BACK TO
TOP
Business

«Πράσινο φως» στην επένδυση της ΑΜΦΙΓΑΛ

Και με τη βούλα εντάσσεται στο Μέτρο 123Α η σημαντική επένδυση ύψους 8,74 εκατ. ευρώ της ΕΑΣ Αγρινίου για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος στο νομό Αιτωλοακαρναντίας με την ονομασία Αμφιγάλ Α.Ε.

Από 1/8 αναγραφή προέλευσης στο γάλα

1
1

Με υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, το επενδυτικό σχέδιο υπάγεται στα πλαίσια του Μέτρου 123 Α «Αύξηση της αξίας των Γεωργικών Προϊόντων», του Άξονα 1 : «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης περιόδου 2007-2013.

Από τα 8,74 εκατ. ευρώ της συνολικού προϋπολογισμού του έργου, η δημόσια δαπάνη θα καλύψει το 41,01% (3,584 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 58,99% (5,156 εκατ. ευρώ) θα καλύψει η εταιρεία. 

Από τα τελευταία τα 2,194 εκατ. ευρώ περίπου (25,10%) θα είναι ίδια κεφάλαια, ενώ τα εναπομείναντα 2,962 εκατ. ευρώ (33,89%) θα προέλθουν από δανεισμό.

Η μονάδα θα κατασκευασθεί στο Δ.Δ. Κεχρινιάς στην Αμφιλοχία.


Τι έγραφαν η Agrenda και το Agronews

Tα σχέδια της ΕΑΣ Αγρινίου για τη δημιουργία γαλακτοκομικής μονάδας είχαν αποκαλύψει σε εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda και το Agronews.

Το δημοσίευμα είχε ως εξής: 

«Από τη …θεωρία στην πράξη περνάει η ΕΑΣ Αγρινίου προχωρώντας στην υλοποίηση μιας από τις σημαντικότερες συνεταιριστικές επενδύσεις των τελευταίων ετών μέσω της οποίας φιλοδοξεί να παίξει ισχυρό ρόλο στην αγορά γάλακτος προς όφελος τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.

Ο λόγος για την περίφημη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος στην Αιτωλοακαρνανία με την επωνυμία ΑΜΦΙΓΑΛ, ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ ύψους 10 εκατ. ευρώ που είχε προαναγγείλει μήνες πριν η διοίκηση της ΕΑΣ και το οποίο παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει το πράσινο «φως» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ένταξη του έργου στο μέτρο 123Α (εγκεκριμένη δαπάνη 8,74 εκατ. ευρώ) και έχοντας κινήσει τις διαδικασίες για την οικονομική άδεια, η Ένωση προχωράει εντός του μηνός στην ανάθεση του έργου ώστε να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε  ένα οικόπεδο 25 στρεμμάτων στην Αμφιλοχία, εκ των οποίων οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΑΜΦΙΓΑΛ θα καταλαμβάνουν τα 5 στρέμματα. Σε πλήρη λειτουργία η μονάδα που θα αξιοποιεί μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας θα επεξεργάζεται 40-50 τόνους αιγοπρόβειου και 10 τόνους αγελαδινού γάλακτος το οκτάωρο. Η γκάμα των παραγόμενων προϊόντων θα καλύπτει όλο το φάσμα των γαλακτοκομικών: Aπό φρέσκο αγελαδινό και, αργότερα, κατσικίσιο γάλα, μέχρι φέτα, σκληρά τυριά και γιαούρτι η πλειοψηφία των οποίων θα διατεθεί σε πρώτη φάση στην τοπική αγορά και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η προσπάθεια «εξαγωγής» τους πέρα από τα όρια του νομού.  

«Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία βλέπουμε ότι η ζήτηση για τοπικά, ποιοτικά προιόντα είναι μεγάλη. Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις μας και το εγχείρημα πήρε δημοσιότητα, η ανταπόκριση των ντόπιων καταναλωτών ήταν πολύ μεγάλη. Συνεχώς μας προτρέπουν να προχωρήσουμε και ζητούν να μάθουν πότε θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά τα προιόντα της ΑΜΦΙΓΑΛ», δηλώνει στην Agrenda o πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς.

Ο στόχος της Ένωσης είναι το νέο εργοστάσιο να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2011. Έστω και δοκιμαστικά ή με μικρές ποσότητες κατά τους πρώτους μήνες, όπως διευκρινίζει ο κ. Κουτσουπιάς, «ώστε από το 2012 να μπούμε σε φουλ ρυθμούς».

 

Το χρονικό της ιδέας

Οι βάσεις για το φιλόδοξο εγχείρημα της ΑΜΦΙΓΑΛ μπήκαν το 2004 και η αφορμή ήρθε από την αναθεώρηση της ΚΑΠ και την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. «Τότε διακρίναμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον των ντόπιων παραγωγών για την κτηνοτροφία», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου. Το ενδιαφέρον αυτό έδωσε το ερέθισμα στην ΕΑΣ να προχωρήσει σε μια πρώτη μελέτη σκοπιμότητας. «Θέλαμε να διαπιστώσουμε εάνμ κατά πόσον και με ποιο τρόπο μπορεί η Ένωση να παρέμβει και να βοηθήσει», εξηγεί ο κ. Κουτσουπιάς. «Στην περιοχή υπάρχει ένα υψηλό κτηνοτροφικό δυναμικό, όπως φαίνεται και από τα περίπου 1,1 εκατ. αιγοπρόβατα. Διαπιστώσαμε ότι το 40%-50% της συνολικής παραγωγής γάλακτος διατίθεται και μεταποιείται σε όμορους ή και μακρινούς νομούς, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, οι τοπικοί κτηνοτρόφοι να χάνουν την προστιθέμενη αξία από το προϊόν που παράγουν και τα παράγωγά του».

Ακολούθησε η μελέτη βιωσιμότητας και χωροθέτησης και, εν συνεχεία, η οικονομοτεχνική μελέτη της μονάδας. Η αρχική σκέψη ήταν να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό, λόγω όμως των…γνωστών προβλημάτων με τις εκταμιεύσεις γρήγορα εγκαταλείφθηκε και πριν από ενάμιση χρόνο η Ένωση κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στον Αλ. Μπαλτατζή το οποίο έγινε τελικά αποδεκτό τον περασμένο Αύγουστο.

Στο μεσοδιάστημα, πριν από τέσσερα χρόνια και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ ιδρύθηκε η ΑΜΦΙΓΑΛ, την επωνυμία της οποίας θα φέρουν τα προϊόντα. Πρόκειται για μια πολυμετοχική εταιρεία «λαϊκής βάσης», όπως σημειώνει ο κ. Κουτσουπιάς, το 51% της οποίας κατέχει η ΕΑΣ Αγρινίου ενώ το υπόλοιπο 49% μοιράζονται οι υπόλοιπες τρεις Ενώσεις καθώς και αρκετοί δήμοι του νομού. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα το σχήμα θα προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου."

Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-01-2012 17:25basshs

kalh epiteixia

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία