BACK TO
TOP
Business

∆ιέξοδο στη δηµιουργία προϊόντων brand name βρήκαν 12 παραγωγοί

Με κίνητρο να αυξάνουν όλο και περισσότερο την προστιθέµενη αξία των προϊόντων τους και του τόπου τους, 12 παραγωγοί στη ∆ράµα ίδρυσαν το 2008 τον Αγροκτηνοτροφικό Βιοµηχανικό Συνεταιρισµό Προσοτσάνης «Μενοίκιο», που τώρα καλλιεργεί µεγάλο αριθµό βιολογικών και συµβατικών ζωοτροφών και διαθέτει γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά προϊόντα συµβατικής και βιολογικής καλλιέργειας κυρίως σε καταστήµατα της Β. Ελλάδας.

∆ιέξοδο στη δηµιουργία προϊόντων brand name βρήκαν 12 παραγωγοί

5
0
Όπως είπε στην Agrenda o Βασίλης Μελενεκλής, επικεφαλής του Συνεταιρισµού, «είδαµε ότι δεν µπορεί να γίνει τίποτα, αν δεν έφταναν τα προϊόντα µας από το χωράφι στο ράφι».  «Ξεκινήσαµε να παράγουµε 30 κιλά γάλα σε γιαούρτι την βδοµάδα και τώρα η ποσότητα έχει ανέλθει στον 1 τόνο την βδοµάδα», υπογραµµίζει ο κ. Μελενεκλής. «Μάλιστα, χωρίς να έχουµε αναπτύξει σε µεγάλο βαθµό το µάρκετινγκ, η ζήτηση των προϊόντων έχει αυξηθεί», επισηµαίνει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την παραγωγή των γαλακτοκοµικών του προϊόντων ο Συνεταιρισµός συνεργάζεται µε 40 παραγωγούς, οι οποίοι προµηθεύονται ζωοτροφές από αυτόν.

Πιο αναλυτικά, το όραµα της οµάδας ήταν η δηµιουργία ενός πρότυπου αγροκτήµατος µε στόχο την παραγωγή υψηλής ποιότητας τυροκοµικών προϊόντων µέσα από καθετοποιηµένες διαδικασίες παραγωγής. Έτσι, επιλέχθηκε η δηµιουργία ενός σύγχρονου ποιµνιοστασίου και η αγορά βελτιωµένων προβάτων. Σήµερα στις εγκαταστάσεις του φιλοξενείται ένας µεγάλος αριθµός προβάτων σε συνθήκες ηµισταυλισµένης κτηνοτροφίας, ενώ ο Συνεταιρισµός έχει πιστοποιηθεί για την παραγωγή βιολογικού γάλατος και κρέατος

Στη συνέχεια, δηµιουργήθηκε γραµµή παραγωγής, αποθήκευσης και συσκευασίας ζωοτροφών. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν σύγχρονα σιλό αποθήκευσης ζωοτροφών και δυνατότητα συσκευασίας και τυποποίησης χονδροειδών ζωοτροφών και ενσιρώµατος. Έτσι, αφενός καλύπτονται οι ανάγκες του Συνεταιρισµού σε ζωοτροφές αφετέρου το πλεόνασµα διατίθεται τυποποιηµένο στο εµπόριο. Αργότερα, το ‘13 δηµιουργείται το σύγχρονο τυροκοµείο παραγωγής γαλακτοκοµικών προϊόντων, τα οποία παράγονται, µε βάση το πρότυπο ISO 22000.

Επίσης, είναι υψηλής ποιότητας, καθώς έχουν ως πρώτη ύλη το γάλα που προέρχεται από το ποιµνιοστάσιο του Συνεταιρισµού αλλά και από επιλεγµένους παραγωγούς της περιοχής. Η γκάµα των προϊόντων περιλαµβάνει τυρί, γιαούρτι, ανθότυρο, τυρί σχάρας, φέτα, ενώ µία σειρά άλλων γαλακτοκοµικών προϊόντων βρίσκεται σε δοκιµαστικό στάδιο

Επισκέψιµη µονάδαΜεγάλος είναι ο αριθµός των ξένων επισκεπτών στον Αγροκτηνοτροφικό Βιοµηχανικό Συνεταιρισµό Προσοτσάνης «Μενοίκιο» στο πλαίσιο του αγροτουρισµού. Ο Συνεταιρισµός δέχεται, παράλληλα, έναν ακόµα πιο µεγάλο αριθµό Ελήνων µαθητών. Η µονάδα είναι επισκέψιµη από το 2013 και φέτος οι ξένοι επισκέπτες ανήλθαν στους 350, µε την επισκεψιµότητα να παρουσιάζει αύξηση 30 % σε σχέση µε την περσινή χρονιά. Όπως είπε στην Agrenda o Βασίλης Μελενεκλής, επικεφαλής του Συνεταιρισµού, τους δείχνουµε πώς είναι οι εγκαταστάσεις µας, τη διαδικασία τυροκόµησης κτλ. Επίσης, «δοκιµάζουν τα προϊόντα µας και µας λένε τις παρατηρήσεις και τις διορθώσεις τους», συµπλήρωσε ο κ. Μελενεκλής.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία