BACK TO
TOP
Green reports

Κίνδυνος φόρου 26% για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Με συντελεστή 26% κινδυνεύουν να φορολογηθούν οι αγρότες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από την εκμετάλλευση των φωτοβολταϊκών τους συστημάτων καθώς το ισχύον καθεστώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η εφορία να μην αναγνωρίσει τα εισοδήματα αυτά ως προερχόμενα από αγροτική δραστηριότητα αλλά από εμπορική.

«Κούρεμα» με το γάντι για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

1
0

Ο λόγος, είναι ότι η νομοθετική ρύθμιση που μειώνει το φόρο αυτό στο 13% (άρθρο 116 του ν. 4316/2014) και την οποία είχε ανακοινώσει ο τότε υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, όπως τουλάχιστον είναι διατυπωμένη, δεν έχει αναδρομική ισχύ - κάτι το οποίο, όπως επισήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σε πρόσφατο διαδικτυακό φόρουμ για τη φορολογία του taxheaven, δημιουργεί πρόβλημα. Δηλαδή φαίνεται να αφορά μόνο τα εισοδήματα από αγροτικά φωτοβολταϊκά που αποκτήθηκαν από τις 24/12/2014 που είναι και η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επομένως, με αυτή την ερμηνεία, μένουν εκτός αυτά που αποκτήθηκαν στο διάστημα 1/1/2014 έως 23/12/2014, δηλαδή πρακτικά όλη την περυσινή χρονιά.

Η διατύπωση στο άρθρο 116 του νόμου 4316/2014 έχει ως εξής:

«Στο τέλος της περίπτωσης στ΄ της παρ. 2 του ν. 3874/2010 (A΄ 151) προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως εξής:

«Ειδικά για το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ο ως άνω ορισμός της αγροτικής δραστηριότητας ισχύει και για λόγους φορολόγησης του ως άνω εισοδήματος.»

Όπως λέει στο Agronews ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Καρδίτσας, Γιώργος Παπαδημητρίου, προκειμένου να ισχύσει ο συντελεστής 13% για τα εισοδήματα από αγροτικά φωτοβολταϊκά που αποκτήθηκαν το 2014 απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και όχι απλή τροποποιητική ή διευκρινιστική εγκύκλιος - κατ' αναλογία της περίπτωσης των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία