BACK TO
TOP
Green reports

Ραντεβού με ΥΠΕΚΑ ζητούν οι αδικημένοι των φ/β

Άδικη η οριζόντια μείωση στις ταρίφες, λέει στην επιστολή του ο νεοσύστατος σύλλογος.

Ραντεβού με ΥΠΕΚΑ ζητούν οι αδικημένοι των φ/β

0
0
Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής ζητάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αδικημένων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών προκειμένου να γνωστοποιήσει τις θέσεις του.

Ο σύλλογος που ιδρύθηκε πρόσφατα αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ότι «ήδη σημαντικός αριθμός αγροτών παραγωγών που πλήττονται από την οριζόντια μείωση των τιμών συμμετέχει σε ομαδική αγωγή, η οποία κατατέθηκε ενώπιον των αρμοδίου διοικητικού δικαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι». Προειδοποιεί δε ότι « σύντομα θα κατατεθούν νέες ομαδικές αγωγές, ενώ θα προσφύγει, εφόσον απαιτηθεί, στους αρμόδιους επιτρόπους και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προάσπιση, στον μέγιστο βαθμό, των δίκαιων αιτημάτων και συμφερόντων των μελών του».

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής που εστάλη στον υπουργό ΥΠΕΚΑ, Ι.Μανιάτη, τον υφυπουργό, Α.Παπαγεωργίου, και το Γενικό Γραμματέα, Κ. Μαθιουδάκη, έχει ως εξής:

«Θέμα: ΒΑΣΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΔΙΚΗΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4254/2014

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ και κε Γενικέ

Με τον ν. 4254/2014 (άρθρο πρώτο παρ. ΙΓ υποπαρ. ΙΓ1)« επανακαθορίστηκαν» μονομερώς και υποχρεωτικώς οι τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες είχαν συμφωνήσει οι κατ' επάγγελμα αγρότες παραγωγοί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς με συμβάσεις που συνήψαν με τη ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. (ήδη ΛΑΓΗΕ Α.Ε.). Αποτέλεσμα του υπόψη υποχρεωτικού «επανακαθορισμού» είναι η μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 12%. Η εν λόγω μείωση επιβάλλεται οριζόντια σε όλους τους αγρότες παραγωγούς, ανεξάρτητα από κρίσιμες παραμέτρους, όπως είναι ο χρόνος σύνδεσης των μονάδων και το κό¬στος κατασκευής τους. Ευθεία συνέπεια της οριζόντιας (μη παραμετροποιημένης) μείωσης των τιμών είναι το ποσοστό απόδοσης των μονάδων που λειτουργούν οι αγρότες παραγωγοί να διαφοροποιείται κατά τρόπο δραστικό και παντελώς αδικαιολόγητο, σε βάρος κυρίως των φωτοβολταϊκών πάρκων που κατασκευά¬στηκαν κατά τα έτη 2011 και 2012 (τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνόλου των πάρκων που εκμεταλλεύονται κατ' επάγγελμα αγρότες) και προς όφελος των πάρκων που κατασκευάστηκαν με πολύ μικρότερα κόστη, ιδίως το έτος 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό απόδοσης των τελευταίων είναι, μετά την οριζόντια μείωση των τιμών, πολλαπλάσιο σε σχέση με τα πρώτα! Ο ενδει¬κτικός συγκριτικός πίνακας με τις (τεράστιες) διαφορές στις αποδόσεις που προκύ¬πτουν μεταξύ των αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.

Η κατά τα ανωτέρω οριζόντια μείωση των τιμών στις φωτοβολταϊκές μονάδες των κατ' επάγγελμα αγροτών, η οποία προέκυψε, κατόπιν πιέσεων συγκεκριμένης ομάδας (άκρως ωφελημένων) παραγωγών, ως τροπολογία που κατατέθηκε κυριολεκτικά την «τελευταία στιγμή», χωρίς γνωμάτευση της επιστημονικής επιτροπής και αιτιολόγηση της σκοπιμότητας της, αντιτίθεται στον ίδιο τον σκοπό του ν. 4254/2014, ο οποίος είναι, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεσή του, η βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού των Α.Π.Ε.(άρθρο40 του ν. 2773/1999), με μείωση των τιμών που επιβάλλεται επί τη βάσει αντικειμενικών και εύλογων παραμέτρων, συνδεόμενων ιδίως με το κόστος κατασκευής των πάρκων, κατά τρόπο ώστε να είναι αυτή δίκαιη και να επιβάλλεται αναλογικά. Ο κανόνας αυτός, ήτοι η μείωση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόζεται, μάλιστα, σύμφωνα με τον ν. 4254/2014, σε ΟΛΟΥΣ τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς ΠΛΗΝ των κατ' επάγγελμα αγροτών παραγωγών, οι οποίοι υφίστανται, αντιθέτως, ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μείωση των τιμών, χωρίς να εφαρμόζονται σε αυτούς οι υπόψη δίκαιοι, εύλογοι και αντικειμενικοί παράμετροι. Πρόκειται, όπως είναι σαφές, για θρίαμβο της πελατειακής πολιτικής λογικής σε βάρος της ισονομίας των πολιτών!

Δεν χωρεί ασφαλώς αμφιβολία ότι η εν λόγω οριζόντια - χωρίς παραμετροποίηση - μείωση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας επιφέρει άνιση δυσμενή μεταχείριση των αγροτών παραγωγών που κατασκεύασαν τα πάρκα τους ιδίως κατά τα έτη 2011 και 2012, η οποία δεν δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσί¬ου συμφέροντος. Πράγματι, το μόνο συμφέρον που εξυπηρετεί είναι εκείνο μερίδας αγροτών παραγωγών σε βάρος των υπολοίπων, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό μείωσης των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα αγροτικά πάρκα και, συνακόλουθα, το όφελος για τον Ειδικό Λογαριασμό των Α.Π.Ε., είναι το ίδιο είτε με την οριζόντια, είτε με την παραμετροποιημένη μείωση των τιμών.

Υπό τους ανωτέρω όρους, η επίμαχη οριζόντια μείωση των τιμών αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.) και της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 Συντ.). Επιπλέον, ενόψει της κραυγαλέας αδικαι¬ολόγητης ανισότητας που επιφέρει μεταξύ των αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, προσβάλλει τον ίδιο τον πυρήνα του κράτους δικαί¬ου, βασικό στοιχείο του οποίου είναι η διασφάλιση της ισονομίας μεταξύ των πολι¬τών, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.) και ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 Συντ.). Παρακάμπτει επίσης την οδηγία του αρμόδιου επιτρόπου για τον κατά το δυνατόν ίδιο βαθμό απόδοσης ομοειδών επενδύσεων.

Ο Π.Σ.Α.Α.Φ. είναι αποφασισμένος να κινηθεί τόσο νομικά,όσο και πολιτικά προκειμένου να ανατρέψει αυτή την κραυγαλέα αδικία που επιβλήθηκε σε βάρος των μελών του. Ήδη σημαντικός αριθμός αγροτών παραγωγών που πλήττονται από την οριζόντια μείωση των τιμών συμμετέχει σε ομαδική αγωγή, η οποία κατατέθηκε ενώπιον των αρμοδίου διοικητικού δικαστηρίου το περασμένο Καλοκαίρι. Σύντομα θα κατατεθούν νέες ομαδικές αγωγές, ενώ θα προσφύγει, εφόσον απαιτηθεί, στους αρμόδιους επιτρόπους και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προάσπιση, στον μέγιστο βαθμό, των δίκαιων αιτημάτων και συμφερόντων των μελών του. Καλεί δε όλους τους πληττόμενους παραγωγούς σε πανστρατιά προκειμένου να επιτευχθεί το αυτονόητο σε ένα κράτος δικαίου: Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε να μας ενημερώσετε αν προτίθεστε να προβεί-ται σε διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται για τα μέλη μας η άσκηση νέων αγωγών, και την δυσφήμιση της χώρας που θα προκαλέσει η αναγκαστική προσφυγή μας στις ευρωπαϊκές αρχές.

Είμαστε στην διάθεσή σας για αναλυτικότερη ενημέρωση και διεξοδικότερη παρουσίαση των θέσεών μας επί του θέματος».

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία