BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Νέα πειραματική μέθοδος λίπανσης της Σουλτανίνας στην Καβάλα

Το έτος 2012, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε σε επιτραπέζια σταφύλια (ποικιλία Σουλτανίνα) μια δοκιμαστική εφαρμογή των προϊόντων της ICL.

Νέα πειραματική μέθοδος λίπανσης της Σουλτανίνας στην Καβάλα

4
1

Το πειραματικό εγχείρημα έγινε στην περιοχή Νέα Πέραμος, 22 χλμ. από την πόλη της Καβάλας, η περιοχή της οποίας είναι μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις όπου καλλιεργείται η Σουλτανίνα και παράγεται η υψηλότερη ποιότητα σταφυλιών. Η συνολική ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 56.0000 τόνους και προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγές σε βορειο- ευρωπαϊκές αγορές (Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία).

Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν να γίνει σύγκριση μεταξύ του παραδοσιακού τρόπου λίπανσης στη Σουλτανίνα (Μάρτυρας) και του νέου προτεινόμενου σύστηματος από την ICL (ICL F.S.). Στόχος της ICL F.S. είναι η παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων στην καλλιέργεια, ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε στάδιο ανάπτυξης και βάσει των αποτελεσμάτων των αναλύσεων εδάφους, νερού και φύλλων.


Υλικά και Μέθοδοι:
Η επιλογή του πιο κατάλληλου καλλιεργητή έγινε με βάση τον ετήσιο όγκο παραγωγής, την ποιότητα του προϊόντος, το συνολικό μέγεθος της καλλιεργούμενης έκτασης, την τοποθεσία και τα προσωπικά χαρακτηριστικά όπως αξιοπιστία και σοβαρότητα. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα προαναφερθέντα, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τον κ. Θεόδωρο Κουρτίδη, ο οποίος έχει έκταση 100 στρεμμάτων, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην περιοχή και κάθε χρόνο το προϊόν του αξιολογείται ως το καλύτερο από άποψη ποιότητας.

Χαρακτηριστικά περιοχής: Για τη δοκιμαστική εφαρμογή επιλέχθηκε έκταση 10 στρεμμάτων (Εικόνα 2), με τα παρακάτω χαρακτηριστικά: ● Αριθμός φυτών: 2. 700 ● Απόσταση μεταξύ των γραμμών: 290 εκ. ● Απόσταση μεταξύ των φυτών στην ίδια γραμμή: 130 εκ. ● Ποικιλία: Sultanina (με υποκείμενο R110) ● Έδαφος: Άμμοαργιλοπηλώδες
● Ημερομηνία φύτευσης: 2008 ● Άρδευση: Στάγδην

Πρόγραμμα υδρολίπανσης: Το παραδοσιακό σύστημα λίπανσης (Μάρτυρας) που εφαρμόζεται στη Σουλτανίνα στην περιοχή της Καβάλας εικονίζεται στον Πίνακα 1 (συνημμένο pdf).
Μετά την ανάλυση του νερού και του εδάφους το νέο σύστημα υδρολίπανσης που προτάθηκε από την ICL (ICL F.S.), όπως εικονίζεται στον Πίνακα 2 (συνημμένο pdf) περιλαμβάνει τα εξής:
● Συνδυασμός από διάφορα υδατοδιαλυτά NPK (Hortifeed, Novacid, Solinure).
● Χρήση των Nutrivants για διαφυλλικούς ψεκασμούς σε συνδυασμό με ορμόνη GA, αντί για τα συνηθισμένα υδατοδιαλυτά λιπάσματα που χρησιμοποιούν όλοι οι καλλιεργητές στην περιοχή (20-20-20 και 30-10-10 Nutrileaf by Miller).
● Χρήση όξινων λιπασμάτων όπως οι σειρές Novacid και Solinure FX.
Ας σημειωθεί ότι το αρχικό πρόγραμμα λίπανσης που περιελάμβανε τη χρήση Solinure FX με ασβέστιο αναθεωρήθηκε, καθώς μετά από τις αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου στο έδαφος και το νερό άρδευσης.

Εργαστηριακές αναλύσεις: Οι αναλύσεις εδάφους, νερού και φύλλων πραγματοποιήθηκαν σε τακτά διαστήματα σε τοπικά εργαστήρια καθώς και στο εργαστήριο της Fertilizers & Chemicals στο Ισραήλ, ώστε να παρακολουθείται η συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος και στο φυτό. Επίσης η ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού και η περιεκτικότητά του σε άζωτο μετρήθηκαν επιτόπου με ειδικό εξοπλισμό.


Επίβλεψη:
Η προσπάθεια πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του κ. Uri Mezuman (Fertilizers & Chemicals, Ισραήλ), του κ. Γεώργιου Παυλίδη (Γεωπόνος MedilCo Hellas SA στη Β. Ελλάδα) και της κυρίας Αγγελικής Μελετίου (Γεωπόνος MedilCo Hellas SA). Η παρακολούθηση του πειραματικού γινόταν ανά 10 ημέρες από τον κ. Παυλίδη και σε μηνιαία βάση από όλους τους προαναφερθέντες.

Αποτελέσματα
Γενικά σχόλια:
Τα φυτά, στα οποία εφαρμόστηκε η μέθοδος της ICL F.S, είναι πιο ζωηρά, με τα φύλλα να έχουν έντονο πράσινο χρώμα και μεγάλα μεσογονάτια. Η γενική εικόνα των φυτών είναι πολύ καλή, χωρίς συμπτώματα τροφοπενιών ή προσβολών. Μετά την πρώτη εφαρμογή με Hortifeed 20-20-20+TE, παρατηρήθηκε ότι τα φυτά είχαν αρχίσει να γίνονται υπερβολικά ζωηρά, κάτι το οποίο μπορεί να έχει αρνητικά συμπτώματα στην παραγωγή. Γι’ αυτόν το λόγο η υδρολίπανση διακόπηκε και ξεκίνησε ξανά μετά την άνθηση.
Μερικοί σταλάκτες του αρδευτικού βρέθηκαν φραγμένοι εξαιτίας του υψηλού pH του νερού και της υψηλής συγκέντρωσης διιτανθρακικών και δόθηκε έμφαση στα λιπάσματα με όξινη δράση (Solinure FX).
Στην αρχή της άνθησης και για οχτώ ημέρες στα φυτά που εφαρμόστηκε το ICL F.S. παρατηρήθηκε ανθόρροια που έφτασε το 30%. Αυτό αποδόθηκε στην υψηλή ζωηρότητα των φυτών και, για να ξεπεραστεί, η υδρολίπανση σταμάτησε για τρεις εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα αυτό μόνο διαφυλλικοί ψεκασμοί με Nutrivant.

Μετά την επιστροφή στο κανονικό πρόγραμμα λίπανσης η κατάσταση του αγρού έγινε καλύτερη, τα σταφύλια αναπτύσσονται καλά και έχουν μεγάλο μέγεθος, κάτι το οποίο είναι καλό σημάδι για υψηλές αποδόσεις.
Τα αποτελέσματα έχουν περιληφθεί στον Πίνακα 3 (στο συνημμένο pdf).

Bρείτε όλους τους σχετικους πίνακες εδώ

Αποτελέσματα στο μήκος ράγας:
Η εφαρμογή ICL F.S. επηρέασε θετικά το μέγεθος της ράγας (μήκος) με μία σημαντική αύξηση της τάξης των 25% σε σύγκριση με τον Μάρτυρα. Το μεγαλύτερο μήκος ράγας μεταφράζεται σε μεγαλύτερο βάρος του τσαμπιού, το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερη απόδοση.


Επίδραση στην απόδοση: Η επίδραση του νέου συστήματος λίπανσης στην απόδοση είναι πολύ σημαντική , καθώς καταγράφηκε αύξηση 20% όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.


Συμπεράσματα
Η καλλιέργεια της σουλτανίνας θεωρείται υψηλής αξίας όχι μόνο στην περιοχή της Καβάλας αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα στην Καβάλα παράγεται υψηλής ποιότητας προϊόν που εξάγεται σε απαιτητικές αγορές (Γερμανία, Αγγλία κ.α.) και το οποίο κάθε χρόνο πιστοποιείται από διάφορα εργαστήρια. Γι’ αυτόν το λόγο η καλλιέργεια απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, ακριβή θρέψη και πολλή προσοχή.

Ο στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν να συγκριθεί η παραδοσιακή μέθοδος λίπανσης που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές στη Σουλτανίνα με την νέα μέθοδο που προτείνει ICL.

Αυτή η νέα λίπανση που προτάθηκε στοιχειοθετήθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες τις καλλιέργειας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης και βασίστηκε στην ανάλυση των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, στα φύλλα και στο νερό άρδευσης. Γι’ αυτόν το λόγο και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ποσότητα ασβεστίου στο έδαφος ήταν αρκετή και το νερό είχε πολλά διιτανθρακικά, χρησιμοποιήθηκαν όξινα λιπάσματα (Novacid, Solinure FX). Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν τύποι της διαφυλλικής σειράς Nutrivant για πιο αποτελεσματική διαφυλλική θρέψη.

Tα αποτελέσματα του νέου συστήματος λίπανσης, όπως εκφράζονται από τη μεγαλύτερη απόδοση και την αύξηση του μήκους των ραγών, αποδεικνύουν την υπεροχή του σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο λίπανσης. Επιπλέον, είναι φανερό ότι ο περιοδικός έλεγχος των χαρακτηριστικών του εδάφους και του νερού, κάτι το οποίο δεν είναι παραδοσιακή τακτική των καλλιεργητών, έδωσε επιπλέον πλεονέκτημα για την επίτευξη πιο ακριβούς θρέψης των φυτών.

Τα θετικά αποτελέσματα αυτού του δοκιμαστικού έχουν γίνει ήδη γνωστά σε όλη την περιοχή της Καβάλας με πολλούς αγρότες να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τα χρησιμοποιούμενα προϊόντα. Υπάρχει ήδη μια αύξηση κατά 40% στις πωλήσεις στην περιοχή της Καβάλας και τα ονόματα της Everris και της ICL έχουν γίνει ευρέως γνωστά.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ MEDILCO ΗELLAS SA



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-02-2013 10:56tina

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΡΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΙΕΡΓΗΣΩ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία