BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Πάει πίσω η ανακοίνωση τιμών απο ΕΒΖ για τα τεύτλα

Νέα αποθέματα υπομονής, μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εξαντλήσουν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας πριν μάθουν με ποιες τιμές θα πληρωθούν, από την ΕΒΖ ΑΕ, αν αποφασίσουν να συνεργαστούν μαζί της και φέτος, σπέρνοντας τεύτλα.

Πάει πίσω η ανακοίνωση τιμών απο ΕΒΖ για τα τεύτλα

4
0

Κι αυτό διότι η διοίκηση της βιομηχανίας, παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών, ότι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, θα ανακοινώσει το τιμολόγιο σε σύσκεψη με τους παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πέλλας, εν τέλει αποφάσισε να μην ανοίξει τα χαρτιά της.

Μιλώντας στο Agronews ο πρόεδρος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης ανέφερε πως η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας ενημέρωσε τους παραγωγούς, που είχαν κατακλύσει το χώρο όπου έγινε η σύσκεψη, ότι το τιμολόγιο αποφασίστηκε να γνωστοποιηθεί τελικά την ερχόμενη Παρασκευή.

“Έχουμε την ενημέρωση πως οι τιμές δεν θα έχουν μεγάλη απόκλιση από εκείνες που ίσχυσαν πέρυσι. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά θα είναι κοντά στο 4%-4,5%” είπε ο κ. Μπογιαννίδης, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον φέτος, λόγω και της υψηλής συνδεδεμένης ενίσχυσης η οποία αναμένεται να είναι στα 71 ευρώ το στρέμμα, είναι ζωηρό από τους αγρότες, οι οποίοι “μετά το βαμβάκι, οι περισσότεροι σκέφτονται να βάλουν τεύτλα και όχι καλαμπόκι”.

Τα στελέχη της διοίκησης της ΕΒΖ εν τω μεταξύ, είπαν πως έχουν κάνει προεργασία, με παραγγελίες σπόρων, λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών, για σπορά, συνολικα, 120.000 στρεμμάτων, αν κι ο πρώτος στόχος είναι να ξεπεραστεί έστω το “φράγμα” των 100.000 στρεμμάτων.

Προκειμένου να πείσουν τους παριστάμενους να αφήσουν πίσω τις όποιες αναστολές τους και την έλλειψη εμπιστοσύνης, που εδραιώθηκε τα τελευταία χρόνια, απέναντι στη βιομηχανία, οι κ. κ. Χρήστος Ρώσσιος και Παντελής Μανής -πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ- διαβεβαίωσαν ότι η εξόφληση των 3 εκατ. Ευρώ που απομένουν για την καμπάνια του 2016 θα γίνει μέσα στο Μάρτιο κι οι πληρωμές της καμπάνιας του 2017, το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

“Αφού καταφέραμε, από τη στιγμή που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, να βρούμε σχεδόν 28 εκατ. Ευρώ για να πληρώσουμε υποχρεώσεις, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα 21 εκατ. Ευρώ που θα χρειαστούν για τη φετινή καμπάνια θα τα εξασφαλίσουμε έγκαιρα”, φέρονται να είπαν οι διοικούντες τη ζαχαροβιομηχανία, προσθέτοντας πως και από την πλευρά της κυβέρνησης η διάσωση της ΕΒΖ είναι ένα στοίχημα που θέλουν να το κερδίσουν. Σε άλλο σημείο της κουβέντας, εξάλλου, η διοίκηση της βιομηχανίας φέρεται να παρότρυνε τους τευτλοπαραγωγούς να συγκροτήσουν ομάδες παραγωγών ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν κοινοτικά προγράμματα και οικονομίες κλίμακας, κάτι το οποίο οι τελευταίοι το εξετάζουν και πιθανώς θα υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή στο επόμενο διάστημα.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις της διοίκησης με παραγωγούς θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, αρχικά σε Σέρρες και Λάρισα, ενώ κάποιες μέρες αργότερα θα γίνει κάτι ανάλογο και στην Ορεστιάδα, όπου, όμως, η σπορά έτσι και αλλιώς εκεί είναι πιο όψιμη από τις άλλες περιοχές.

Να σημειωθεί επίσης πως στην περίπτωση των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας έγινε γνωστό ότι στις 30 Μαρτίου θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του συλλόγου τευτλοπαραγωγών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία