BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Φτιάχνουν κλίμα οι μεταποιητές για να πάρουν φθηνά τη ντομάτα

Στις πλάτες των παραγωγών, µε βασικές «δικαιολογίες» τα αποθέµατα και τη διεθνή τιµή του πελτέ, πάνε να καλύψουν τα αυξηµένα διαχειριστικά τους έξοδα φέτος οι µεταποιητές, «παίζοντας» µε τα τιµολόγια παραλαβής βιοµηχανικής ντοµάτας για τη νέα σεζόν 2017, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Φτιάχνουν κλίμα οι μεταποιητές για να πάρουν φθηνά τη ντομάτα

1
0
Οι συνθήκες στην αγορά δεν αφήνουν περιθώρια για καλύτερα επίπεδα τιµών διατείνονται οι επιχειρηµατίες, γνωρίζοντας καλά πως οι οργανωµένοι τόσα χρόνια παραγωγοί, που έχουν επενδύσει σε εκτάσεις και µηχανήµατα, δύσκολα  θα αλλάξουν καλλιέργεια

Ωστόσο, το γεγονός ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος θα ξεκινήσει χωρίς αποθέµατα, σύµφωνα µε στοιχεία της αγοράς, έχει ήδη αναγκάσει τα εργοστάσια που θα αναζητήσουν όσο το δυνατό περισσότερες ποσότητες πρώτης ύλης, να καλλιεργούν το έδαφος στους παραγωγούς, για να µη χρειαστεί να «πληρώσουν ακριβά».

Την αρχή έκανε στα τέλη Νοεµβρίου, ο Νοµικός από τη Λάρισα, µε ένα τιµολόγιο που πήγε να µπερδέψει τους παραγωγούς, σε µια προσπάθεια της βιοµηχανίας να αναστρέψει το αρνητικό κλίµα µειώσεων που ξεκίνησε πέρυσι. Προτάσσοντας την αύξηση κατά 5 ευρώ στην πρώτη κατηγορία Brix, που ωστόσο καλύπτει µικρό µέρος των εισκοµιζόµενων ποσοτήτων, περνάει στα ψιλά τις µειώσεις σε πρώιµες και όψιµες κατηγορίες, ενώ ακόµα δεν έχει οριστεί το ειδικό καθεστώς για παραγωγούς του ΘΕΣΤΟ.   

Ένα µήνα µετά, από τα σύννεφα πέφτουν και οι καλλιεργητές Ηλείας, όταν φτάνει στα χέρια τους το νέο τιµολόγιο της Unilever. Πρώτη φορά έρχονται αντιµέτωποι µε µειώσεις τιµών ακόµα και 5 ευρώ ο τόνος και µάλιστα στη βασική κατηγορία των 4,8 µε 5,2 Brix. Η Ηλεία διατηρούσε πάντα ένα «κλειστό κύκλωµα» µε τα δύο εργοστάσια της περιοχής τη Unilever και τον ΚΥΚΝΟ, να διατηρούν σταθερές σχέσεις µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς τους, κρατώντας περίπου τα ίδια επίπεδα τιµών κάθε χρόνο και παραλαµβάνοντας περί του 40.000 µε 45.000 τόνους πρώτη ύλη το καθένα.

Πάντως, ως φαίνεται, οι ευρύτερες οικονοµικές δυσκολίες φέτος δεν επέτρεψαν στη Unilever να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, µετακυλίοντας τα βάρη της στους παραγωγούς. Ωστόσο, µετά έντονες αντιδράσεις των συνεργαζόµενων καλλιεργητών της, το δεύτερο ραντεβού έδειξε ότι θα υπάρξουν κάποιες µικρές έστω βελτιώσεις.

Σφίγγα ο ΚΥΚΝΟΣ

Την ίδια ώρα «σφίγγα» χαρακτηρίζουν οι αγρότες τον ισχυρό άντρα της ΚΥΚΝΟΣ που δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Αν και οι νόµοι της αγοράς λένε πως συµφέρει την επιχείρηση να ακολουθήσει τα επίπεδα της Unilever, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που ελπίζουν τελικά να κάνει τη διαφορά, δίνοντας  καλύτερο τιµολόγιο και κερδίζοντας περισσότερες συµβάσεις, αλλά και µεγαλύτερο µερίδιο της πολυπόθητης α΄ύλης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία