BACK TO
TOP
Πολιτικές

Oι New York Times κατηγορούν για νοθεία το ιταλικό ελαιόλαδο

Σάλο έχει προκαλέσει σε Ιταλία και Ισπανία δημοσίευμα της New York Times για τις παράνομες πρακτικές του κυκλώματος που ελέγχει το εμπόριο ελαιολάδου στην Ιταλία.

Oι New York Times κατηγορούν για νοθεία το ιταλικό ελαιόλαδο

0
0
Σε ένα ειδικό πολυσέλιδο γράφημα με τίτλο «Extra Virgin Suicide» (http://www.nytimes.com/interactive/2014/01/24/opinion/food-chains-extra-virgin-suicide.html?_r=0 ), η έγκριτη εφημερίδα εξηγεί πώς οι Ιταλοί εισάγουν τεράστιες ποσότητες «από χώρες όπως η Ισπανία, το Μαρόκο και η Τυνησία» και στη συνέχεια τα νοθεύουν με φτηνότερα σογιέλαια ή «φυτικά έλαια εμπλουτισμένα με β-καροτένιο για να καμουφλάρουν τη γεύση και χλωροφύλλη για χρώμα».

Το τελικό προϊόν πωλείται ως «Εξαιρετικά παρθένο» ελαιόλαδο με τη σήμανση «Packed in Italy» ή «Imported from Italy» και διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού όπως οι ΗΠΑ

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις προσπάθειες των ιταλικών διωκτικών αρχών να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με αιφνιδιαστικούς ελέγχους, οι οποίες όμως πέφτουν στο κενό χάρη στις πολιτικές διασυνδέσεις των ελαιουργών. Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας ότι «όλη αυτή η νοθεία έχει προκαλέσει την πτώση των τιμών. Οι διεφθαρμένοι παραγωγοί έχουν υπονομεύσει τον ίδιο τους τον εαυτό, διαπράττοντας οικονομική αυτοκτονία»

Το δημοσίευμα που καταγγέλλει τα κακώς κείμενα στην ιταλική παραγωγή ελαιολάδου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς,  στοχοποιεί το ευρωπαϊκό προϊόν εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εγχώριας ελαιοκομίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ASOLIVA (Ισπανική Ένωση Εξαγωγέων Ελαιολάδου) , Χοσέ Ποντ Αμενός, η αναφορά σε εξαγωγές ισπανικού ελαιολάδου στην Ιταλία είναι έτσι κι αλλιώς σύμφωνη με τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου που ευαγγελίζονται οι ΗΠΑ. Όσο για τους ελέγχους και τις ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση νοθείας στην Ευρώπη,  είναι αυτές που καθορίζονται διεθνώς από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη του

Μετά από τις αντιδράσεις, η εφημερίδα άλλαξε ορισμένα στοιχεία που παραθέτει και τα οποία καταγγέλθηκαν ως αβάσιμα και παραπλανητικά. Έτσι, η λεζάντα που έγραφε «Το 69% του ελαιολάδου που πωλείται στις ΗΠΑ είναι νοθευμένο» αντικαταστάθηκε από το πιο ακριβές «Το 69% του εισαγόμενου ελαιολάδου που φέρει σήμανση εξαιρετικά παρθένο, σε γευστική δοκιμή δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές της σήμανσης αυτής».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία