BACK TO
TOP
Business

Φόβοι για τη Lehman Brothers των εμπορευμάτων

Το ενδεχόμενο να διαθέσει προς πώληση μειοψηφικό μερίδιο της γεωργικής της μονάδας φέρεται να εξετάζει o μεταλλευτικός γίγαντας Glencore, γνωστός στους κύκλους των επενδυτών και ως η Lehman Brothers των εμπορευμάτων, έχοντας προσλάβει τις τράπεζες Citigroup και Credits Suisse Group για να αναλάβουν τη διαδικασία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Φόβοι για τη Lehman Brothers των εμπορευμάτων

1
0

Η πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο περιλαμβάνει ακόμα την πώληση νέων μετοχών συνολικής αξίας 2,5 δισ. δολαρίων και μείωση του συνολικού χρέους της εταιρείας από τα 30 δισ. δολάρια στα 20 δισ. δολάρια.

«Ο όμιλος δεν πρόκειται να περιοριστεί στην πώληση ενός μικρού ποσοστού και, αν οι συνθήκες το καταστήσουν αναγκαίου, ολόκληρο το σκέλος των αγροτικών δραστηριοτήτων το οποίο αποτιμούμε στα 10,5 δισ. δολάρια περίπου ενδέχεται να πωληθεί», σημείωνε τη Δευτέρα σε report της η Citigroup προσθέτοντας: «Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι υψηλό».  


Φόβου για κρίση διαρκείας στα εμπορεύματα

Η 15μηνη ελεύθερη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων αρχίζει να μοιάζει με μια εκτεταμένη κρίση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές αντιδρούν στη μείωση της ζήτησης από την Κίνα και στο τέλος εποχής φθηνού χρήματος  της Federal Reserve.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνολική αξία του τμήματος αποτιμάται έως και 12 δισ. δολάρια. Η ελβετική εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με κρατικά επενδυτικά ταμεία και ασιατικούς οίκους εμπορευμάτων για την πώληση του μειοψηφικού μεριδίου.

Η πώληση εντάσσεται στο πρόγραμμα περικοπής δαπανών που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore, Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, με στόχο τη μείωση του χρέους της εταιρείας. Εκπρόσωπος της Glencore αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Glencore, ο μεγαλύτερος εισηγμένος στο χρηματιστήριο προμηθευτής μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων, λαμβάνει μέτρα για την αισθητή μείωση του χρέους της, που έχει φέτος χάσει το ήμισυ της κεφαλαιοποίησής του.

Η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει στοιχεία ενεργητικού αξίας 2 δισ. δολαρίων, θα εκδώσει νέες μετοχές 2,5 δισ. δολ. και θα αναστείλει την καταβολή μερίσματος, προκειμένου να μειώσει κατά 10,2 δισ. δολάρια το χρέος της, που σήμερα ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια.

Τι έγινε στα χρηματιστήρια

Ο δείκτης των futures εμπορευμάτων του Bloomberg έχει υποχωρήσει κατά 50% από τα υψηλά του 2011, ενώ οι 8 από τις 10 χειρότερες επιδόσεις του S&P φέτος αφορούν εταιρείες που συνδέονται με τα εμπορεύματα.

Τώρα φαίνεται να καταρρέουν όλα μαζί. Η Alcoa, η μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα διασπαστεί σε δύο ξεχωριστές οντότητες εν μέσω πλεονάσματος παραγωγής. Η ολλανδική Shell από την άλλη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις προσπάθειες εξόρυξης στην Αρκτική έχοντας δαπανήσει 7 δισ. δολάρια. Το κακό κορυφώθηκε την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου με τον μεταλλευτικό γίγαντα, Glencore,  η μετοχή της οποίας υπέστη συντριβή  31%.

«Με την οικονομία της Κίνας να επιβραδύνεται και το περιβάλλον να παραμένει αβέβαιο, οι φόβοι έχουν ενταθεί και η μείωση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης για όλα τα εμπορεύματα φαίνεται να έχει στριμώξει όλες τις εταιρείες του κλάδου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ed Hirs, διευθύνων σύμβουλος μιας μικρής πετρελαϊκής και καθηγητής του University of Houston.

Σημειώνεται ότι η λάμψη των πολύτιμων μετάλλων  - όπως χρυσό και ασήμι – που αναδείχθηκε μετά την κρίση του 2008 έχει αρχίσει και ξεθωριάζει, ενώ οι τιμές πετρελαίου βρίσκονται σε καθοδική τροχιά από τα μέσα του 2014 δεχόμενες πρόσθετες πιέσεις από την απόφαση του OPEC να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή παρά την υπερβάλλουσα προσφορά στην παγκόσμια αγορά.

Ο υπερκύκλος της αρκούδας

Η κατάσταση, μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές John LaForge και Warren Pies του Ned Davis Research Group. Τα εμπορεύματα ενδέχεται να βρίσκονται στο τέταρτο έτος 20ετούς «υπερκύκλου αρκούδας», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου.

Τα καλά νέα είναι ότι η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται τα πρώτα 6 χρόνια, σημειώνει ο LaForge. «Θα υπάρξουν πολλές ζημιές στον κλάδο των εμπορευμάτων  και αρκετές εταιρείες θα αναγκαστούν σε λουκέτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να προσθέσει «Αυτό πρέπει να συμβεί για να μειωθεί η προσφορά».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία