BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ομόφωνα τo Συμβούλιο ζητά έλεγχο αγροτικών αγορών

Στην απόφαση να θέσουν υπό έλεγχο τη μεταβλητότητα των τιμών στις αγροτικές αγορές, κατέληξαν οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ στα πλαίσια του άτυπου Συμβουλίου Γεωργίας και Αλείας στη Μπρατισλάβα την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.

Ομόφωνα τo Συμβούλιο ζητά έλεγχο αγροτικών αγορών

2
0
Για το σκοπό αυτό οι υπουργοί γεωργίας που μετείχαν στο Συμβούλιο ζήτησαν από την Κομισιόν να δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τιμές για τα εμπορεύματα. Και αυτή η ανακοίνωση έγινε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα από το twitter της Σλοβακικής προεδρίας.

Από την πλευρά της η υπουργός γεωργίας της Σλοβακίας, Γκαμπριέλα Ματέτσνα, και πρόεδρος του Συμβουλίου σημείωσε τα εξής
«Είναι απαραίτητο να δώσουμε στους αγρότες και τους παραγωγούς μας δίκαιη συμφωνία για την κερδοφορία τους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να εξασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα σε λογική τιμή σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσουμε αυτάρκεια τροφίμων στην Ένωση, ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας και των παραγωγών μας».

Όπως, παραδέχτηκε το Συμβούλιο υπουργών γεωργίας «το τρέχον σύστημα τιμών δεν είναι διαφανές, υπάρχει μικρή οργάνωση μεταξύ των παραγωγών και οι εμπορικές σχέσεις διαστρεβλώνονται από αθέμιτες πρακτικές.

«Καθώς εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε σε σύντομο χρόνο την αγροτική κρίση, παράλληλα ψάχνουμε και για μακροπρόθεσμες λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση των αγροτών», είπε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν. 

Η πλειοψηφία των κρατών μελών συμφώνησαν σε μια ενιαία, πανευρωπαϊκή απάντηση στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. «Οι αγρότες που παράγουν την τροφή μας καθαρίζουν την υγεία μας. Θα πρέπει να απολαμβάνουν συνθήκες θεμιτού εμπορίου σε ολόκληρη την κοινή αγορά», κατέληξε στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου η Γκαμπριέλα Ματέτσνα

Επίσης, ομιλητές στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI), Τσέσλαφ Άνταµ Σιεκιέρσκι, ο Γενικός Γραμματέας των COPA COGECA, Πέκα Πέσονεν, ο Πρόεδρος της COGECA, Νιλς-Έρικ Τόμας Μάγκνισον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Γεωργών (CEJA), Άλαν Ζαγκόε, και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν (DG AGRI), Γιέρζι Μπόγκνταν Πλέβα



Να σημειωθεί ότι η χώρα μας στο άτυπο Συμβούλιο Γεωργίας εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη


Τέλος, αναφέρεται ότι το επόμενο τακτικό Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία