BACK TO
TOP
Green reports

Ενεργειακές καλλιέργειες σε έναν οδηγό

Εγχειρίδιο καλλιεργητικών φροντίδων εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών) στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Δημιουργία καινοτόμων εμπειριών αποδεικτικού χαρακτήρα για την τεκμηρίωση της δυνατότητας των καπνοπαραγωγών να στραφούν προς την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών (Μέτρο 10, Καν.(ΕΚ)2182/02)».

Ενεργειακές καλλιέργειες σε έναν οδηγό

0
1

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Καπνού μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωργοοικονομικών & Κοινωνιολογικών Ερευνών (ΙΓΕΚΕ - ΕΘΙΑΓΕ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιούλιος 2006 - Ιανουάριος του 2009).

Το εγχειρίδιο αποτελεί έναν οδηγό καλλιεργητικών φροντίδων για τις ενεργειακές καλλιέργειες της αγριοαγκινάρας, του ηλίανθου και του σόργου. Οι καλλιέργειες αυτές μελετήθηκαν σε επίπεδο αγρού (600 στρ) σε τρεις νομούς (Κιλκίς, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία) το 2007 και το 2008.

Η αγριοαγκινάρα είναι πολυετής χειμερινή καλλιέργεια η οποία καλλιεργείται κυρίως για παραγωγή βιομάζας (στερεό βιο-καύσιμο υπό την μορφή πέλλετς, ή στερεό και υγρό βιο-καύσιμο, βιοντίζελ). Ο ηλίανθος και το σόργο (γλυκό και ινώδες) είναι ετήσια καλοκαιρινά φυτά. Ο ηλίανθος χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ (από το σπόρο), το γλυκό σόργο για την παραγωγή βιο-αιθανόλης και το ινώδες σόργο για την παραγωγή βιομάζας και στερεού βιο-καυσίμου. Εναλλακτικά, όλα τα υπό μελέτη φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ζωοτροφή.

Ο οδηγός περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή της κάθε καλλιέργειας χωριστά αναλύοντας τα μορφολογικά και φαινολογικά χαρακτηριστικά, τις

οικολογικές απαιτήσεις, καθώς και τις καλλιεργητικές φροντίδες από την προετοιμασία του αγρού και τη σπορά έως τη συγκομιδή και διάθεση του προϊόντος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-08-2012 10:24Παπαδόπουλος Υάκινθος

Ενδιαφέρομαι για την αγριοαγκινάρα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία