BACK TO
TOP
Business

Σε δίκη για «τρύπα» 52 εκατ. πρώην διοικήσεις της ΕΒΖ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με τις κατηγορίες της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε υπόθεση με εμπορία ζάχαρης, χωρίς εξασφαλίσεις, που φέρεται να ζημίωσε την ΕΒΖ ΑΕ, με το δυσθεώρητο ποσό των 52 εκατ. ευρώ, στέλνει βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ζαχαροβιομηχανίας.

Σωτήρια η απόφαση Ειρηνοδικείου για χρεωμένο αγρότη της Κρήτης

1
1

Πρόκειται για πρώην προέδρους, αντιπροέδρους αλλά και διευθύνοντες συμβούλους και στελέχη της ΕΒΖ της περιόδου 2007 -2015, όπως επίσης και των τριών εταιρειών στις οποίες γινόταν οι πωλήσεις της ζάχαρης με πίστωση, χωρίς εξασφαλίσεις, εγγυητικές επιστολές ή προσημειώσεις.

Όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι φέρονται να πουλούσαν ζάχαρη ακόμη και σε τιμές κάτω του κόστους ή και να πραγματοποιούσαν δωρεές προϊόντος, με συνέπεια να προκύψει από τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, βάσει της έρευνας που έκανε η Οικονομική Αστυνομία, μια «τρύπα» στα ταμεία της ζαχαροβιομηχανίας συνολικού ύψους 52 εκατ. ευρώ, για την επίμαχη χρονική περίοδο.

Στη δικογραφία επίσης αναφέρεται ότι το επίδικο χρονικό διάστημα, οι διοικήσεις της ΕΒΖ σταδιακά έδιναν εμπορεύματα στις τρεις εταιρείες, υπερβαίνοντας το πιστωτικό όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να εξασφαλίζουν τις πληρωμές του προϊόντος. Προέκυψε ότι στις δύο περιπτώσεις πελατών (εταιρειών ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ) η ζημία για την ΕΒΖ ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ η τρίτη εταιρεία χρωστάει 1,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί τα παραπάνω ποσά.

«Δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για τη θέσπιση προκαθορισμένης διαδικασίας σχετικά με τη λήψη-έγκριση των παραγγελιών ζάχαρης από πελάτες της και την εκτέλεσή τους προς αυτούς, παρότι το ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΒΖ είχε τη δυνατότητα προειδοποίησης σε περίπτωση υπέρβασης των εγκεκριμένων πιστωτικών ορίων και μάλιστα είχε δοθεί προφορική εντολή από το δ.σ. της ΕΒΖ στην υπηρεσία μηχανογράφησης να εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης του πλαφόν κάθε πελάτη, ούτως ώστε να μπλοκάρεται αυτομάτως η φόρτωση σε περίπτωση υπέρβασης, εντολή για την εκτέλεση της οποίας ουδέποτε μερίμνησαν ή έλεγξαν ως προς το εάν εκτελέστηκε» αναφέρεται στο βούλευμα για τα κατηγορούμενα στελέχη της Βιομηχανίας.

Με το ίδιο βούλευμα, να σημειωθεί, υπήρξε και απαλλαγή ενός πρώην προέδρου της ΕΒΖ, από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί για τα ίδια αδικήματα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-11-2017 18:52ΜΑΝΩΛΗΣ

Το 1998 τα ίδια διευθυντικά στελέχη και όχι μόνο έστελναν κατώτερο προσωπικό από τα εργοστάσια πλατέος και Ορεστιάδας στη Λάρισα για να σώσουν όπως λέγαν οι ίδιοι τη βιομηχανία. Την ίδια στιγμή που αυτή την κατακλέβαν. Μάλιστα σκοτώθηκαν συνάδελφοι μαζί με τα παιδιά τους. Οι κλέφτες η να τα δώσου πίσω η να σαπίσουν στη φυλακή

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία