BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Υποχρεωτική η δήλωση κτηνιάτρου εκτροφής για όλες τις εκμεταλλεύσεις

Να συνάψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με ιδιώτες κτηνιάτρους υποχρεώνει όλους τους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων υπουργική απόφαση, μέσω της οποίας θεσμοθετείται ο λεγόμενος «κτηνίατρος εκτροφής», για την εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και βοοειδών και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων.

Υποχρεωτική η δήλωση κτηνιάτρου εκτροφής για όλες τις εκμεταλλεύσεις

0
0
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παρασκευάς Κουκουλόπουλος, καθορίζεται η εφαρμογή του θεσμού του «κτηνιάτρου εκτροφής» στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, ώστε να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι

1) Η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων και βοοειδών και κατά περίπτωση των εκάστοτε εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών όλων των παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, πτηνά, μέλισσες).

2) Η αποτελεσματικότερη τήρηση των υποχρεώσεων στο επίπεδο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ως προς:

α) την υγειονομική κατάσταση της εκμετάλλευσης,

β) την προστασία της υγείας και ευζωίας των ζώων

γ) το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων,

δ) την άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων με όλα τα στοιχεία που αφορούν μεταβολές ζωικού κεφαλαίου και κτηνιατρικές εφαρμογές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,

ε) την τήρηση, σύνταξη και υπογραφή των μητρώων φαρμακευτικής αγωγής της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης,

στ) τη διάθεση στην τροφική αλυσίδα ασφαλών προϊόντων, μέσω ανάπτυξης συστήματος πρόληψης ασθενειών που μειώνει τις απώλειες ζωϊκού κεφαλαίου και τη χρήση φαρμάκων.

3) Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη βάση του υγιούς ανταγωνισμού και σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ζωϊκής προέλευσης.

Υποχρεωτική η σύμβαση για όλους

Μεταξύ άλλων η απόφαση ορίζει πως κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του «κτηνιάτρου εκτροφής» για την εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και βοοειδών και των κατά περίπτωση εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών των παραγωγικών ζώων.

β) Εξαιρούνται

βα) οι εκμεταλλεύσεις, των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα προορίζονται αποκλειστικά για ιδιωτική οικιακή κατανάλωση όπως αυτή ορίζεται με τις κατά περίπτωση διατάξεις. Οι κάτοχοι των εκμεταλλεύσεων αυτών υποχρεούνται να δηλώνουν την ιδιωτική οικιακή κατανάλωση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

ββ) οι εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει ή υπάρχει περιορισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες κτηνιάτρους της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο θεσμό του «κτηνιάτρου εκτροφής».

Στις παραπάνω περιπτώσεις της παραγράφου β), οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Διαδικασία δήλωσης

Οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής αρμοδιότητάς τους για την υποχρέωση τους να δηλώσουν εγγράφως σε αυτές (απευθείας ή μέσω των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών), τον «κτηνίατρο εκτροφής» της επιλογής τους από το αναρτημένο μητρώο κτηνιάτρων, μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευσή του. Βάσει της έγγραφης δήλωσης που συνυπογράφεται από τον κάτοχο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και τον «κτηνίατρο εκτροφής» της επιλογής του, ενημερώνονται και επικαιροποιούνται οι αντίστοιχες πληροφορίες του καταλόγου με τους εγκεκριμένους «κτηνιάτρους εκτροφής» κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωνε σχετικά πως αν δεν θεσμοθετηθεί ο κτηνίατρος εκτροφής «υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής από την Κομισιόν μέτρων, όπως η απαγόρευση διακίνησης φέτας στην ΕΕ, η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, η επιβολή προστίμων, η διακοπή χρηματοδότησης προγραμμάτων κ.ά.».

Βρείτε τα υποδείγματα των αιτήσεων αλλά και ολόκληρη την απόφαση Λεπτομέρειες εφαρμογής του θεσμού κτηνιάτρου εκτροφής.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία