BACK TO
TOP
Food insider

Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να προετοιμαστεί για τη «νέα εποχή διαχείρισης κινδύνων»

Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων εισέρχεται στην εποχή του «Assurance 4.0», μια νέα εποχή διαχείρισης κινδύνου όπου η διατήρηση της ακεραιότητας των προϊόντων έχει αναδειχθεί ως βασική πρόκληση, δηλώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός πιστοποίησησης LRQA.

Food-industry

87
0

Ως φορέας πιστοποίησης ασφάλειας και ποιότητας, ο LRQA ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις τροφίμων να διασφαλίζουν ότι τηρούν τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά ασφαλή, αυθεντικά, υψηλής ποιότητας προϊόντα, εν μέσω αυξανόμενων αναταράξεων που σχετίζονται με τη γεωπολιτική, την κλιματική αλλαγή και την εμφάνιση νέων τεχνολογιών.

Σε μια εποχή που η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα, οι επαγγελματίες του τομέα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τους συνδυασμούς κινδύνων που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια των τροφίμων. 

Η Kimberly Coffin, παγκόσμια τεχνική διευθύντρια για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας στην LRQA, τονίζει τη σημασία της ανάλυσης και της εξέτασης του κινδύνου με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες πτυχές της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων, από την πρώτη ύλη μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

«Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τις επιπτώσεις της αποτυχίας των καλλιεργειών λόγω κλιματικών φαινομένων στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών και την ανάγκη για ταχεία εισαγωγή νέων προμηθειών ή τον εγγενή κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης κατά την επιλογή και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για βελτιωμένους τρόπους εργασίας. Είναι αυτή η ανάγκη ανάλυσης και εξέτασης του κινδύνου με έναν ολοκληρωμένο τρόπο που καθίσταται κρίσιμη για τις επιχειρήσεις που επιβιώνουν σε περιόδους κρίσης» αναφέρει.

Η Coffin θα είναι μεταξύ των ομιλητών στο επερχόμενο Συνέδριο Global Food Safety Initiative (GFSI) 2024, που θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη τον Απρίλιο, όπου θα περιγράψει τα «ουσιώδη βήματα» που πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις για να πορευτούν σε αυτή τη νέα εποχή κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ευπαθειών του προϊόντος για την καλύτερη ενημέρωση των αξιολογήσεων κινδύνου, της αξιοποίησης εκτεταμένων πηγών δεδομένων για τον προσδιορισμό του αντίκτυπου κινδύνου και της μελλοντικής ασφάλισης των επιχειρήσεων για τους κινδύνους της επόμενης δεκαετίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία