BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Όρος στα συμβόλαια για τα τεύτλα η Ολοκληρωμένη Διαχείριση

Δεδομένη θεωρεί την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στα τεύτλα από το 2012 η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μόνο προφορικές δεσμεύσεις.

Όρος στα συμβόλαια για τα τεύτλα η Ολοκληρωμένη Διαχείριση

2
2
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση με αφορμή τη φετινή Agrotica αναφέρεται ότι «η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης  ΑΕ έχει ήδη οργανώσει τις απαραίτητες υποδομές και έχει συμπεριλάβει σχετικό όρο στα συμβόλαια που υπογράφονται με τους τευτλοπαραγωγούς»
Επιπλέον, στη συνέντευξη τύπου του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα, ο ίδιος ανακοίνωσε και δεσμεύτηκε ότι από την φετινή περίοδο και για πέντε χρόνια η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα υπαχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων για «εφαρμογή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης». Στη συνέντευξη ήταν παρόντες ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου, Βαγγέλης Διβάρης, που έχει θέσει το αίτημα της Ελλάδας στην Κομισιόν, ο πρόεδρος της Ε.Β.Ζ., Χρ. Γερούκης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Παναγιώτης Βασιλόπουλος, που ανέλαβε τη δημιουργία του προτύπου Agro για τα τεύτλα.
Από την πλευρά του, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χριστόφορος Γερούκης, διευκρίνισε ότι, κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού, που «τρέχει» από την ΑΤΕBank για την ΕΒΖ, προβάδισμα θα δοθεί σε όποιον υποψήφιο δεσμευτεί για τη λειτουργία και των τριών ζαχαρουργείων της εταιρείας στο Πλατύ, τις Σέρρες και την Ορεστιάδα, κάτι που εξ αντανακλάσεως θα στηρίξει και την τευτλοκαλλιέργεια
Οι προθέσεις των ενδιαφερόμενων αναμένεται να αποσαφηνιστούν περαιτέρω στη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, καθώς έχουν κανονιστεί διαδοχικά ενημερωτικά «ραντεβού» με τους έξι από τους δέκα υποψηφίους (σ.σ. πληροφορίες που θέλουν τους δύο να έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους δεν επιβεβαιώνονται επισήμως). Η αρχή θα γίνει με τη βουλγαρική εταιρεία Litex Commerce, την ερχόμενη Τρίτη.
Βέβαια, αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ακυρώνεται, καθώς οι ενημερωτικές συναντήσεις με τους μνηστήρες θα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και μέσα στον Μάρτιο
Σε ό,τι αφορά το πενταετές πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης της τευτλοκαλλιέργειας, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος, εάν λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υφυπουργός Γ. Δριβελέγκας διευκρίνισε ότι για την πρώτη τριετία της υλοποίησής του προβλέπεται να διατεθούν 12 εκατ. ευρώ (10 εκατ. από κοινοτικά προγράμματα, συν άλλα δύο από τον κρατικό προϋπολογισμό).
Το σχετικό σχέδιο αναμένεται να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο εντός των ημερών, ώστε να ακολουθήσει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. «Θέλουμε να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας για μια παραγωγή, που από λάθος χειρισμούς κινδύνεψε να εξαφανιστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο κ. Δριβελέγκας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεχή μείωση της τευτλοκαλλιέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν το 2006-2007 αποφασίστηκε η μείωση της ποσόστωσης, από 320.000 τόνους σε 158.000 τόνους ζάχαρης, «δεν υπήρξε πρόνοια ώστε έστω αυτή η ποσότητα να παράγεται από ελληνικά τεύτλα».
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

09-02-2012 13:40AVIATOR

Ο κ. Δριβελέγκας ξεχνά ότι θέλει να ξεπουλήσει την ΕΒΖ και να σβήσει ουσιαστικά την τευτλοκαλλιέργεια.....και επιρρίπτει ευθύνες στη ΝΔ για πταίσματα. Ακριβός στα πίτυρα και φθηνός στο σιτάρι.

Απάντηση

03-02-2012 21:49nikos

αμα ειναι 40 ευρω καλα θα ειναι αμα ειναι λιγοτερα δυσκολα θα μπουν τευτλα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία