BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Δύο λεπτά χαμηλότερα το σύσπορο από τα μεγάλα εκκοκκιστήρια

Δύο λεπτά χαμηλότερα ξεκίνησε η εβδομάδα για την ελληνική αγορά βάμβακος, με το 40άρι να κρατιέται μόνο από μεμονωμένους εκκοκκιστές στη Θεσσαλία. Η χρηματιστηριακή πίεση και η ποιότητα των μεταβροχικών βαμβακιών δίνουν το «πάτημα» στους εκκοκκιστές να κρατούν πίσω την τιμή για τον παραγωγό, ενώ στη Μακεδονία κανένα εκκκοκκιστήριο για την ώρα δεν «γράφει» τιμή, με τους παραγωγούς να παραδίδουν ανοιχτά.

Δύο λεπτά χαμηλότερα το σύσπορο από τα μεγάλα εκκοκκιστήρια

1
0

Την ίδια ώρα, στην Κομοτηνή, οι πράξεις γίνονται μόλις στα 36 λεπτά για τον παραγωγό, με τους εκκοκκιστές να επικαλούνται ως αβαντάζ τη γρήγορη πληρωμή.

Στο διεθνές σκηνικό, η συγκυρία για το ελληνικό βαμβάκι δεν είναι ευνοϊκή καθώς δύο βασικοί μας αγοραστές είναι εκτός αγοράς. Η Τουρκία αγοράζει επιλεκτικά, με την πλειονότητα των κλωστηρίων όμως να περιμένει να αγοράσει αργότερα πιο φτηνά, ενώ και η Αίγυπτος καταρχήν απέχει από νέες πράξεις ενώ παράλληλα καθυστερεί και στις εκτελέσεις παλιότερων συμβολαίων προκαλώντας προβληματισμούς.


Από μια κλωστή το 40άρι για το σύσπορο βαμβάκι

Με το τίτλο «από μια κλωστή το 40αρι» η Agrenda του Σαββάτου προσπάθησε να προϊδεάσει για τις διαθέσεις των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων. Άλλωστε, μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η εικόνα της διεθνούς αγοράς (χρηµατιστήρια και ισοτιµίες) δεν άλλαξε τα δεδοµένα στο βαµβάκι, ενώ στην εγχώρια αγορά τα µεταβροχικά δυσκολεύουν την κατοχύρωση των 40 λεπτών στο χωράφι. Ωστόσο, η εβδοµάδα κύλησε µε τα εκκοκκιστήρια να πληρώνουν τα 42 µε 43 λεπτά το κιλό στο χώρο παραλαβής.

Χρηµατιστηριακά, για λίγο µόνο στα µέσα της εβδοµάδας η Νέα Υόρκη «έσπασε» τα 65 σεντς η λίµπρα, τις τελευταίες ώρες, ωστόσο η «µπάλα» πάλευε για να σώσει τα 64 σεντς. 

Στην Ελλάδα οι τελευταίες δουλειές που έγιναν, κινήθηκαν στα επίπεδα των 68 µε 69 σεντς ανά λίµπρα (1,17-1,19 ευρώ το κιλό επί αυτοκινήτου), αν και οι τιµές αυτές φαίνεται πως πληρώνονται επιλεκτικά, µε τους εµπόρους να επικαλούνται το θέµα της ποιότητας. Να σηµειωθεί ότι οι µικρότεροι ιδιαίτερα παίκτες της αγοράς δείχνουν να αντιµετωπίζουν µεγαλύτερες δυσκολίες µε τα µεταβροχικά βαµβάκια.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό χαρακτηριστικό της εβδοµάδας, σύµφωνα µε τους εκκοκκιστές, ήταν η περιορισµένη ζήτηση. Ανησυχητική παραµένει η απουσία των Τούρκων αγοραστών, που δείχνει να προβληµατίζει σηµαντικά τους µεγάλους παίκτες της χώρας µας, ενώ διάφορες δυσκολίες παρουσιάζουν και οι εκτελέσεις παλιότερων συµβολαίων µε κατεύθυνση την Αίγυπτο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία