BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Παράταση στην πληρωμή μισθώματος βοσκότοπων ζητά η Αραμπατζή

Παράταση στην πληρωμή του οφειλόμενου μισθώματος βοσκήσιμων γαιών για το 2016, το οποίο αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2017, ζητά με επείγουσα Επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου η αρμόδια Τομεάρχης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Απλές διαδικασίες για τέλη βοσκότοπων ζητά η ΝΔ

0
0

Όπως επισημαίνει η Σερραία βουλευτής, η σχετική παράταση, που είχε δώσει ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Τσιρώνης με την Αρ. Πρωτ.: 1032/70098 Υπουργική Απόφαση της 28ης-06-2017 με παρέμβαση 24 βουλευτών της ΝΔ, απέβη παντελώς άκαρπη.

Συνέπεια, εκατοντάδες κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο, αν δεν καταβάλουν τις οφειλές τους μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα λήξης της δοθείσας παράτασης, να χάσουν τις ενισχύσεις του επόμενου έτους.

Κύρια αιτία, όπως τονίζει η κ. Αραμπατζή η πρωτοφανής αβελτηρία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ολοκληρώσει τα οριστικά σχέδια βόσκησης, που θα έδιναν ουσιαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων.

Καθυστέρηση, που σε συνδυασμό με την άδικη, οικονομικά επιβαρυντική και πλήρως αναποτελεσματική τεχνική λύση, που έδωσε το Υπουργείο όσον αφορά στα επιλέξιμα κοινόχρηστα βοσκοτόπια της χώρας και τη διαδικασία είσπραξης των τελών ενοικίασης - μίσθωσής τους, προκαλεί τεράστια σύγχυση στους κτηνοτρόφους, παρά τις προσπάθειες, που καταβάλουν οι Περιφέρειες. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην Επιστολή της, απουσιάζει ακόμη και σήμερα η αναγκαία ενιαία πλατφόρμα για όλη την Ελλάδα, όπου θα αναγράφεται σε ποιον ανήκει ο κάθε βοσκότοπος καθώς και το ποσό της οφειλής του κάθε κτηνοτρόφου.

Έτσι, οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τα βοσκοτόπια τους στις Περιφέρειες τις χώρας αλλά ακόμη και αν το κατορθώσουν, είναι αμφίβολη η τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους. Αφού συχνά απαιτείται η μετακίνησή τους σε περισσότερες των δυο Περιφερειών ενώ οι υπάλληλοι πολλών Δήμων δηλώνουν σε πολλές περιπτώσεις άγνοια!

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει ότι για το συγκεκριμένο μείζον πρόβλημα, η ίδια είχε καταθέσει  ήδη από 15-6-2017 σχετική Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, με τη συνυπογραφή 23 συναδέλφων της, με την οποία ζητούσε την ολοκλήρωση των οριστικών σχεδίων βόσκησης και την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής τελών των κατανεμηθέντων βοσκοτόπων. Εντούτοις, και σε αυτή την περίπτωση, η ηγεσία του Υπουργείου επέδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια.

Αναλυτικά, η Επιστολή της κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΑΘΗΝΑ

 

ΘΕΜΑ: Παράταση στην πληρωμή μισθώματος για τις βοσκήσιμες γαίες

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την πληρωμή του οφειλόμενου μισθώματος βοσκήσιμων γαιών για το 2016, το οποίο θα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Όπως υπογραμμίζει και η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, σε επιστολή της, που εστάλη στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Κώστα Αγοραστό και κοινοποιείται επίσης στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, «εκατοντάδες κτηνοτρόφοι μοιάζουν χαμένοι στο λαβύρινθο μιας απίστευτης διαδικασίας, που, χωρίς τεκμηρίωση βοσκοϊκανότητας, θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.»

Όπως επισημαίνουν, η «τεχνική λύση», που έδωσε το Υπουργείο και αφορά στα βοσκοτόπια εκτός της Περιφερειακής Ενότητας, που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι προκαλεί τεράστια σύγχυση, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Περιφέρειες. Καθώς αφενός δεν υπάρχει ενιαίο χαρτογραφικό υπόβαθρο αφετέρου το μηχανογραφικό σύστημα του αναρμόδιου πλέον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απολύτως σαθρό.

Ως αποτέλεσμα, οι κτηνοτρόφοι να μη μπορούν να εντοπίσουν τα βοσκοτόπια τους αλλά ακόμη και αν το κατορθώσουν, να είναι αμφίβολο να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, με δεδομένο ότι αυτό απαιτεί τη μετακίνηση συχνά σε περισσότερες των δυο Περιφερειών, στις οποίες οι υπάλληλοι πολλών Δήμων δηλώνουν σε πολλές περιπτώσεις άγνοια! Χαρακτηριστικά δε αναφέρω ότι εξ αιτίας των προβλημάτων,  μερικοί Δήμοι έβγαλαν ανακοίνωση για πληρωμές των οφειλών μόλις τον τρέχοντα Δεκέμβριο!

Για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, ήδη με την υπ’ αριθμ. 6400/15-6-2017 Ερώτησή μου με την συνυπογραφή 23 συναδέλφων βουλευτών της ΝΔ, σας είχαμε επισημάνει την μεγάλη ταλαιπωρία και περαιτέρω άσκοπη, οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους της χώρας, που προκαλεί η διαδικασία είσπραξης των τελών ενοικίασης - μίσθωσης των κοινόχρηστων βοσκοτόπων της χώρας. Διαδικασία, που προσδιοριζόταν οικονομικά με την υπ’ αριθ. ΚΥΑ 410/28408/13-03-2017 και ορίστηκε σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1332/93570/23-08-2016 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση (1332/93570/23-08-2016), εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι της χώρας, που επιθυμούσαν να έχουν επιλέξιμο βοσκότοπο προς επιδότηση, καλούνταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και ως το τέλος Ιουνίου 2016 (σε πρώτη φάση για το έτος 2016) να έχουν ολοκληρώσει έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μίσθωσης και να μην χάσουν τα δικαιώματά τους.

Θα έπρεπε δηλαδή, όχι μόνο να μάθουν σε ποιες περιοχές (Περιφέρειες και Δήμους) υποχρεούνταν να υποβάλουν το σχετικό μίσθωμα αλλά επιπροσθέτως, αν δεν καλύπτονταν από τις βοσκοτοπικές εκτάσεις της χωρικής τους ενότητας (Άρθρο 3, παρ. 2 της σχετικής ΥΑ), να ταξιδέψουν στον όποιον Δήμο ανά την Επικράτεια ανήκει η βοσκοτοπική έκταση, που θα ενοικίαζαν για να υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό. Στη συνέχεια δε, θα έπρεπε να καταβάλουν τα χρήματα στον λογαριασμό της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και κατόπιν να γνωστοποιήσουν την καταβολή των χρημάτων στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) προκειμένου να μην τους επιβληθούν ποινές.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν απλά άσκοπα επιβαρυντική αλλά και πλήρως αναποτελεσματική. Με συνέπειες τόσο την άδικη και σημαντική οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με έξοδα μετακίνησης – συχνά για ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις – και διαμονής, όσο και το γραφειοκρατικό φορτίο και την άσκοπη σπατάλη χιλιάδων εργατοωρών για τους αρμόδιους υπαλλήλους στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Υπάλληλοι, που καλούνταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν και να ειδοποιήσουν τους ανά την Ελλάδα κτηνοτρόφους για την υποχρέωση υπογραφής του μισθωτηρίου και καταβολής του αντιτίμου.

Σας ζητούσαμε δε από τότε, να απλοποιήσετε τη διαδικασία καταβολής τελών των κατανεμηθέντων βοσκοτόπων, διευκολύνοντας τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους των Δήμων και Περιφερειών, ενώ τονίζαμε την απόλυτη ανάγκη ολοκλήρωσης των οριστικών σχεδίων βόσκησης, που θα δώσουν ουσιαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων.

Κατόπιν τούτων, και υπό το βάρος των διογκούμενων προβλημάτων, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Τσιρώνης έδωσε με την Αρ. Πρωτ.: 1032/70098 Υπουργική Απόφαση της 28ης -06-2017 παράταση για την πληρωμή των βοσκήσιμων γαιών μέχρι το τέλος του 2017.

Με την εν λόγω Απόφαση σύμφωνα με την Ανακοίνωση του Υπουργείου, αναγνωριζόταν το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την  μίσθωση βοσκήσιμων γαιών κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και υποτίθεται ότι θα δινόταν η «δυνατότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για μια μόνιμη και καθαρή λύση, με στόχο να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αποτραπεί η  ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια», όπως λέγατε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς τα προβλήματα εδώ και πάνω από 7 μήνες παραμένουν άλυτα, γιγαντώνοντας την αγανάκτηση εκατοντάδων κτηνοτρόφων της χώρας.

Κατόπιν τούτων και επειδή,

Η απουσία ενιαίας πλατφόρμας για όλη την Ελλάδα, όπου θα αναγράφεται σε ποιον ανήκει ο κάθε βοσκότοπος καθώς και το ποσό της οφειλής του προκαλεί μεγάλα προβλήματα και απόγνωση σε εκατοντάδες κτηνοτρόφους

Αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταβάλουν τις οφειλές τους μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα λήξης της δοθείσας παράτασης, θα έχουν προβλήματα με τις ενισχύσεις του επόμενου έτους.

Σας καλώ όπως δώσετε άμεση νέα – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΜΗΝΗ - παράταση στην πληρωμή των οφειλών των κτηνοτρόφων.

Επιπροσθέτως, σας καλώ εκ νέου να ξεκαθαρίσετε με ποιον τρόπο θ’ απλοποιήσετε τη διαδικασία καταβολής τελών των κατανεμηθέντων βοσκοτόπων καθώς και πότε επιτέλους σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τα οριστικά σχέδια βόσκησης, που θα δώσουν ουσιαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων.

Φωτεινή Αραμπατζή

 

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΝΔ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία