BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Βρίσκει την τιμη-τική του το κελυφωτό φιστίκι

Σχεδόν διπλάσιες τιμές παρατηρούνται φέτος στο τοπίο τιμών του κελυφωτού φιστικιού στις περισσότερες περιοχές, εξαιτίας της σταθεροποίησης των καλλιεργουμένων εκτάσεων και του μειωμένου παραγωγικού όγκου σε όλη την ελληνική επικράτεια, ο οποίος με τη σειρά του διασφαλίζει την ομαλή απορρόφηση του προϊόντος.

Βρίσκει την τιμη-τική του το κελυφωτό φιστίκι

1
0

Σε αυτό συνέβαλλε και ο περιορισμός των εισαγωγών από ελληνικής πλευράς, λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά και των προβλημάτων αφαλατοξινών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια από τις εισαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος.
Χαρακτηριστικά για τα ανοιχτά φιστίκια της Μάκρης Φθιώτιδας και του Μαρκόπουλου οι τιμές προς το παρόν κυμαίνονται γύρω στα 7,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι οι αντίστοιχές τιμές δεν ξεπέρασαν αισθητά τα 5 ευρώ κατά μέσο όρο.


Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αιγίνης καλλιεργεί φέτος 3.500 στρέμματα, τα οποία δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση σε σύγκριση με πέρυσι. Οι αποδόσεις πέρυσι κυμάνθηκαν στα 200-250 κιλά, ενώ φέτος διαμορφώνονται στα 140-180 κιλά το στρέμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Νικόλαο Σταμπουλή. Η συγκομιδή ξεκίνησε 20 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στα τέλη του ιδίου μήνα.

Πέρυσι οι τιμές παραγωγού άγγιξαν τα 7, 10 ευρώ το κιλό, ενώ για φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν σε παρόμοια επίπεδα, σύμφωνα με τον ίδιο. Ωστόσο, η ακριβής τιμή θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μαρκόπουλου, οι εκτάσεις φθάνουν τα 1.000-1.500 στρέμματα, δηλαδή όσο και πέρυσι. Οι αποδόσεις τόσο για πέρυσι, όσο και φέτος παίζουν στα 20-22 κιλά το δέντρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Αλέξανδρο Κολιοβασίλη.

Η συγκομιδή ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου, με την πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί. Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης αναμένεται να λάβει χώρα στις 5 του Σεπτέμβρη. Πέρυσι οι τιμές για τα ανοιχτά φιστίκια διαμορφώθηκαν στα 4,5-5,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα κλειστά έπαιξαν στα 3-3,5 ευρώ. Φέτος, οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται στα 7-7,5 ευρώ για τα ανοιχτά, και στα 4-4,5 ευρώ για τα κλειστά.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας καλλιεργεί μια έκταση 2.000 στρεμμάτων, η οποία δεν παρουσιάζει διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Μάκη Μπούργο, ταμία του συνεταιρισμού. Ακριβής εκτίμηση των αποδόσεων δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της παρενιαυτοφορίας της φιστικιάς. Η συγκομιδή ξεκίνησε στα μέσα του Αυγούστου, ενώ αυτή τη στιγμή οδεύει η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης.


Πέρυσι, οι τιμές παραγωγού για τα ανοιχτά φιστίκια έπαιξαν στα 4,5-5,5 ευρώ το κιλό, ενώ για τα κλειστά έφθασαν τα 3-4 ευρώ. Σε ότι αφορά την φετινή χρονιά, οι τιμές για τα ανοιχτά ξεκίνησαν στα 7 ευρώ το κιλό, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 7,5 ευρώ. Πάντως, τα κλειστά προς το παρόν διαμορφώνονται στο επίπεδο των 4-4,5 ευρώ.

Pistacia vera
Η φιστικιά (επιστ. Πιστακία η γνησία) είναι δίοικο φυλλοβόλο δέντρο του γένους Πιστακία και της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών. Η καταγωγή της είναι από το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται ευρύτατα από την Ασία μέχρι τις Μεσογειακές χώρες και την Αμερική για τον καρπό της, το φιστίκι. Στη χώρα μας, η καλλιέργεια της φιστικιάς επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων από την Αίγινα και τα Μέγαρα, που ήταν παραδοσιακά φιστικοπαραγωγές περιοχές, στη Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Βοιωτία και Εύβοια.

Καλλιεργητικές περιποιήσεις
Φύτευση και κλάδεμα
Οι φιστικιές φυτεύονται συνήθως σε γραμμές ή σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα. Οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των δέντρων είναι 7x7μ., ή 7x6μ. ή 6x6μ.. Η σχέση αρρένων προς θήλεα είναι 1:7.

Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται αργά τον χειμώνα και πριν από το ξεκίνημα των οφθαλμών. Γενικά, πρέπει να είναι ελαφρό και να αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος και στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου. Από πλευράς φυτοπροστασίας έχει μεγάλη σημασία κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται όλοι οι ξηροί κλάδοι και όσοι είναι προσβεβλημένοι από έντομα και ασθένειες και να καταστρέφονται με καύση.

Τέλος, μολονότι τα προγράμματα λίπανσης διαφοροποιούνται από φυτεία σε φυτεία, και από έτος σε έτος, σε γενικές γραμμές τα στοιχεία άζωτο, φώσφορος και κάλιο χορηγούνται σε ίση περίπου αναλογία ή με το φώσφορο ελαττωμένο.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία