BACK TO
TOP
Green reports

Σε 18 πόλεις επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου

Η αρχή της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου γίνεται το 2017 από το Βελεστίνο και το Λαγκαδά.

3
0

Στο βάθος της πενταετίας 2018-2023 η νεοσύστατη Εταιρία Διανομής (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας  πρόκειται να ξεκινήσει τα έργα για επέκταση του δικτύου σε Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έργα που εκτείνονται σε βάθος 20ετίας. Παράλληλα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 πρόκειται να λειτουργήσει στα Ιωάννινα το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου για οχήματα επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης.

Αέριο σε Βελεστίνο και Λαγκαδά μέσα στο 2017

Η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ανακοίνωσαν στα τέλη Ιανουαρίου επίσημα την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Βελεστίνο, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου της Μαγνησίας. Για τους δημότες του Βελεστίνου που θα βρίσκονται εκατέρωθεν του κεντρικού αγωγού που σχεδιάζεται και θα συνδεθούν εντός του έτους 2017 δεν θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση διότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρέχει 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης για όλες τις χρήσεις. Το μόνο κόστος, θα είναι τα έξοδα αλλαγής και εγκατάστασης καυστήρα.

Οι δημότες του Βελεστίνου έχουν ήδη ξεκινήσει να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης με την προτεραιότητα να δίνεται στα δημοτικά και δημόσια κτήρια, και κατόπιν στις οικίες ανά γειτονιές, αναλόγως των αιτήσεων που θα συγκεντρωθούν. Εκπρόσωπος της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας θα ενημερώνει τον κάθε δημότη ξεχωριστά, ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση, για τη διαδικασία της σύνδεσης. Ο αριθμός των αιτήσεων θα καθορίσει την επέκταση του δικτύου σύνδεσης.

Τον Οκτώβριο του 2017 θα ξεκινήσει η παροχή φυσικού αερίου στην πόλη του Λαγκαδά όπως ανακοινώθηκε σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της περιοχής. Σύμφωνα με το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου τα πρώτα 6 χλμ. του νέου δικτύου θα είναι έτοιμα από τον φετινό Οκτώβριο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα 16 χλμ. για την κάλυψη όλης της περιοχής σε βάθος πενταετίας. Υπενθυμίζεται ότι η πόλη του Λαγκαδά επιλέχθηκε αρχικά από την Εταιρεία βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (πληθυσμός, μήκος οδών, επαγγελματική δραστηριότητα), ως η πρώτη περιοχή κατασκευής του νέου δικτύου φυσικού αερίου και θα ακολουθήσει η επέκτασή του σε όλο τον Δήμο.

Το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου στα Γιάννενα

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, θα λειτουργήσει στα Ιωάννινα το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου για οχήματα επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης που θα τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν πρόσφατα η ΔΕΠΑ με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με σκοπό ο στόλος λεωφορείων του νομού να κινείται με φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν την εμπορική συμφωνία και Συμφωνητικό Ανάπτυξης του πρωτοποριακού για την Ελλάδα έργου, καθώς:

* Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την οδική μεταφορά φυσικού αερίου στην Ήπειρο, δεδομένου ότι η περιοχή αυτή δεν είναι συνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Αγωγού Φυσικού Αερίου.

* Το νέο πρατήριο της ΔΕΠΑ θα προσφέρει φθηνό, εναλλακτικό καύσιμο στον επαγγελματία αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των μεταφορών, ενώ παρέχει σπουδαία περιβαλλοντικά οφέλη στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και θα δημιουργήσει πολλαπλές ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και απασχόληση στην περιοχή.

* Το άνοιγμα του CNG (Compressed Natural Gas) πρατηρίου στα Γιάννενα θα προσφέρει τεχνογνωσία και θα αξιοποιήσει επιχειρησιακές συνέργειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προμήθεια με φυσικό αέριο σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες της ευρύτερης περιοχής.

Το πρατήριο θα εξυπηρετεί, εκτός από τον στόλο των λεωφορείων και άλλα οχήματα (ταξί, Ι.Χ., επαγγελματικά κ.τ.λ.).

Πρόκειται για την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, που αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή της ΔΕΠΑ και περιλαμβάνει και την αεριοκίνηση στο πλαίσιο της διεύρυνσης της αποκεντρωμένης χρήσης αερίου.

Σε βάθος 20ετίας 100.000 νοικοκυριά θα αποκτήσουν αέριο

Σε 18 πόλεις, περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά και 11.000 επιχειρήσεις, επεκτείνονται τα δίκτυα φυσικού αερίου, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της νεοσύστατης Εταιρίας Διανομής (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας. Η εταιρία δημιουργήθηκε σε εφαρμογή της νομικής υποχρέωσης για νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της ΔΕΠΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2017 και «κληρονόμησε» από αυτήν, δίκτυα διανομής και βιομηχανικές περιοχές σε 12 πόλεις στην Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Το δίκτυο έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και τροφοδοτεί 170 εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου), όπως παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό του δικτύου, με την κατασκευή άνω των 1000 χλμ. μέσης και χαμηλής πίεσης που θα διευρύνει το πελατολόγιο.

Αναλυτικά, προβλέπεται η επέκταση των δικτύων στις εξής πόλεις:

-Κεντρική Ελλάδα: Χαλκίδα, Καρπενήσι, Άμφισσα, Λαμία, Λειβαδιά, Θήβα. Οι νέες συνδέσεις υπολογίζονται σε 38.000 νοικοκυριά και 5.000 επιχειρήσεις.

-Κεντρική Μακεδονία: Αλεξάνδρεια, Βέροια, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Σέρρες (25.000 νοικοκυριά και 4.000 επιχειρήσεις).

-Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Ορεστιάδα, Καβάλα (45.000 νοικοκυριά και 2.000 επιχειρήσεις).

Στις πόλεις που βρίσκονται σχετικά μακριά από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως η Λειβαδιά, το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα και η Άμφισσα προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για τη μεταφορά του στα σημεία κατανάλωσης.

Το επιχειρησιακό σχέδιο εκτείνεται σε βάθος 20ετίας. Κατά την πενταετία 2018-2023 που είναι η πρώτη φάση κατασκευής των δικτύων προβλέπεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1600 νέες θέσεις εργασίας ενώ σε 700 υπολογίζονται οι νέες μόνιμες θέσεις κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Συνολικά, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις νέες περιοχές υπολογίζεται σε 700 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50.000 τον. το χρόνο. Συγκριτικά η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2015 ήταν 3 δις. κυβικά, πέρυσι αυξήθηκε σε 4 δις. και το 2017 προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 5 δις. με κινητήριο δύναμη την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, με αντικείμενο την τροφοδοσία με φυσικό αέριο νησιωτικών και άλλων περιοχών/καταναλωτών απομακρυσμένων από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία