BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Οι αμπελώνες σε ηφαιστειακά εδάφη δίνουν άλλα προνόμια στο κρασί

Το 2018 εξελίσσεται ως η χρονιά για τους λάτρεις της λάβας… του κρασιού. Φρέσκα, ζωντανά κρασιά που προέρχονται από σταφύλια που καλλιεργούνται σε ηφαιστειακά εδάφη µετέπειτα θα εµφιαλωθούν και θα εµφανιστούν στις κάβες κορυφαίων εστιατορίων ανά την υφήλιο. Τα εδάφη αντιπροσωπεύουν µόλις το 1% της παγκόσµιας επιφάνειας αλλά συνεισφέρουν κατά ένα µεγάλο ποσοστό στην κατάταξη µε τους πιο καλούς αµπελώνες, όπως αυτοί της Σαντορίνης, γράφει το Bloomberg παραθέτοντας οκτώ µέρη στον κόσµο που µπορεί να βρει κανείς εξαιρετικά κρασιά που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη.

Οι αμπελώνες σε ηφαιστειακά εδάφη δίνουν άλλα προνόμια στο κρασί

1
0

«Αυτό το τέλειο τουριστικό καταφύγιο στη θάλασσα του Αιγαίου παράγει κάποια από τα καλύτερα παραδείγµατα ηφαιστειακών κρασιών. Τα αµπέλια φυτεύονται σε πετρώδη χωράφια, από στάχτη και ηφαιστειακούς βράχους», γράφει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο για την Σαντορίνη. Μάλιστα, ο συντάκτης του άρθρου βάζει πρώτο στη λίστα του µε τα κορυφαία κρασιά από ηφαιστειακά εδάφη το Aσύρτικο του Χατζηδάκη (2016) το οποίο περιγράφει ως έντονο, σπιρτόζικο και ατίθασο, µε ορυκτώδεις νότες, αρώµατα εσπεριδοειδών που παράγεται από βιολογικά σταφύλια.

Τα αλµυρά, έντονα λευκά κρασιά του ελληνικού νησιού έκαναν δυνατή είσοδο στη σκηνή της Νέας Υόρκης, πριν από δύο χρόνια, εξασφαλίζοντας διεθνή αναγνώριση, σύµφωνα µε το πρακτορείο.  Σε πρόσφατη διεθνή ηµερίδα στη Νέα Υόρκη, της οποίας είχαν προηγηθεί οι δύο ευρωπαϊκές εµπορικές εκθέσεις Vinisud στη Γαλλία και ProWein στη Γερµανία, τονίστηκε ότι όλος αυτός θόρυβος γύρω από τα κρασιά αυτά δεν είναι απλώς ένα τέχνασµα µάρκετινγκ.

Αυτό που κάνει συναρπαστικά αυτά τα κρασιά είναι ότι οι αµπελώνες βρίσκονται εκτεθειµένοι στις πλαγιές είτε ενός ηφαιστείου που εξακολουθεί να εκπέµπει φωτιά, καπνό και λάβα, είτε σε χώµα εµπλουτισµένο µε τέφρα που είναι επίσης υπεύθυνο για τα καπνιστά, γήινα κόκκινα και τα λευκά που γεννιούνται για παράδειγµα στη σκιά της Αίτνας της Σικελίας. «Έχουν γοητεύσει περιπετειώδεις εραστές του κρασιού που θέλουν να σοκάρουν τους ουρανίσκους τους µε κάτι διαφορετικό.», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Επιπρόσθετα, τα περισσότερα ηφαιστειακά εδάφη είναι γνωστά για τη διατήρηση µοναδικών, αυτόχθονων ποικιλιών σταφυλιού που προσφέρουν διαφορετικές γεύσεις από αυτές τις πανταχού παρούσες διεθνείς ποικιλίες όπως το chardonnay και το cabernet. Μάλιστα, σε µέρη όπως οι Κανάρια Νήσοι, το ηφαιστειακό έδαφος έσωσε τοπικά σταφύλια, όπως το Listιán Negro.

Bρείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία