BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στήνει κολοσσό στην παραγωγή ελαιολάδου η Ισπανία

Να δώσει στους συνεταιρισμούς το κρίσιμο μέγεθος που θα τους επιτρέψει να γίνουν υπολογίσιμοι παίκτες στην παγκόσμια αγορά, φιλοδοξεί ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Μιγέλ Αρίας Κανιέτε. Και για του λόγου το αληθές, παρουσίασε το νέο συνεταιριστικό κολοσσό DCOOP που αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο.

Στήνει κολοσσό στην παραγωγή ελαιολάδου η Ισπανία

1
1

Όπως δήλωσε ο κ. Κανιέτε, στο νέο Εθνικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης θα περιληφθεί ειδική διάταξη για την συνένωση των συνεταιρισμών ώστε να προκύψει «ένα επαγγελματικό, επιχειρηματικό συνεταιριστικό μοντέλο, παραγωγός προστιθέμενης αξίας και με μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί να παράγει και να εμπορεύεται σε παγκόσμια κλίμακα».

Η Ισπανία είναι χώρα αναφοράς για το συνεταιριστικό κίνημα, διαθέτοντας 4.000 συνεταιρισμούς με 1.100.000 μέλη, οι οποίοι προσφέρουν εργασία σε πάνω από 97.000 εργαζόμενους και αναπτύσσονται με μέσο ρυθμό 5% το χρόνο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κανιέτε ο τζίρος των ισπανικών συνεταιρισμών σήμερα ξεπερνά τα 19 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 46% της αξίας τελικής αγροτικής παραγωγής και το 22% της αξίας των καθαρών πωλήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.

«Τη σήμερον ημέρα, η διάσταση των αγορών είναι τέτοια που απαιτεί μια κατάλληλη απάντηση από τις επιχειρήσεις, και αυτή την αποστολή πρέπει να την αναλάβουν οι συνεταιρισμοί για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου ισπανικού κολοσσού DCOOP, που προέκυψε την 1η Οκτωβρίου από τη συνένωση των συνεταιρισμών Hojiblanca και Tierras Altas.  Με ετήσια παραγωγή 250.000 τόνων εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και 67.000 τόνων επιτραπέζιας ελιάς, αποτελεί το μεγαλύτερο ελαιοκομικό οργανισμό στον κόσμο με παρουσία σε 60 χώρες και γραφεία σε ΗΠΑ, Κίνα και Μεξικό.

Ο συνεταιριστικός όμιλος αποτελείται από 110 συνεταιρισμούς παραγωγής ελαιολάδου, 22 παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, 7 κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και δεκάδες συνεταιρισμούς εφοδίων, ενώ διαθέτει γύρως στους 1000 εργαζομένους

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος αυτό επετεύχθη μέσα από οκτώ συνεχόμενες συνενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών τα τελευταία χρόνια. Ο δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός Hojiblanca ήδη ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-01-2014 19:20ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΠΟΝΟΣ

KAI ΜΕΙΣ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ,ΓΕΩΠΟΝΟΙ-ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΟΝΟ Π.Χ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΔΗΛΑΔΗ .ΤΙΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ? ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΟΚΑΠΝΟΣ ΤΗΝ ΠΥΚΝΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΕΛΙΑΣ.ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ .ΔΗΛΑΔΗ Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΕΙ 1,000,000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΑΝ ΜΠΟΥΝ 50,000-100,000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ??ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ .ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΥΟΙΩΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία