BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Εντομολογικά ακάλυπτος ο βαμβακόσπορος

Χωρίς επένδυση µε νεονικοτινοειδές εντοµοκτόνο πωλούνται φέτος οι σπόροι του βαµβακιού, για πρώτη φορά µετά από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου. Ως εκ τούτου επικρατεί αυξηµένη αγωνία µεταξύ των παραγωγών για πιθανές απώλειες στο φύτρωµα και γενικότερα για αδυναµίες στην εξέλιξη της καλλιέργειας.

Εντομολογικά ακάλυπτος ο βαμβακόσπορος

1
0

Στο τέλος έπιασαν τα 7 ευρώ τα αρνιά. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας για την αγορά του αμνοερίφιου το φετινό Πάσχα. Ανταμείφθηκαν οι υπομονετικοί τσελιγκάδες, καθώς η ζήτηση των τελευταίων ωρών έφερε τα αρνιά και στα 7 ευρώ το κιλό.

Σε τρία κλιμάκια διαμορφώνονται, όπως όλα δείχνουν, οι βασικές ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Αροτραία, πολυετείς καλλιέργειες και βοσκότοποι θα προικοδοτούνται με σημαντικά διαφορετικές μεταξύ μας ενισχύσεις. Τα πολυετή φυτά θα ευνοούνται έναντι των υπολοίπων. Κανένας δικαιούχος δεν θα χάσει πάνω από 30% του τσεκ.

Οι δύο αγροτοσυνδικαλιστές του κρασιού που έχουν «ριζώσει» στη Λουίζης Ριανκούρ, πολεμούν μέχρις εσχάτων κατά της ανάπτυξης του εγχώριου αμπελοοοινικού κλάδου, που έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ νέους αμπελώνες με οινοστάφυλλα ποιότητας, όπως καταγράφει το σχετικό δημοσίευμα της Agrenda.

Aκόμα, τις στενά κομματικές και επικοινωνιακές στρατηγικές εξυπηρετούν και στις φετινές Ευρωεκλογές οι λίστες των υποψηφίων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο Νίκος Στεργίου, προέδρος του Α.Σ. Πρεσπών «Πελεκάνος», που εντάσσεται στην ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Επικαιρότητα

• Ελεύθερη δόµηση θερµοκηπίων µε νέο νόµο του υπουργείου Ανάπτυξης σελ. 16

• Χωρίζουν τα... τσανάκια τους έµποροι και παραγωγοί στις λαϊκές αγορές σελ. 44

 

Επενδύσεις

• Χωρίς επένδυση νεονικοτινοειδών µετά από 20 χρόνια οι σπόροι βάµβακος σελ. 44

• Χρυσάφι στα χέρια των επενδυτών οι πληροφορίες από το χωράφι σελ. 18, 39

 

Επιχειρήσεις

• Νέες πέντε συµφωνίες συµβολαιακής ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς σελ. 33

• Η... µεθυσµένη µε µπράντι ροδάκινο ιστορία του Τζορτζ Ουάσινγκτον σελ. 10

 

Εµπορεύματα

• Ισχυρά ελλειµµατικά βλέπει η ΕΕ τα ισοζύγια ελαιολάδου Ελλάδας και Ιταλίας σελ. 21

• Ζεσταίνει την ευρωπαϊκή αγορά χοιρινού η άνοδος της θερµοκρασίας σελ. 22

 

Editorial

Η ιστορία έχει δείξει πως οι λαοί που ευηµερούν είναι εκείνοι που ξέρουν να χτίζουν πάνω σ’ αυτά που έχουν δηµιουργήσει οι προηγούµενες γενιές και όχι εκείνοι που «γκρεµίζουν» τα παλιά για να «ξαναχτίσουν» δήθεν καινούργια.

Στην περίπτωσή µας, που συντελείται στο πεδίο δράσης των συλλογικών οργανώσεων του αγροτικού χώρου, υπακούει µάλλον στη δεύτερη συνταγή, περιφρονώντας επιδεικτικά την πρώτη.

Αν εξετάσουµε προσεκτικά τη συνεταιριστική ιστορία του τόπου κατά την τελευταία πεντηκονταετία, θα δούµε ότι υπήρξε µια περίοδος ανάπτυξης ισχυρών και µεγάλων για τα ελληνικά δεδοµένα κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων (π.χ. ΚΥ∆ΕΠ, Ελαιουργική, ΕΒΖ, ΑΓΝΟ, ∆Ω∆ΩΝΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΛ, ΣΕΚΑΠ κ.α.). Οι εν λόγω φορείς, έχοντας διαµορφώσει, κάποια στιγµή, έναν ισχυρό πυρήνα υγιούς οικονοµικής δραστηριότητας, θα µπορούσαν να εξελιχθούν σε σηµαντικούς «παίκτες» διεθνούς µάλιστα εµβέλειας.

Αντί αυτού, ενέσκηψαν η διαφθορά, η σκανδαλολογία και ο κοµµατισµός, για να έρθουν µέσα σε λίγα χρόνια η ολοσχερής κατάρρευση αυτών των οργανισµών, η εκκαθάριση ή, στην καλύτερη περίπτωση, η µεταβίβαση του ενεργητικού τους σε χλωµά και αδύναµα, στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιωτικά συµφέροντα.

Έτσι, εκεί όπου θα µπορούσε να υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη (π.χ. γαλακτοβιοµηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ στη Θεσσαλία), βλέπουµε σήµερα τους αγελαδοτρόφους της περιοχής που έχασαν τη «συµµετοχική» τους σχέση µε τη συγκεκριµένη γαλακτοβιοµηχανία, να αγωνίζονται να «ξανακτίσουν» εκ του µηδενός ένα νέο σχήµα. Εν προκειµένω την οργάνωση ΘΕΣγάλα, η οποία, µη διαθέτοντας υποδοµές µεταποίησης του γάλακτος, αρκείται σε έναν καχεκτικό συντονιστικό ρόλο επί των παραδόσεων του προϊόντων στις ιδιωτικές µονάδες.

Αναµφίβολα η συγκεκριµένη λειτουργία επιδρά ευεργετικά στη διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών, δεν αφήνει ωστόσο περιθώρια για ουσιαστικές παρεµβάσεις, κάτι που φάνηκε καθαρά και στην τελευταία φάση των συζητήσεων για τη θεσµική αναµόρφωση στο καθεστώς του γάλακτος.                                        

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία