BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Αύξηση επιλέξιμων βοσκότοπων στην Πελοπόννησο είδε ο Αποστόλου

Πάνω από 500 λιβαδικές μονάδες θα υπάρχουν στην Πελοπόννησο με το νέο σύστημα νομής για τα επιλέξιμα, σύμφωνα με όσα είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου στην Τρίπολη.

Αύξηση επιλέξιμων βοσκότοπων στην Πελοπόννησο είδε ο Αποστόλου

0
0

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βοσκότοποι έχουν αυξηθεί κατά 41% στην περιφέρεια.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πληρώνουν 500 εκατ. ευρώ σε εισαγωγές ζωοτροφών, όταν έχουμε τόσα εύφορα βοσκοτόπια.

Κατά τα άλλα, «είμαστε μαζί στον αγώνα, είμαστε δίπλα-δίπλα για την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα», ήταν το μήνυμα του υπουργού από το βήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης την Πέμπτη 23 Ιουνίου. 

Παρόντες στην ομιλία του υπουργού, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Παπαηλιού, ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημητρης Παυλής και ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Μαντάς.

Ιδιαίτερα χρήσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός τη συμμετοχή του κόσμου στην ημερίδα και αναφέρθηκε κατ' αρχάς στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουν κυβέρνηση και πολίτες να βγούμε από τα δύσκολα και να φέρουμε τη ζωή μας και την οικονομία της χώρας μας σε αναπτυξιακή ομαλότητα.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής για να σας ακούσουμε, να προτείνουμε και να προτείνετε, να διευκρινίσουμε πράγματα και να άρουμε τυχόν παρεξηγήσεις, να συνεργαστούμε.

Ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας είναι το επίκεντρο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, εκτίμησε ο υπουργός. «Θέλουμε το ελληνικό αγροτικό προϊόν να δοθεί η υπεραξία που του ταιριάζει και να πουληθεί στην τιμή που του αξίζει».

«Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Πού θα μπορούσε κανείς να βρει τέτοια διαφορά μικροκλίματος και δυνατότητα παραγωγής τόσων διαφορετικών προϊόντων; Όλα τα προϊόντα αυτά είναι αποτέλεσμα βιοποικιλότητας που είναι μοναδική στην Πελοπόννησο. Η Πελοπόννησος προσφέρεται ως άκρως κατάλληλη για την αιγοπροβατοτροφία, διαθέτει ήδη 750.000 αιγοπρόβατα» ανέφερε.

Ο κ. Αποστόλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε τόσο στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Αρκαδία όσο και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο:

«Σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και δράσεις, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 θα εκταμιευθούν περίπου 16 δισ. ευρώ για ενισχύσεις στον αγροτικό χώρο, για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για μια βιώσιμη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία», ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στη διατήρηση υδάτινων πόρων για την Πελοπόννησο: «Στοχεύουμε να στηρίξουμε τις υποδομές, όπως τα φράγματα και τα αρδευτικά έργα», είπε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο έργο του Φαλάνθου.

Το τσάι Μαινάλου σε πρώτο πλάνο

Ο υπουργός από την Τρίπολη αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελαιοπαραγωγής στην Αρκαδία, αλλά και στην καλλιέργεια της αμπέλου, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με το τσάι του Μαινάλου, καθώς, όπως είπε, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα το στηρίξει. Ακόμη, αναφέρθηκε στη Γεωργική Σχολή της Νεμέας, η οποία έχει όλα τα εφόδια για να καταστεί μια σχολή-πρότυπο, καθώς υπάρχει το δυναμικό, υπάρχουν 45 φοιτητές.

«Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξομολογήθηκε από το βήμα του Πνευματικού Κέντρου στην Τρίπολη:

«Δεν λέμε ότι όλα τα κάναμε καλά, δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί. Υπήρξαν καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων. Αλλά είναι η αρχιτεκτονική της Νέας Αγροτικής Πολιτικής που δημιουργεί γραφειοκρατία. Και πληρώσαμε νωρίτερα από αρκετές χώρες. Το 2015 δεν είχαμε πρόστιμο».

Ακόμη, εκτίμησε ότι με έσοδα έως 12.000 ευρώ, ο αγρότης δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ στη φορολογία.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε την Πελοπόννησο ευλογημένος τόπο, που μπορεί να γεμίσουν το καλάθι της ελληνικής αγοράς με ποιοτικά προϊόντα τα οποία μπορούν να γίνουν περιζήτητα. 

Χρειάζεται συνεργασία, κινητικότητα των συνεταιρισμών. Είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα, δίπλα-δίπλα.

Κατά την ημερίδα για τον αγροτικό τομέα που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Αποστόλου την Πέμπτη 23 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης υποστήριξε ότι η χώρα θα σταθεί στο νέο διεθνές περιβάλλον πάντα αναδεικνύοντας τις δικέ της δυνατότητες.

Μίλησε για τι προοπτικές ανάπτυξης των ποιοτικών προϊόντων, αναφέροντας ότι τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν αύξηση της ζήτησης στις διεθνείς αγορές.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης από την πλευρά του αναγνώρισε την πρόθεση του υπουργείου για συνεργασία και κάλεσε το υπουργείο να συνεννοηθεί με την Περιφέρεια για τα μεγάλα έργα .

Μίλησε για έργα τα οποία εκτελούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στα οποία στέκεται αρωγός σε όποιες δυσκολίες έχουν παρουσίασαν λόγω capital controls.

Τόνισε ότι αυτά τα έργα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, ενώ για τα φράγματα είπε ότι δεν πρέπει να μείνουν κειμήλια τεχνικών έργων γιατί είναι έργα πνοής τα οποία θα ωφελήσουν την περιοχή μειώνοντας το κόστος με την οικονομία των νερών.

Η Περιφέρεια στοχεύει στην κατασκευή των μικρών φραγμάτων, τα οποία δεν κοστίζουν τεράστια ποσά και η συντήρησή τους δεν κοστίζει υπέρογκα ποσά.

Πρέπει σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα υπουργεία να βρεθεί ένα καινούργιο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο το οποίο θα αναλάβει τη συντήρηση των φραγμάτων.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής μίλησε για τα θέματα μείζονος σημασίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα για τη στήριξη των αγροτών.

Το ζήτημα και αυτό που απασχολεί σήμερα τους αγρότες είναι η ίδια η επιβίωσή τους. Ακόμα, τους προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίον παράγουν τα προϊόντα τους. Πολλοί κτηνοτρόφοι, για παράδειγμα, δεν έχουν πρόσβαση στα μαντριά τους, επειδή δεν υπάρχει οδοποιία.

Επίσης πρέπει αν υπάρχει η στήριξη των νέων αγροτών, πρέπει κάποιος να τους καθοδηγήσει και να τους στηρίξει, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=TaVpd0-Jk8k

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία