BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Τα 20.000 στρέμματα έχει στόχο η σόγια

Με τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου ανεβάζει ταχύτητα η καλλιέργεια της σόγιας στην Ελλάδα. Ένα προϊόν που παραγόταν τα τρία με τέσσερα τελευταία χρόνια σε περίπου 8.000-10.000 στρμ., με επίκεντρο τη λεκάνη των Φιλίππων στην Καβάλα, τώρα βάζει πλώρη για πάνω από 20.000 στρμ. την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Τα 20.000 στρέμματα έχει στόχο η σόγια

1
0

Τα στοιχεία που βοηθούν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας της σόγιας, εκτός από την πολύ υψηλή τιμή που απόλαυσε το συγκεκριμένο προϊόν φέτος - περίπου 600 ευρώ ο τόνος - είναι ότι σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που καλλιεργούσαν για πολλά χρόνια καλαμπόκι, η επέλαση του εντόμου diabrotica virgifera επιβάλει την αμειψισπορά με κάποιο άλλο προϊόν, κατά προτίμηση ψυχανθές. Επιπλέον, χρειάζεται λιγότερο πότισμα σε σχέση με το καλαμπόκι. Όπως, όμως, συνιστούν οι γεωπόνοι που αναφέρονται στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σόγιας, η καλλιέργειά της πρέπει να επεκταθεί σταδιακά και με προσεκτικά βήματα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο, γεωπόνο της Pioneer Hi-Bred Hellas, «ένας αγρότης που έχει 300 στρέμματα, μπορεί να δοκιμάσει σε πρώτη φάση να καλλιεργήσει σόγια στα 20 στρέμματα. Σχεδόν δηλαδή το 10% της εκμετάλλευσής του. Βέβαια, έχουν γίνει πειραματικές δοκιμές σε όλη την Ελλάδα σχεδόν, αλλά πλέον πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν ο παραγωγός δεν έχει εξασφαλισμένο το πού θα δώσει το προϊόν του. Ο καρπός της σόγιας δεν μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρος από τα ζώα, εκτός αν υπάρχει σχετική οδηγία κτηνιάτρου ή ζωοτέχνη. Μόνο σε μορφή σογιάλευρου μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όλα τα ζώα».

Σε τρία χρόνια 7.000 στρέμματα, ο πρώτος πυρήνας στους Φιλίππους
Εδώ και επτά χρόνια οι αγρότες στη λεκάνη των Φιλίππων (Τενάγη) πειραματίζονται με την καλλιέργεια της σόγιας.
Τα τρία τελευταία χρόνια έχει περάσει στο στάδιο όπου το μερίδιο της σόγιας ξεκίνησε από τα 1.000 στρμ. και έφτασε τα 8.000 στρμ. το 2012. Σ’ αυτό βοήθησε, βέβαια, το κλείσιμο συμβολαίων με βιομηχανία παραγωγής βιοντίζελ από τις Σέρρες. Στο τεχνικό κομμάτι, δηλαδή τη μετατροπή των σπαρτικών μηχανών καλαμποκιού, βοήθησε η εταιρεία Υιοί Γεωργίου Χριστιά – AGER Α.Ε. Όπως είπε στην Agrenda o Θέμης Καλπακίδης από τις Κρηνίδες, «έχουμε δημιουργήσει μία άτυπη ομάδα παραγωγών με 70 μέλη και κάθε χρόνο διαπραγματευόμαστε για την τιμή που θα κλείσουμε συμβόλαια με κάποιες βιομηχανίες. Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο κοιτάμε και στο εξωτερικό, με σκοπό να διαθέσουμε το προϊόν μας ακόμα και για ανθρώπινη τροφή, λόγω της πολύ καλής ποιότητάς του. Εάν το πετύχουμε, θα μπορούσε να αυξηθεί η καλλιέργεια ακόμα και στα 20.000 στρμ., σε βάθος χρόνου, αφού το καλαμπόκι πλέον μας δίνει πολύ χαμηλές αποδόσεις».

Μέχρι την Ξάνθη έφτασε η ΕΛΒΙΖ
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των αγροτών η ΕΛΒΙΖ, προσπαθώντας να επεκτείνει την καλλιέργεια της σόγιας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με απώτερο στόχο τα 15.000 στρέμματα. Τελευταίος «σταθμός» ήταν η Ξάνθη, όπου η εταιρεία του ομίλου Ευρωφάρμ θέλει να κλείσει με συμβόλαια για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο περίπου 5.000 στρμ. για την παραγωγή πιστοποιημένης σόγιας.

Αυξημένο το ενδιαφέρον στη Θεσσαλία
Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη ημερίδα που οργάνωσε ο νεοσύστατος Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής ΘΕΣγάλα στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα με θέμα: «Καλλιέργεια Σόγιας και Ψυχανθών στη χώρα μας. Τρόποι εφαρμογής τους στη διατροφή των μηρυκαστικών». Μεγάλη ήταν η συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη σόγια και άλλα ψυχανθή φυτά.
Επόμενη κίνηση του ΘΕΣγάλα είναι η σύναψη συμβολαίων με γαλακτοβιομηχανίες, ώστε να καθοριστούν οι τιμές παραγωγού,  και στη συνέχεια η ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας με τους ενδιαφερόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και οι συμφωνίες με τις βιομηχανίες ζωοτροφών.

Επόμενοι σταθμοί: Γρεβενά και Τρίκαλα
Πιο «ώριμη» είναι η πρόταση που έκανε στους καλλιεργητές των Γρεβενών το τυροκομείο Κουρέλλας. Μάλιστα, στις 5 Δεκεμβρίου συγκεντρώθηκαν όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να συνάψουν συμβάσεις με την εταιρεία, με σκοπό την παραγωγή βιολογικής σόγιας. Προμηθεύτρια θα είναι η Pioneer Hi-Bred Hellas, αφού μία από τις τρεις ποικιλίες σπόρου που διαθέτει στην Ελλάδα, μπορεί να καλλιεργηθεί βιολογικά. Τον ίδιο ρόλο θα έχει η Pioneer και στο πρότζεκτ της ΕΑΣ Τρικάλων. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, που παρευρέθηκε στην αντίστοιχη εκδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου που έγινε στα Τρίκαλα, το ενδιαφέρον των αγροτών ήταν μεγάλο και τώρα περιμένουν την πρόταση συνεργασίας της ΕΑΣ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία