BACK TO
TOP
Green reports

Όλο το ρεύμα του έτους για πότισμα από το net metering

Εξοικονόµηση 70% στο κόστος άρδευσης φέρνει στους αγρότες το net metering, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί μαζί με το περιοδικό Fresher. Μέχρι το τέλος του µήνα η πρόσκληση ∆Ε∆∆ΗΕ για υποβολή αιτήσεων.

Όλο το ρεύμα του έτους για πότισμα από το net metering

2
0

Ακόμα, διαβάστε για τα εξατοµικευµένα  δικαιώματα από Σεπτέµβρη. Όπως θα ενημερωθείτε από το δημοσίευμα της εφημερίδας, μόνο µε µεταβίβαση αυξάνονται τα δικαιώµατα που θα κλειδώσουν το 2015. Μπόνους και από το β’ Πύλωνα για να αυξήσει κάποιος την εκµετάλλευσή του.

Επίσης, διαβάστε για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που πάει στο ένα προς ένα και προσφέρει στήριγμα στα αγροτικά προϊόντα. Ισχυρή ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προσφέρει η νοµισµατική συγκυρία µε το ευρώ να διολισθαίνει ολοταχώς προς τα επίπεδα της απόλυτης ισοτιµίας µε το δολάριο. Αναλυτές εκτιµούν ότι απέχουµε λίγες µόλις εβδοµάδες από το ιστορικό «1 προς 1» ενώ η Goldman Sachs πηγαίνει ένα βήµα πιο πέρα προβλέποντας περαιτέρω πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νοµίσµατος στα 0,80 δολάρια µέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Η αποδυνάµωση του ευρώ ευνοεί τις εξαγωγές, καθώς καθιστά τα ελληνικά προϊόντα φθηνότερα, άρα πιο ελκυστικά στους ξένους αγοραστές.

Αύξηση 300% στις εξαγωγές ελαιολάδου τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της  Agrenda, o τριπλασιασµός  της αξίας των εξαγωγών που σηµειώθηκε για το ελληνικό έξτρα παρθένο τον πρώτο µήνα του 2015, δηµιουργεί περισσότερο προβληµατισµό παρά ικανοποίηση για τους παραγωγούς. Το φαινόµενο κρίνεται συγκυριακό, καθ’ ότι ο κλάδος της ελληνικής ελαιοπαραγωγής δεν έχει βρει τρόπο να κτίσει επώνυµο προϊόν εγνωσµένης υπεραξίας. Έτσι, η µεγάλη ζήτηση κυρίως για χύµα extra παρθένο προέρχεται από Ιταλούς εµπόρους.

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, ειδικός φάκελος για τα διακιώματα. Εισιτήριο 6ετίας συνιστά η φετινή δήλωση ΟΣ∆Ε για τα δικαιώµατα, παρότι Gaia και µελετητές κάνουν καυγά για το πάπλωµα.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:  

Επικαιρότητα

• Εκτός περιόδου βγάζει η κακοκαιρία τους αγρότες του Έβρου σελ. 44

• Στα 50 ευρώ η ελάχιστη µηνιαία δόση για ρυθµίσεις οφειλών στον ΟΓΑ σελ. 10

Επενδύσεις

• ∆ιάθεση του προϊόντος της σε όλο τον κόσµο ετοιµάζει η Μπασµάς Θράκης ΑΕ

• Στο µικροσκόπιο βάζει ο ΘΕΣΤΟ τις απαιτήσεις λίπανσης της ντοµάτας

Προγράμματα

• Παράταση έως τις 12 Σεπτεµβρίου 2016 για τις σταυλικές εγκαταστάσεις

• Πρόστιµο 1.200 ευρώ το στρέµµα για τους αµπελώνες χωρίς δικαίωµα φύτευσης

Εμπορεύματα

• Μείωση της τάξης του 13% το 2014 για την παραγωγή οίνου στην Ελλάδα

• Άνοδος 301,3% στην αξία εξαγωγών τον Ιανουάριο του εγχώριου ελαιολάδου

 

Editorial

Κοµβική από πολλές απόψεις η φετινή χρονιά για τη διαµόρφωση προϋποθέσεων κατοχύρωσης δικαιωµάτων επί κοινοτικών ενισχύσεων. Γι’ αυτό, αν ήθελε σε κάτι να βοηθήσει η λαοπρόβλητη κυβέρνηση που κρατάει τα ηνία της χώρας µετά τις 25 Ιανουαρίου, καλό θα ήταν να βάλει γρήγορα σε µια τάξη τα της νέας ΚΑΠ και να δώσει στον αγροτικό κόσµο να καταλάβει τι µπορεί να διεκδικήσει µε την υποβολή των νέων δηλώσεων ΟΣ∆Ε.

Αν όπως πολλοί υποστηρίζουν, οι προηγούµενες κυβερνήσεις ήταν δέσµιες του πελατειακού συστήµατος που είχαν δοµήσει και δεν είχαν περιθώρια αποκατάστασης της διαφάνειας στη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων, η σηµερινή, που θεωρείται απαλλαγµένη από δουλείες αυτής της µορφής,  θα είχε κάθε λόγο να διευκολύνει την επιστροφή στο ρεαλισµό και την κατανοµή των δικαιωµάτων σε πραγµατικούς αγρότες.

Η έλευσή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας συµπίπτει κατ’ ουσία µε την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ και, τυπικά τουλάχιστον, οι νέοι επιτελείς της πλατείας Βάθη είναι αυτοί που θα κληθούν να επισφραγίσουν µε αποφάσεις τόσο το περίγραµµα του νέου καθεστώτος, όσο και την ενεργοποίηση των ατοµικών δικαιωµάτων, δηλαδή το επίπεδο των ενισχύσεων κάθε αγρότη, το οποίο θα τον συνοδεύει για µια εξαετία τουλάχιστον.

Ακόµα κι αν στο θεσµικό επίπεδο πολλά έχουν κριθεί µε την κατάθεση του εθνικού φακέλου τον περασµένο Αύγουστο, είναι µεγάλα τα περιθώρια που έχει η σηµερινή κυβέρνηση να αµβλύνει την υποστήριξη προς τους κατόχους ιστορικών δικαιωµάτων και να διευκολύνει  αντίστοιχα την πρόσβαση στο σύστηµα των κοινοτικών ενισχύσεων των δραστήριων κατόχων αγροτικών εκµεταλλεύσεων που στερούνται παραδειγµατικά των αντίστοιχων δικαιωµάτων.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία