BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Από τον πάγκο της Αγίας Βαρβάρας στα delicatessen με αστρονομική τιμή το Eliama

Η ανάγκη για μια «νέα» ζωή στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου και η επαφή με τα κτήματα και την πατρώα περιουσία «γέννησε» το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Eliama, που πλέον είναι περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού και πωλείται στην λιανική της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και άλλων χωρών για αρκετά ευρώ το λίτρο.

Από τον πάγκο της Αγίας Βαρβάρας στα delicatessen με αστρονομική τιμή το Eliama

3
0

Το ξεκίνημα -όσο κι αν φαίνεται περίεργο- έγινε από έναν πάγκο, όπως αυτόν που στήνουν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές.

Εκεί, η Έλλη Τιτάκη και ο σύζυγός της Μύρων Καμνάκης έβαζαν τα κάθε λογής αγροτικά προϊόντα που παρήγαγαν, μεταξύ αυτών και το ελαιόλαδο, για να τα διαθέσουν στους ντόπιους και στους τουρίστες.

Πελάτες ήταν κατά βάση Ευρωπαίοι τουρίστες, στους οποίους αρκούσε μια μόνο φορά να γευτούν το κρητικό ελαιόλαδο, ώστε να γίνουν πελάτες.

Κάπως έτσι και έπειτα από παροτρύνσεις Γερμανών πελατών, το ζεύγος των δυο αγροτών, που πέρασαν από την παροχή υπηρεσιών στην αγροτική παραγωγή, εδώ και μια δεκαετία περίπου, σκέφτηκαν να τυποποιήσουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με το όνομα Eliama.

Έτσι κι έγινε. Το 2015 προχώρησαν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστώσουν  τι ακριβώς είχαν στα χέρια τους.


«Αρχίσαμε να το ψάχνουμε πάρα πολύ. Κάναμε στο ελαιόλαδό μας οποιαδήποτε εργαστηριακή ανάλυση υπάρχει», εξομολογείται o Μύρων Καμνάκης, για να προσθέσει ότι: «Βρήκαμε την Ιθάκη μας . Πήγαμε σε σεμινάρια. Κάναμε αμέτρητα ταξίδια, αμέτρητα τηλέφωνα και με συνεχή επιμόρφωση χτίσαμε σιγά-σιγά το όνειρο».

Το 2016 οι δυο αγρότες είχαν την έμπνευση να στείλουν ένα δείγμα από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Eliama στο διεθνή διαγωνισμό ποιότητας, που έγινε στο Λονδίνο.

«Καταφέραμε και πήραμε το χάλκινο βραβείο κι έτσι κατανοήσαμε ότι ήμασταν σε καλό δρόμο», εξηγεί από την πλευρά της η Έλλη Τιτάκη, που μαζί με τον άντρα της συνέχισαν να επενδύουν στην ποιότητα, με αποτέλεσμα μια ακόμα επιβράβευση, να μην αργήσει να έλθει.

Συγκεκριμένα, το 2017, το κρητικό έξτρα παρθένο Eliama, που διακρίνεται για την γεύση, το άρωμά του και τα οργανοληπτικά του στοιχεία κατόρθωσε να αποσπάσει το χρυσό βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό στο Λονδίνο, μεταξύ 300 συμμετοχών, από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 94 από την Ελλάδα.

Σημειωτέον, λέει ο Μύρων Καμνάκης, μιλώντας στο «Ελαίας Καρπός-el», ότι «οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς από μια επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής με εξειδίκευση στον τομέα των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, η οποία είναι συγγενής και καλλιεργούμε μαζί έναν ελαιώνα, μάθαμε και κάποιες άλλες ιδιότητες του ελαιολάδου, πέρα από την αποτροπή των καρδιαγγειακών νοσημάτων που όλοι ξέρουμε».

Σήμερα το ζευγάρι από την Κρήτη, που εξακολουθεί να πουλά αγροτικά προϊόντα στο πάγκο, στοχεύοντας στους τουρίστες παράγει 6 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με ιδιαίτερα χαμηλές οξύτητες. Απευθύνεται δε αποκλειστικά σε μικρά καταστήματα delicatessen της κεντρικής Ευρώπης.

«Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητος μας και σε καμιά περίπτωση η αύξηση της παραγωγής μας. Θέλουμε να καταστήσουμε το ελαιόλαδό μας ένα brand περιορισμένης οικογενειακής παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα εγγυημένης ανώτερης ποιότητος. Ουκ εν τω πολλώ το ευ...», προσθέτει από την πλευρά της η Έλλη Τιτάκη.

«Βασικό εργαλείο για όλα αυτά που έχουμε καταφέρει έως τώρα αλλά και μέσον για την επίτευξη των μελλοντικών μας στόχων είναι το διαδίκτυο, το οποίο, κατά την άποψή μας είναι από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του ανθρώπου, μετά τον τροχό», καταλήγει ο Μύρων Καμνάκης.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Elli's Farm family products

Αγία Βαρβάρα, Ηράκλειο Κρήτης

ellisafarm@gmail.com

www.ellis-farm.com

2894 022004

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία