BACK TO
TOP
Εργασιακά

Σαφείς απανήσεις για τις συντάξεις ενεργών γεωργών ζητούν 3 της ΝΔ

Το θέμα των μειώσεων σε ποσοστό 60% των συνάξεων των αγροτών που εξακολουθούν να απασχολούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους θέτουν οι Βουλευτές της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, Γιώργος Κασαπίδης και Νότης Μηταράκης, με επίκαιρη ερώτησή τους προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας.

3
0

«Η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (αρ. 3/25.1.2017) «Κανόνες υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών Αυτοαπασχολούμενων Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ΟΓΑ) από 01/01/2017» δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των ήδη συνταξιούχων αγροτών που έχουν παράλληλα και αγροτικό εισόδημα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η σχετική πρόβλεψη για μείωση της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) κατά 60%, για όσους συνταξιούχους αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα δεν ίσχυε για τον ΟΓΑ», τονίζουν μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

Θέμα: «Απασχόληση συνταξιούχων αγροτών»

Σύμφωνα με την παρ. 3 του αρ. 37 του ν.4387/2016 «οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης, εφόσον δεν υπάρχει οφειλή».

Παράλληλα, στην παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ίδιου νόμου με τίτλο αναφέρεται: «Στους εξ ίδιου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο...».

Ωστόσο η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (αρ. 3/25.1.2017) «Κανόνες υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών Αυτοαπασχολούμενων Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ΟΓΑ) από 01/01/2017» δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των ήδη συνταξιούχων αγροτών που έχουν παράλληλα και αγροτικό εισόδημα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η σχετική πρόβλεψη για μείωση της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) κατά 60%, για όσους συνταξιούχους αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα δεν ίσχυε για τον ΟΓΑ.

Επιπλέον, με την εφαρμογή του ν.4387/2016 δεν προβλέπεται. πουθενά ο θεσμός του «ανταποκριτή του ΟΓΑ». Οι ανταποκριτές, αποτελούσαν το συνδετικό δεσμό μεταξύ του ΟΓΑ και των ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σήμερα, οι αγρότες δεν γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν και δε λαμβάνουν από πουθενά πληροφορίες και βοήθεια ως προς τα ασφαλιστικά τους θέματα.
 

Επειδή:
• Η φύση και το είδος των αγροτικών εργασιών παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η εποχικότητα και η ενασχόληση σε μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.
• Οι αγρότες, ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους, με την εργασία τους στηρίζουν παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, δίνουν τεχνογνωσία στις νεότερες γενιές και κατά συνέπεια στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, με ένα βασικό παράδειγμα τους Μαστιχοπαραγωγούς - αγρότες της Χίου.
• Επειδή, γενικώς, το επάγγελμα του αγρότη, λόγω των απρόσμενων καιρικών και λοιπών φαινομένων δεν παράγει ασφαλές ετήσιο εισόδημα, το οποίο με τις πρόσφατες ρυθμίσεις πλήττεται περαιτέρω από τους φόρους και τις εισφορές.
• Επειδή, οι συντάξεις των αγροτών και ειδικότερα των μέχρι της 31 Δεκεμβρίου του 2016 αγροτών - συνταξιούχων ήταν στη μεγάλη πλειοψηφία τους, χαμηλού ύψους.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Γιατί επιβλήθηκε η μείωση της μικρής σύνταξης κατά 60% και στους συνταξιούχους αγρότες που στην πλειοψηφία τους απασχολούνται σε μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις;

2. Η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 20 του Νόμου 4387/2016 θα ισχύσει για όλους τους αγρότες ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτικές εργασίες; Έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι αγρότες - συνταξιούχοι λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις; Επίσης πρόκειται να εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων ή σε όσους συνταξιοδοτούνται βάσει των νέων διατάξεων του ν. 4387/2016;

3. Πώς θα γίνεται ο έλεγχος εφαρμογής της σχετικής διάταξης στον αγροτικό χώρο εφόσον δεν υπάρχει, σώμα ελεγκτών - επιθεωρητών εργασίας; Έχει εκτιμήσει το Υπουργείο τις επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτής της διάταξης τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο απασχόλησης;

4. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενημέρωσης και της συνδρομής προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους αγρότες από τη στιγμή που δεν προβλέπεται πουθενά ο θεσμός του «ανταποκριτή του ΟΓΑ»; Σε ποιον πρέπει να απευθύνονται κατά τόπους οι αγρότες προκειμένου να ενημερώνονται για τις αλλαγές που τους αφορούν; Έχουν ενημερωθεί επαρκώς οι αγρότες για τη συγκεκριμένη διάταξη;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ιωάννης Βρούτσης, βουλευτής Κυκλάδων
Γεώργιος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης

Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία