BACK TO
TOP
Business

Με ενέχυρο τη ζάχαρη δάνειο 11 εκατ. για πληρωμή των τευτλοκαλλιεργητών

Το τέλος της EBZ και της τευτλο- καλλιέργειας στη χώρα μας προδιαγράφουν οι οικονομικές δυσκολίες της άλλοτε κραταιής βιομηχανίας ζάχαρης να τακτοποιήσει τους παραγωγούς για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν στο εργοστάσιο του Πλατέως την τελευταία καλλιεργητική περίοδο και η αδυναμία της να υποστηρίξει έναν πρόσφορο τρόπο χρηματοδότησης από την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς.

Με ενέχυρο τη ζάχαρη δάνειο 11 εκατ. για πληρωμή των τευτλοκαλλιεργητών

2
3

Αποκορύφωμα η ένταση και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν την Τρίτη το βράδυ στο Πλατύ, όταν απεσταλμένοι της τράπεζας προσπάθησαν να καταγράψουν και να σφραγίσουν τις αποθήκες της βιομηχανίας, ώστε το περιεχόμενό τους να αποτελέσει υποθήκη για το τελευταίο δάνειο των 11 εκατ. ευρώ που κατ’ ουσία υποχρεώνεται (κατόπιν πολιτικών πιέσεων) να δώσει η τράπεζα, προκειμένου να πληρωθούν έστω και κατά το ήμισυ οι παραγωγοί ζαχαροτεύτλων για το προϊόν που παρέδωσαν στο εργοστάσιο.

Σημειωτέον ότι τον τελευταίο καιρό οι καλλιεργητές είναι ανάστατοι με τις παλινωδίες της βιομηχανίας και σήμερα (Τετάρτη 14 Ιανουαρίου) οι Σερραίοι οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας στις Σέρρες.

Την ίδια ώρα οι τευτλοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα παρακολουθούν με εύλογη ανησυχία τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες γύρω από το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας κι έχουν να κάνουν με το πολυπόθητο δάνειο των 11 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοφληθεί το 60% των οφειλομένων από την καμπάνια του 2014.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας η διοίκηση της βιομηχανίας, η εκταμίευση του δανείου και, ακολούθως, οι πληρωμές προς τους παραγωγούς είχαν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας (Πέμπτη ή Παρασκευή το αργότερο, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά). Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, στους όρους της συμφωνίας χρηματοδότησης και στο πλαίσιο της διασφάλισης της τράπεζας ήταν και η ενεχυρίαση του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ζάχαρης που βρίσκονται αποθηκευμένοι στο Πλατύ .

Πιο συγκεκριμένα, των 49.000 από τους συνολικά 56.000 τόνους. Οι 30.000 τόνοι, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, αντιστοιχούν στην υποθήκη για το δάνειο των 16 εκατ. ευρώ που είχε λάβει η εταιρεία το φθινόπωρο του 2013 και οι υπόλοιποι 19.000 τόνοι για το φετινό των 11 εκατ. ευρώ.

Το πρωί της Τρίτης 13 Ιανουαρίου συνδικαλιστές ενημερώθηκαν ότι ομάδα στελεχών από εταιρεία που συνεργάζεται με την τράπεζα βρισκόταν στο εργοστάσιο με σκοπό να σφραγίσουν τα σιλό και τις αποθήκες της ζαχαροβιομηχανίας. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε αιτία πολέμου από τους εργαζομένους, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών, παρασυρμένοι από τα νεύρα τους, φέρονται να κινήθηκαν απειλητικά κατά τον εντεταλμένων να κάνουν τη σφράγιση του χώρου στελεχών.

Οι συνδικαλιστές επικοινώνησαν και με τον  πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, ζητώντας του επιτακτικά εξηγήσεις, με τον κ. Λάμπρο Χαραλάμπους να μεταβαίνει άρον – άρον στο Πλατύ και να έχει μαζί τους συνάντηση χωρίς, ωστόσο, κάποιο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά από το μεσημέρι της Τρίτης οι εργαζόμενοι περιφρουρούν τις αποθήκες και τα σιλό της βιομηχανίας, προκειμένου να αποτρέψουν τη δέσμευση των ποσοτήτων ζάχαρης. 

Όπως πληροφορείται το Agronews, από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς η ρητή εντολή που έχει δοθεί προς την διοίκηση της ΕΒΖ είναι τα 11 εκατ. ευρώ του δανείου να χρησιμοποιηθούν αυστηρά για πληρωμές των τευτλοπαραγωγών.

Οι εργαζόμενοι, από τη μεριά τους, εκτιμούν ότι με μόλις 7.000 τόνους να μένουν αδέσμευτοι και δεδομένης της έλλειψης κεφαλαίων κίνησης, πρακτικά τα χέρια της εταιρείας είναι δεμένα και κινδυνεύει να καταλήξει ένας «απλός φύλακας ζάχαρης, χωρίς αντικείμενο και μέλλον», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο Agronews από πηγή που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη. Διερωτώνται, επίσης, πώς θα αποπληρωθούν οι υπόλοιπες οφειλές της ΕΒΖ (π.χ. τα χρωστούμενα στη ΔΕΠΑ).

 

Γ. Πανάγος-Γ. Τσατσάκης-Λ. Λιάμης
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

15-01-2015 17:28ΘΟΔΩΡΗΣ

ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ 3+ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΚΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΓΙΑ 18 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΒΖ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!

Απάντηση

14-01-2015 23:19Manolis

Ποιος ευθυνεται γι αυτο το χαλι να μπει φυλακη.. Εμεις οταν χρωσταμε βαζουν χερι στους λογαριασμους μας ή μας κατασχουν σπιτια χωραφια.. 60% χωρις να μας πουν ποτε θα δοθουν τα υπολοιπα ειναι κοροιδια.. Συγχαρητηρια στον υπουργο μας Καρασμανη.. Θα τα πουμε στις 25 του μηνος

Απάντηση

14-01-2015 18:49αγροφύλακας

Με λίγα λόγια χρηματοδότηση υπήρχε τόσο καιρό από την τράπεζα Αγροτική νυν Πειραιώς.. αλλά η διοίκηση της ΕΒΖ άφησε δυσαρεστημένους τους τευτλοπαραγωγούς με τις τιμές που έδινε για ζαχαρικούς τίτλους οι οποίες ήταν εξευτελιστικές.. άφησε τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα των εργοστασίων να σκουριάσουν μη εκσυχρονίζοντας τα καθιστώντας τα ζημιογόνα για την παραγωγή ζάχαρης.. παρόλα αυτά δεν άφησε δυσαρεστημένους τους ίδιους και εργαζόμενους της παρέχοντας τους παχυλούς μισθούς εφάπαξ συντάξεις κτλ. Η διοίκηση της εβζ αξίζει συγχαρητήρια για την προσφορά της και που ακόμα και σήμερα δέχεται πιέσεις το δάνειο που θα δοθεί να πάει μόνο στους τευτλοπαραγωγούς και όχι εκεί που πήγαινε τόσα χρόνια.. Ως τευτλοπαραγωγός πάνω άπο 20 χρόνια ένα θα σας πω καλά να πάθουμε που τους εμπιστευτήκαμε ακόμη μια φορα.. καλά μας κανουν.. Να είσαι σίγουρη όμως ότι θα έιναι η τελευταία αγαπητή ΕΒΖ..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία