BACK TO
TOP
Εργασιακά

Να ισχύσει αναδρομικά εργόσημο ζητά ο Κεγκέρογλου

Αν προτίθεται να δώσει το δικαίωμα της αναδρομικής ασφάλισης για αγροεργασίες που παρασχέθηκαν μέχρι και 3-4 χρόνια πριν, ερωτά το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Βασίλης Κεγκέρογλου.

3
0

Όπως σημειώνει: «Η ασφάλιση των αγροεργατών προβλέπεται να γίνεται μέσω εργόσημου που προαγοράζονται από τους εργοδότες-αγρότες. Κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του εργοσήμου από το 2011 και μετά, δεν είχε πλήρως αξιοποιηθεί αυτός ο τρόπος ασφάλισης.

Επειδή πολλοί αγρότες που απασχόλησαν αγροεργάτες στην καλλιέργεια και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων αλλά δεν εξέδιδαν το αντίστοιχο εργόσημο και επειδή πολλοί αγροεργάτες έχουν ανάγκη αυτά τα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν.

Ερωτάστε κα Υπουργέ:

1.Μπορούν να αγοραστούν ετεροχρονισμένα τα εργόσημα για εργασίες που παρασχέθηκαν, για ποιο διάστημα πριν και με ποιες προϋποθέσεις;

2.Αν όχι, προτίθεστε να δώσετε το δικαίωμα της αναδρομικής ασφάλισης σε αγροεργασίες που παρασχέθηκαν μέχρι και 3-4 χρόνια πριν;».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Πότε θα δώσει απαντήσεις το Υπουργείο Εργασίας για σημαντικά και επείγοντα ασφαλιστικά ζητήματα;».

Σύμφωνα με ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, την εβδομάδα που πέρασε, αναβλήθηκε η συζήτηση τριών (3) ερωτήσεων του γραμματέα της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, εξαιτίας κωλύματος του αρμόδιου Υπουργού.

Σύμφωνα όμως με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, υποχρεούται σε επόμενη συνεδρίαση να προσέλθει και να απαντήσει. 

Αναλυτικά τα κείμενα των ερωτήσεων έχουν ως εξής:

1)Χωρίς πλήρες ασφαλιστικό δικαίωμα μένουν 1 εκ. άνεργοι, εργαζόμενοι,  επαγγελματίες και οι οικογένειες τους, από 1η Μαρτίου 2017».

 «Από το 2012 και κάθε χρόνο παρατείνεται νομοθετικά, με τελευταία αυτή του άρθρου 61 του ν.4369/16, το πλήρες ασφαλιστικό δικαίωμα για παροχές από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους:

 α)του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, (του ΕΦΚΑ μισθωτών σήμερα) εφόσον πραγματοποιούν τουλάχιστον 50 ημερομίσθια αντί 100 το προηγούμενο ημερολογιακό έτος κλπ.,

 β)οι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν υπερβεί τη διετία,

 γ)οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ

 δ) η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων με δικαίωμα καταβολής της εισφοράς από τον ΟΑΕΔ κλπ.

ε)Οι υπερήλικες που δικαιούνται προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ και άλλες κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 61 του ν.4369/16.

Επειδή μαζί, άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι αυτών των κατηγοριών, όπως αναφέρονται στο άρθρο 61 του ν.4369/16 είναι πάνω από 2 εκατομμύρια, οι οποίοι δεν θα δικαιούνται από 1η Μαρτίου πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΦΚΑ, όπως ιατρικές και παραϊατρικές εξετάσεις, εκτός Νοσοκομείων του ΕΣΥ και ΠΕΔΥ αλλά μόνο όσα παρέχει ο νόμος 4368/16 για τους ανασφάλιστους.

Ερωτάσθε κα. Υπουργέ:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να παραταθεί και μετά την 1η Μαρτίου 2017 το δικαίωμα για πλήρη ασφάλιση όλων των προαναφερθέντων κατηγοριών εργαζόμενων, ανέργων και επαγγελματιών;».

2)«Μεγάλα προβλήματα και άδικες χρεώσεις υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.» 

Η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές ασφάλισης ανέδειξε τις άδικες χρεώσεις υψηλών ασφαλιστικών εισφορών: 

α)   Σε εργαζόμενους με μπλοκ, σε πάνω από δύο εργοδότες

β)   Σε μισθωτούς που έχουν παράλληλα μπλοκ

γ)   Σε μισθωτούς ή επαγγελματίες με αγροτικό εισόδημα

δ)  Σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους που αμείβονται με μικρά ποσά με Απόδειξη Επαγγελματικής δαπάνης

ε)  Σε νέους επιστήμονες που υποτίθεται ότι διευκολύνονται να πληρώνουν λιγότερα, ενώ τα υπόλοιπα τοκίζονται με 8%. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους ασφαλισμένους που υποτίθεται διευκολύνονται να πληρώσουν 50% ή 35% έναντι.

ζ)   Σε αγρότες που το φορολογητέο εισοδήματος όπως διαμορφώνεται  το 2016 είναι υψηλό, αλλά είναι πλασματικό λόγω των ετεροχρονισμένων πληρωμών του Κράτους.

Ερωτάσθε κα. Υπουργέ:

Αν προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να άρετε τις μεγάλες και άδικες χρεώσεις υψηλών ασφαλιστικών εισφορών;

3)Αναδρομική ασφάλιση αγροεργατών με εργόσημα που δεν εκδόθηκαν. 

Η ασφάλιση των αγροεργατών προβλέπεται να γίνεται μέσω εργόσημου που προαγοράζονται από τους εργοδότες-αγρότες. Κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του εργοσήμου από το 2011 και μετά, δεν είχε πλήρως αξιοποιηθεί αυτός ο τρόπος ασφάλισης.

Επειδή πολλοί αγρότες που απασχόλησαν αγροεργάτες στην καλλιέργεια και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων αλλά δεν εξέδιδαν το αντίστοιχο εργόσημο και

επειδή πολλοί αγροεργάτες έχουν ανάγκη αυτά τα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν.

Ερωτάστε κα Υπουργέ:

1.Μπορούν να αγοραστούν ετεροχρονισμένα τα εργόσημα για εργασίες που παρασχέθηκαν, για ποιο διάστημα πριν και με ποιες προϋποθέσεις;

2.Αν όχι, προτίθεστε να δώσετε το δικαίωμα της αναδρομικής ασφάλισης σε αγροεργασίες που παρασχέθηκαν μέχρι και 3-4 χρόνια πριν;.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία