BACK TO
TOP
Green reports

«Κούρεμα» 30% στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών

Μείωση της τάξης του 30% μεσοσταθμικά στις εγγυημένες τιμές των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών και 20% (δηλαδή 10% μικρότερο) για αυτά που ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες προβλέπει το νομοσχέδιο για το «new deal» στις ΑΠΕ που έδωσε σε διαβούλευση το απόγευμα της Παρασκευής 7 Μαρτίου το ΥΠΕΚΑ.

«Κουρεύονται» οι ταρίφες των φ/β, «παγώνει» η χορήγηση νέων αδειών

1
2

Σε "αντάλλαγμα" προσφέρεται στους παραγωγούς πενταετής παράταση των συμβάσεων πώλησης ρεύματος. Για αυτά τα πέντε χρόνια ο παραγωγός θα πρέπει να επιλέξει αν θα πουλάει μέσω ημερήσιας αγοράς ή με σταθερή τιμή που προσδιορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Στο νομοσχέδιο δε γίνεται λόγος για αλλαγές στις δανειακές συμβάσεις των παραγωγών ή άλλες διευκολύνσεις τις οποίες έχουν προτείνει οι τράπεζες. Αναμένεται, ωστόσο, αυτές να παρουσιαστούν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Μέσα σε διάστημα 2 μηνών θα πρέπει να εκδοθεί από τους παραγωγούς εκπτωτικό πιστωτικό παρασταστικό που θα παρέχουν έκπτωση 35% οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και σε ποσοστό 10% οι άλλοι παραγωγοί από λοιπές ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για όλη την ενέργεια που πουλήθηκε το 2013. Με το πιστωτικό αυτό που αφορά τιμολογημένες ποσότητες, στην ουσία μειώνεται το υφιστάμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
Εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία και δεν κοπεί το εκπτωτικό πιστωτικό τότε αναστέλλεται η υποχρέωση του ΛΑΓΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα και του ΔΕΔΔΗΕ για το μη διασυνδεδεμένο για την καταβολή τιμήματος για την ποσότητα ενέργειας που παραδίδεται από το μήνα έναρξης της ρύθμισης.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

-Επιβολή επιστροφής εσόδων από τους παραγωγούς προς τον ΛΑΓΗΕ μέσω πιστωτικού τιμολογίου, προκειμένου να καλυφθεί το συσωρευμένο έλειμμα. Η επιστροφή αυτή είναι 35% για τα φωτοβολταϊκά επί του τζίρου του 2013 και για τις υπόλοιπες ΑΠΕ 10%. Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δεν θα πληρώσουν επιστροφή.

- «Κούρεμα» στις ταρίφες των υφιστάμενων σταθμών ΑΠΕ ανάλογα με την τεχνολογία, αλλά και την ειδική κατηγορία που ανήκει κάθε φωτοβολταϊκός σταθμός. Μεσοσταθμικά το κούρεμα στα φωτοβολταϊκά είναι 29,5%, στα αιολικά 6,4% και στα μικρά υδροηλεκτρικά 5,4%.  Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα υποστούν και αυτά κούρεμα.

- Τα φωτοβολταϊκά των αγροτών και τα μικρά φ/β κάτω από 20 Κιλοβάτ έχουν ελάφρυνση στο κάθε φορά κούρεμα κατά 10%. Σε περίπτωση μεταβίβασης του σταθμού σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν ανήκει στην κατηγορία των κατ΄επάγγελμα αγροτών επενακαθορίζεται η τιμή αποζημίωσης, από την ημερομηνία μεταβίβασης, με βάση τις διατάξεις του παρόντος χωρίς την έκπτωση του 10%. 

- Παράταση στις συμβάσεις των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών κατά 5 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια ο παραγωγός θα πρέπει να επιλέξει αν θα πουλάει μέσω ημερήσιας αγοράς ή με σταθερή τιμή που προσδιορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο.

-  Άρση της αναστολής για την είσοδο νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα. Η αναστολή αίρεται από την ψήφιση του νόμου, αλλά τίθεται πλαφόν για κάθε τεχνολογία στο πόσα Μεγαβάτ μπορούν να πάρουν εγγυημένη τιμή. Για παράδειγμα για τα φωτοβολταϊκά μπορούν να μπαίνουν με fit 200 MW το χρόνο. Δίνεται η δυνατότητα και για διαγωνισμούς μέσω των οποίων θα επιλέγονται αυτά τα 200 MW.

Βρείτε τις νέες ταρίφες στο  Σχέδιο Νόμου για τις ΑΠΕ.pdf

(Mε πληροφορίες από energypress.gr)

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2014 21:26ΞΑΝΘΟΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΟΤΙ ΑΝ ΨΥΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.ΕΜΕΙΣ!!!!Η αυτοι ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Απάντηση

08-03-2014 10:37ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

30% στις στεγες? τρελοι ειναι.Δεν θα πληρωσουμε οι μικροι τα λαθη τους. Να το παρουν ΤΩΡΑ πισω.35.000 ειμαστε και ολοι μας ψηφιζουμε. Υπαρχουν και τα δικασηρια . ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ για την προστασια της επενδυσης μας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία