BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μετά τα ροδάκινα η ΕΕ εξετάζει στήριξη κι άλλων τομέων

Έκτακτα µέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τοµέα ροδακίνων και νεκταρινιών, ανακοίνωσε τη ∆ευτέρα 11 Αυγούστου η Κοµισιόν που πιέζεται από την πτώση των τιµών και το εµπάργκο, τονίζοντας δια µέσω του αρµόδιου Επιτρόπου Ντάτσιαν Τσιόλος ότι δεν αποκλείεται εφόσον κριθεί αναγκαίο η στήριξη και άλλων τοµέων εξαρτηµένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία.

Μετά τα ροδάκινα η ΕΕ εξετάζει στήριξη κι άλλων τομέων

1
0

Τα προτεινόµενα µέτρα συνίστανται:

Σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία µπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανοµή.  Στην στήριξη µη οργανωµένων µελών παραγωγών (µε καταβολή του 50% της τιµής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα µπορούν να επωφεληθούν από τα µέτρα και µεµονωµένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούµενοι έλεγχοι.   Στη διάθεση πρόσθετων κονδύλιων για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραµµάτων των οργανώσεων παραγωγών.

«Παρακολουθούµε από κοντά τις αγορές και δεν θα διστάσω να πράξω το ίδιο για τη στήριξη και άλλων τοµέων εξαρτηµένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, εφόσον είναι αναγκαίο» είπε µετά την ανακοίνωση των µέτρων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, δείχνοντας προς το αποθεµατικό κρίσης που συστήθηκε το Μάιο του 2013. Ήδη, έχει συγκροτηθεί Task Force (οµάδας εργασίας) για αναλύσει τις επιπτώσεις από το ρωσικό µπλόκο.

 

Συνεδρίαση Task Force

Παραµονή ∆εκαπενταύγουστου αγροτικοί εµπειρογνώµονες από τα 28 κράτη µέλη της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν µια συντονισµένη στρατηγική και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από τη µονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε την περασµένη εβδοµάδα η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκοµικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Στο µεταξύ, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από άλλες χώρες να µην αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίµων προς τη Ρωσία. Η Κοµισιόν θεωρεί ότι ο αγροτικός τοµέας της ΕΕ µπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισεκ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ εκτός της Ένωσης. Μια χωριστή ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος είχε λίγες επιπτώσεις, λέει η Επιτροπή, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρήκαν νέες αγορές στην Ασία και βοήθησαν να καλυφθεί το κενό που είχε δηµιουργηθεί από το ξέσπασµα της ασθένειας των χοίρων στις ΗΠΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία