεία


Το 2017 είναι η χρονιά της Semeli με 43 βραβεία και διακρίσεις διεθνούς επιπέδου.
Τα παραπάνω αφορούν 10 ετικέτες σε 9 διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο λευκός ξηρός SEMELI ΑETHERIA 2016 από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Chardonnay, κατέκτησε μέσα στη φετινή χρονιά 6 μετάλλια σε διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίου επιπέδου.

Την ανώτατη διάκριση ως «ΟΚαλύτερος Λευκός Ξηρός Οίνος»κέρδισε ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ 2016 (Μοσχοφίλερο και SauvignonBlanc), o οποίος ξεχώρισε στο διεθνή διαγωνισμό ChallengeInternationalduVin 2017 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Το χρυσό μετάλλιο του κορυφαίου διαγωνισμού στον κόσμο Decanter 2017, απέσπασε το SEMELITHEAMANTINIA 2015 (Μοσχοφίλερο).
Στον ίδιο διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα στο Λονδίνο, τα κρασιά του κτήματος απέσπασαν άλλες 8 διακρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το SEMELI NEMEA GRANDE RESERVE 2012, φέτος, στην πρώτη εσοδεία μετά από αρκετά χρόνια,  απέσπασε 5 σημαντικά μετάλλια.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία