BACK TO
TOP
Business

Εντός εβδομάδας ξεκαθαρίζει το θρίλερ της ΕΒΖ

Παρότι η ΕΒΖ ζητά να κηρυχθεί άγονος ο διεθνής διαγωνισμός, η διαδικασία ακόμα δεν έχει κλείσει.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της γενικής συνέλευσης της ΕΒΖ

4
0

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και σίγουρα το αργότερο μέχρι το απόγευμα της επόμενης Δευτέρας 31 Ιουλίου, οπότε και θα συγκληθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΒΖ ΑΕ, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πώληση ή μη των σερβικών θυγατρικών και υπό ποια διοίκηση, διότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και παραιτήσεις εάν η διάσταση απόψεων που παρατηρείται, δεν γεφυρωθεί.

Η υπόθεση έχει λάβει, πλέον, διαστάσεις θρίλερ, καθώς, παρότι η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ είναι ομόφωνα να κηρυχθεί άγονος ο διεθνής διαγωνισμός (θεωρώντας ότι η προσφορά  των 51 εκατ. ευρώ που κατέθεσε η Σερβική MK Group δεν είναι ικανοποιητική, διότι απέχει από το ποσό των 80-90 εκατ. ευρώ το οποίο κρίνουν εύλογο) η πρόταση για τερματισμό της διαδικασίας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Και αυτό γιατί η πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς, με την οποία έχει συμφωνηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ ΑΕ -και στο πλαίσιο αυτό προϋπόθεση είναι η πώληση των δύο σερβικών εργοστασίων- έχει αντίθετη άποψη και ζητά να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός, με το επιχείρημα ότι το προσφερθέν τίμημα είναι διπλάσιο, από το ορισθέν ως ελάχιστο αποδεκτό, των 25 εκατ. ευρώ και ότι ενόψει της επικείμενης απελευθέρωσης των ποσοστώσεων, δύσκολα θα έρθει ανάλογη προσφορά.

Την ίδια στιγμή και η σερβική MK Group φέρεται να πιέζει για την ανακήρυξή της σε πλειοδότρια, έχοντας, κατά πληροφορίες, αποστείλει σχετική επιστολή στην Τράπεζα Πειραιώς και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τονίζοντας ότι η ίδια τα έχει κάνει όλα σωστά και θα πρέπει να αποκτήσει τις δύο μονάδες.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών για το θέμα, παραμένει και μάλιστα, καταγράφηκε και σε συνάντηση, που έγινε την Πέμπτη 20 Ιουλίου, στα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα, βάζοντας, πλέον, στο παιχνίδι της απόφασης για την «επόμενη μέρα» του διαγωνισμού, τόσο τον ειδικό εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, όσο και την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να βγάλει και τα κάστανα από τη φωτιά, αν πράγματι θέλει να κάνει πράξη τις διακηρύξεις της περί στήριξης της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα.

Πληροφορίες που έφτασαν στο Agronews από πηγή που βρίσκεται κοντά στους εν εξελίξει χειρισμούς αναφέρουν πως μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει κλείσει τίποτε, αλλά η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι καθοριστική, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά κι η υπόθεση πρέπει να διευθετηθεί.

Από την πλευρά της διοίκησης της ζαχαροβιομηχανίας διαρρέεται πως ακόμη και αν κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος, όπως προτείνει η ίδια, η συμφωνία για την εξυγίανση της ΕΒΖ μπορεί να επιτευχθεί, μέσα από τη συνέχιση των συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους, και εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας, δεδομένου ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για τη βαλκανική αγορά ζάχαρης.

Κρίσιμο σημείο, όμως, στο σενάριο αυτό είναι η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΒΖ τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο οπότε και θα έχει παραχθεί η ζάχαρη της φετινής καμπάνιας, η εμπορία της οποίας θα επιτρέψει να βελτιωθεί η ρευστότητα της η οποία στην παρούσα φάση τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Και εδώ είναι που ζητείται να δοθούν από την πιστώτρια τράπεζα τα 3,5 εκατ. ευρώ, για να μη βάλει η βιομηχανία λουκέτο, τα οποία, βάσει της συμφωνίας διάσωσης, όπως αναφέρεται από πηγές της εταιρείας, θα απελευθερωνόταν με την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Η ένεση αυτή ρευστότητας για τη ζαχαροβιομηχανία δεν θα ήταν τόσο αναγκαία, μάλιστα, εάν μπορούσε να κάνει χρήση των μερισμάτων από τις δύο θυγατρικές της Σερβίας, οι οποίες στην περυσινή χρήση είχαν μεν καθαρά κέρδη περίπου 23-24 εκατ. ευρώ –κι αναμένονται άλλα τόσα φέτος- αλλά είναι ενεχυριασμένα στην τράπεζα και ως εκ τούτου μη αξιοποιήσιμα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το πνεύμα στο οποίο φέρονται να συμπαρατάσσονται οι διοικούντες την ΕΒΖ ΑΕ είναι ότι από τη στιγμή που κατά την άποψή τους, αυτός ο διαγωνισμός δεν υπηρετεί το στόχο της εξυγίανσης της μητρικής, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από την πώληση των εργοστασίων. «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ να βγάλουμε χρήματα. Αν μας βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο, έχουμε τις δουλειές μας», απαντούν με νόημα όταν τους τίθεται το ερώτημα τί θα κάνουν αν πιεστούν να υπογράψουν.

Από την άλλη βέβαια, και η πιστώτρια τράπεζα έχει τα επιχειρήματά της. Όπως τονίζεται, με αρνητικά ίδια κεφάλαια στα 92 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις 260 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις που υπολογίζονται στα 163 εκατ. ευρώ, η εταιρεία είναι σε δεινή οικονομική θέση.

Προβληματισμό επίσης δημιουργεί το αν και κατά πόσο τα κέρδη της περσινής χρονιάς είναι διατηρήσιμα ή συγκυριακά, όπως και το ότι ο εξοπλισμός των δύο εργοστασίων της Σερβίας είναι  πεπαλαιωμένος και ως εκ τούτου ο επενδυτής που θα τα αγοράσει, υπολογίζει ότι θα αναγκαστεί να προβεί και σε επενδύσεις, με συνέπεια ακόμη και αν επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να δώσει υψηλότερο τίμημα. Στην ίδια λογική υπενθυμίζεται πως παρότι στον εν εξελίξει διαγωνισμό αρχικό ενδιαφέρον είχαν δείξει 9 σχήματα, τελικώς οικονομική προσφορά έδωσαν μόνο τρεις ενδιαφερόμενοι, γεγονός που κατά τους υποστηριχτές αυτής της επιχειρηματολογίας ανεβάζει ακόμη περισσότερο το ρίσκο μη κατακύρωσης του αποτελέσματος. Και όλα αυτά ενόσω υπάρχει και ο κίνδυνος η ΜΚ Group να κινηθεί νομικά για να αναδειχθεί πλειοδότρια.

 

Δελτίο τύπο Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ

Θέμα: Η κυβέρνηση πρέπει να πράξει το αυτονόητο για την ΕΒΖ

Πολλές φορές, ως εργαζόμενοι στο σύντομο παρελθόν έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χρόνια τώρα, καθώς και τις θέσεις μας για την σωτηρία της.

Έχουμε τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους εμπλεκόμενους, ότι έτσι όπως «καταντήσανε» κάποιοι την Εταιρεία, η σωτηρία της μπορεί να προέλθει από την σωστή διαχείριση και την μέγιστη αξιοποίηση των δύο θυγατρικών εταιρειών της Βιομηχανίας στη Σερβία.

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διεθνή διαγωνισμού πώλησης των δύο εταιρειών στη Σερβία, για τον οποίο ήμασταν και είμαστε αντίθετοι, ένας διαγωνισμός που προέκυψε έπειτα από εκβιαστική πίεση της πιστώτριας Τράπεζας με το πρόσχημα της σωτηρίας της εταιρείας, μέσα από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Κανένας από όσους έχουν εμπλακεί με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν πιστεύει πως το εκπονημένο πρόγραμμα που έχει επιβάλει η πιστώτρια Τράπεζα, μπορεί να σώσει την εταιρεία.

Μετά την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. για το άγονο του διεθνούς διαγωνισμού εξαιτίας του τιμήματος (κατά πολύ χαμηλότερο της πραγματικής αξίας)  πιστεύουμε, ότι όλοι έχουν καταλάβει την σημασία των δύο εταιρειών για την συνέχιση της βιωσιμότητας της εταιρείας.

Δηλώνουμε την στήριξή μας σε αυτή την απόφαση και καλούμε την κυβέρνηση πράττοντας τα αυτονόητα, να πάρει τις αποφάσεις της.

Για άλλη μία φορά χάνεται πολύτιμος χρόνος για την βιωσιμότητα της εταιρείας, οπότε οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι σύντομες και προς το συμφέρον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, των καλλιεργητών και όλων των εργαζομένων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία