BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ο Βρετανός γεωπόνος Μέρλιν και το Κερκυραϊκό κουμ κουάτ

Άµεσα συνδεδεµένο µε τον τουρισµό της Κέρκυρας είναι το κουµ κουάτ, το οποίο καταναλώνεται νωπό αλλά χρησιµοποιείται και για την παραγωγή µαρµελάδων, λικέρ και γλυκού του κουταλιού αποφέροντας µεγαλύτερο κέρδος στον παραγωγό, που εκµεταλλεύεται όλες τις χρήσεις του.

Ο Βρετανός γεωπόνος Μέρλιν και το Κερκυραϊκό κουμ κουάτ

10
3
Η ζήτηση του κουµ κουάτ και των προϊόντων που προέρχονται από αυτό ήταν παραδοσιακά υψηλή. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια έχει µειωθεί κατά περίπου 40%. Κι αυτό διότι λόγω της κρίσης είναι σηµαντικά µικρότερος ο αριθµός των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται την Κέρκυρα και αγοράζουν το προϊόν. Για παράδειγµα, όπως είπε στην Agrenda o Άρης Μαυροµάτης, συνιδιοκτήτης της οµώνυµης ποτοποιίας, «ενώ µεταποιούσαµε 50 τόνους τη σεζόν πριν από τρία χρόνια, τώρα µεταποιούµε 30»

Βέβαια, σύµφωνα µε τον κ. Μαυροµάτη, «φέτος αναµένεται να αυξηθεί ο αριθµός των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι αγοράζουν παραδοσιακά προϊόντα».
Γενικότερα, το κουµ κουάτ, όπως προαναφέρθηκε, απολάµβανε µεγάλης ζητήσης πριν την κρίση, γεγονός που ώθησε αφενός πολλούς παραγωγούς άλλων προϊόντων να εισέλθουν στην καλλιέργεια, αφετέρου παραγωγούς κουµ κουάτ να βάλουν περισσότερα δέντρα.


Σε αυτό οδήγησε και το γεγονός ότι οι παραγωγοί πληρώνονταν πριν 3 χρόνια από τους εµπόρους και τα εργοστάσια µεταποίησης τοις µετρητοίς, τη στιγµή της συναλλαγής κάτι που δε συµβαίνει την τελευταία τριετία, που πληρώνονται µε επιταγή.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα δέντρα αυτά, που φύτεψαν οι καινούριοι παραγωγοί πριν από περίπου 5 χρόνια θα εισέλθουν σε πλήρη καρποφορία τα επόµενα χρόνια. Συγκεκριµένα, όπως εκτιµά ο κ. Μαυροµάτης, «του χρόνου αναµένεται να παραχθούν 20 επιπλέον τόνοι και σε µία διετία η παραγωγή µπορεί να αυξηθεί 60% και να φτάσει τους 160 τόνους από 100 που ήταν φέτος».

Ως εκ τούτου, λόγω της αναµενόµενης περισσότερης παραγωγής, πιθανότατα, εάν δεν αυξηθεί η ζήτηση του κουµ κουάτ και των προϊόντων του, να πιεστεί η τιµή παραγωγού.
Μέχρι το 2010 η τιµή διαµορφωνόταν από τον Αγροτικό Συνεταιρισµών Νυµφών Κέρκυρας, στο 1,10 - 1,20. Ο εν λόγω συνεταιρισµός πλήρωνε ανάλογα µε το µέγεθος  του κουµ κουάτ, χωρίζοντάς το σε 3 κατηγορίες: µικρό, που προοριζόταν για µαρµελάδες, µεσαίο και µεγάλο, το οποίο πληρωνόταν ακριβότερα.

Τα τελευταία 4 χρόνια το ιδιωτικό εµπόριο,  που καθορίζει την τιµή, καθώς ο Συνεταιρισµός έκλεισε, πληρώνει το ίδιο όλα τα µεγέθη κουµ κουάτ, µε τη φετινή µέση τιµή να διαµορφώνεται στο 1,15 ευρώ.  


Χρυσό πορτοκάλι Το κουµ κουάτ ήταν αρκετά διαδεδοµένο στην Κίνα, από όπου µεταφέρθηκε στην Κέρκυρα το 1924, από τον Βρετανό γεωπόνο Μέρλιν. Στα κινεζικά των Μανδαρίνων σηµαίνει «χρυσό πορτοκάλι» και είναι το µόνο εσπεριδοειδές που τρώγεται µε τη φλούδα, όπου βρίσκονται οι βιταµίνες A και C, που διαθέτει. Εκτός από την Κέρκυρα, καλλιεργείται και στην Άρτα. Παραγωγή κουµ κουάτ έχει και η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αργεντινή, η Καλιφόρνια και το Ισραήλ. Το εργατικό κόστος ανέρχεται στο 40% της αξίας του προϊόντος, καθώς το ηµεροµίσθιο φτάνει τα 40 ευρώ,  ενώ τα κιλά που µαζεύονται τη µέρα φτάνουν τα 130.

Αυξηµένη κατά 25% είναι φέτος η παραγωγή στην Κέρκυρα Σχεδόν κατά 25 % αυξηµένη θα είναι η φετινή παραγωγή κουµ κουάτ στην Κέρκυρα, όπου η συγκοµιδή έχει ολοκληρωθεί κατά 95%. Συγκεκριµένα, έχουν παραχθεί ήδη 100 τόνοι, ενώ παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια παράγονταν 80 τόνοι.
Εχθρός της καλλιέργειας είναι οι παγετώνες. Μάλιστα, όπως είπε στην Agrenda ο παραγωγός Γιάννης Κεφαλληνός, «µία χρονιά κάθε 5 χρόνια, σηµειώνονται χαµηλές θερµοκρασίες που καταστρέφουν τον καρπό, όπως έγινε πριν 2 χρόνια, που η θερµοκρασία έφτασε τους -9 ο C. Τότε, εκτός, από τον καρπό, καταστράφηκαν και πολλά δέντρα, που για να ανακάµψουν χρειάζονται 2 χρόνια». Το κάθε δέντρο κοστίζει 5 ευρώ και εισέρχεται σε πλήρη καρποφορία 5 έτη µετά από τη φύτευση, αποδίδοντας 50 κιλά καρπό. Έτσι, αν σε ένα στρέµµα φυτευτούν 200 δέντρα, όπως συµβαίνει συνήθως, η παραγωγή µπορεί να ανέλθει στα 1.000 κιλά το στρέµµα.
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

13-03-2016 16:51nikos giannoulis

me endiaferi i kaliergia kai i diathesi meno Amaliada Ilias pou boro na matho perissoteres plirofories?

Απάντηση

21-03-2015 12:42Ζωχιος Σπυριδων

Εχω φερει απο την Κερκυρα 4 κιλα κουμ κουατ. Το γλυκο κουταλιου πετυχε ειναι υπεροχο. Εχω βαλει σε δυο βαζα μεσα σε κονιακ και τσικουδια πριν 25 μερες κουμ κουατ για λικερ. Τωρα που θα βγαλω για να βαλω νερο με ζαχαρη πρεπει να τα στιψω για να βγει ο ζωμος ή οτι πηρε ολο συτο το διαστημα ειναι αρκετο. Ευχαριστω.

Απάντηση

24-11-2014 08:49vasilis miaris

ΜΕ ΑΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία