BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Η Φέτα είναι Φέτα ανεξάρτητα από τη ράτσα που δίνει το γάλα

Τον τελευταίο καιρό διακινούνται διάφορες περίεργες απόψεις για τις φυλές των προβάτων και των αιγών που πρέπει να παράγουν το γάλα για την παρασκευή της φέτας. Συζητήσεις που, κατά την άποψή µου, είναι χωρίς αντικείµενο, δεν ωφελούν το εθνικό µας προϊόν και πρέπει άµεσα να σταµατήσουν. Σε µια εποχή που όλοι θα έπρεπε να επικεντρώσουµε τις προσπάθειές µας ώστε, να µην επικυρωθούν από την Ελληνική Βουλή οι συµφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε τον Καναδά και τη Νότια Αφρική γιατί είναι επιζήµιες για τη φέτα µας, να δηµιουργηθεί, επιτέλους, η ∆ιεπαγγελµατική για τη φέτα, να αµβλυνθούν τα προβλήµατα στην παραγωγή και διακίνησή της στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό και κυρίως να προστατεύσουµε τη νοµοθετηµένη ζώνη παραγωγής της, εµείς «περί άλλα τυρβάζουµε».

Η Φέτα είναι Φέτα ανεξάρτητα από τη ράτσα που δίνει το γάλα

3
1

Αντί να γίνουµε µέλη, χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση, της νεοσύστατης µη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Όµιλος Φίλων Φέτας», που έχει θέσει ως σκοπό της την ενηµέρωση των Ελλήνων πολιτών για τις βλαπτικές συνέπειες των συµφωνιών αυτών για τη φέτα και όλοι µαζί να απαιτήσουµε από τους βουλευτές µας να µην τις επικυρώσουν (περισσότερα www.fetasos.gr), αναλωνόµαστε σε ανύπαρκτα θέµατα.

Είχα την τιµή να εκπροσωπήσω τη χώρα µας και να συµµετάσχω σχεδόν σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν από το 1985 µέχρι το 2005 για την κατοχύρωση του πιο εµβληµατικού τυροκοµικού µας προϊόντος και κατά συνέπεια γνωρίζω το θέµα από «πρώτο χέρι», κατά τη λαϊκή έκφραση. Θεωρώ, κατόπιν αυτού, ότι έχω υποχρέωση για µια συνοπτική δηµόσια παρέµβασή µου µε την ελπίδα ότι συµβάλλω στην αποκατάσταση της αλήθειας.

1. Πιστεύω ότι το υπό συζήτηση θέµα δεν λύνεται µε συζητήσεις, υποθέσεις και διαπληκτισµούς. Αποτελεί αντικείµενο της νοµοθεσίας µας, η οποία είναι η µόνη που µπορεί να δώσει απαντήσεις.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-03-2018 13:19ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Θεορώ λανθασμένη την τοποθέτηση και παραθετω τι λεει η Ευρωπη οτι ειναι ΦΕΤΑ μετα τη δικη μας υπογραφη αθρο 35,36 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1829/2002 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ονομασία «φέτα» αποτελείμια παραδοσιακή μη γεωγρα- φική ονομασία κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92. Οι όροι «περιοχή» και «τόπος» που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο μπο- ρούν να ερμηνευτούν μόνο μέσα σε μια γεωμορφολογική και όχι διοικητική οπτική, στο μέτρο που οι φυσικοίή ανθρώπι- νοι παράγοντες που είναι συνυφασμένοι με ένα δεδομένο προϊόν ενδέχεται να υπερβούν τα διοικητικά σύνορα. Ωστόσο, δυνάμει του εν λόγω άρθρου 2 παράγραφος 3 αποκλείεται η γεωγραφική περιοχή που είναι συνυφασμένη με μια ονομασία να μπορεί να καλύπτει μία χώρα στο σύνολό της. Στην περίπτωση της ονομασίας «φέτα», δια- πιστώθηκε, κατά συνέπεια, ότι η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοι- χείο α) δεύτερη περίπτωση του εν λόγω κανονισμού καλύπτει αποκλειστικά το έδαφος της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και το νομό Λέσβου. Το σύνολο των άλλων νησιών και αρχι- πελάγων αποκλείονται, δεδομένου ότι δεν πληρούν τους απαιτούμενους φυσικούς ή/και ανθρώπινους όρους. Επιπρο- σθέτως, η διοικητική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής τελειοποιήθηκε, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές του προϊό- ντος που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές προβλέπουν επι- τακτικές και σωρευτικές απαιτήσεις: ιδιαίτερα, η περιοχή καταγωγής της πρώτης ύλης είναι σημαντικά περιορισμένη, δεδομένου ότι το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρα- σκευή του τυριού «φέτα» πρέπει να προέρχεται από προβα- τίνες και αίγες τοπικών φυλών που έχουν εκτραφεί με παρα- δοσιακό τρόπο και των οποίων η διατροφή πρέπει να στηρίζεται υποχρεωτικά στη χλωρίδα που υπάρχει στα βο- σκοτόπια των επιλέξιμων περιοχών. (36) Διαπιστώθηκε ότι η γεωγραφική περιοχή που προκύπτει από τη διοικητική οριοθέτηση, καθώς και οι απαιτήσεις των προ- διαγραφών του προϊόντος παρουσιάζουν επαρκή ομοιογένεια που επιτρέπει την τήρηση των απαιτήσεων του άρθρου 2 παράγραφος 2, στοιχείο α) και του άρθρου 4 παράγραφος 2 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92. Η εκτα- τική βοσκή και η διαχείμαση, οι οποίες αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της εκτροφής προβατίνων και αιγών που χρησιμοποιούνται για την προμήθεια της πρώτης ύλης του τυριού «φέτα», αποτελούν καρπό μιας πατρογονικής παράδοσης που επιτρέπει την προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές και στις συνέπειές της στη διαθέσιμη βλάστηση. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αυτό- χθονων φυλών αιγοπροβάτων μικρού μεγέθους, πολύ λιτο- δίαιτων και ανθεκτικών, που μπορούν να επιζήσουν σε ένα ελάχιστα γενναιόδωρο από ποσοτικής απόψεως περιβάλλον το οποίο, ωστόσο, είναι ποιοτικά προικισμένο με μία άκρως

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία