BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ξεκινούν πάλι οι εισαγωγές βιολογικών από Νορβηγία και Ισλανδία στην ΕΕ

Τα βιολογικά προϊόντα από τη Νορβηγία και την Ισλανδία, συμπεριλαμβανομένου του νορβηγικού βιολογικού σολομού, μπορούν και πάλι να εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατίθενται κανονικά στην αγορά δεδομένου ότι τηρούν τους κανόνες της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα, μετά την ενσωμάτωση των σχετικών κανονισμών στη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Ξεκινούν πάλι οι εισαγωγές βιολογικών από Νορβηγία και Ισλανδία στην ΕΕ

1
0

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η προ πολλού αναμενόμενη απόφαση που λήφθηκε στις 18 Μαρτίου 2017 από τη μικτή επιτροπή ΕΟΧ θέτει τέρμα σε μια 8χρονη περίοδο κατά την οποία οι Νορβηγοί και οι Ισλανδοί παραγωγοί βιολογικών προϊόντων τηρούσαν παρωχημένους κανόνες που δεν ίσχυαν πλέον εντός της ΕΕ. Με την έγκριση αυτής της απόφασης θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πάλι οι εισαγωγές βιολογικού σολομού που παράγεται και πιστοποιείται σε χώρες του ΕΟΧ σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν χαιρέτισε τηn απόφαση λέγοντας ότι «χαίρομαι γιατί βλέπω ότι οι εταίροι μας του ΕΟΧ συνειδητοποίησαν τη σημασία που έχουν τα κοινά πρότυπα, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών και των δύο μερών. Οι κανόνες εγγυώνται ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών βιολογικών προϊόντων της ΕΕ και του ΕΟΧ, προς το αμοιβαίο συμφέρον τους. Η Επιτροπή δεν θα δεχτεί ποτέ την υποβάθμιση των υψηλών μας προτύπων για τα προϊόντα που παράγονται, εισάγονται και διατίθενται στην αγορά ως βιολογικά. Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να εγγυηθούμε την αξιοπιστία του λογότυπου της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα».

Η ΕΕ θέσπισε για πρώτη φορά κανόνες για τη βιολογική παραγωγή και επισήμανση το 1991, τους οποίους αναθεώρησε το 2007 εισάγοντας σε πολλές περιπτώσεις αυστηρότερα πρότυπα. Αργότερα θεσπίστηκαν συμπληρωματικοί κανόνες για την παραγωγή, κυρίως βιολογικών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, το 2009. Όλοι αυτοί οι κανόνες έγιναν υποχρεωτικοί για τους παραγωγούς της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2015, και η καθυστέρηση της ενσωμάτωσης των νέων κανονισμών στη συμφωνία ΕΟΧ δημιούργησε συνθήκες άνισης μεταχείρισης των παραγωγών και των επιχειρηματιών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους κανόνες της ΕΕ για την υδατοκαλλιέργεια, οι οποίοι ισχύουν για την παραγωγή και την πιστοποίηση του βιολογικού σολομού, η καθυστέρηση σήμαινε ότι τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας από αυτές τις χώρες δεν μπορούσαν να εισαχθούν και να πωληθούν ως βιολογικά στην ΕΕ, με επιπτώσεις για τους παραγωγούς στις χώρες του ΕΟΧ αλλά και για τους εισαγωγείς και μεταποιητές στην ΕΕ.

Οι αρχές του ΕΟΧ είχαν καθυστερήσει να ενσωματώσουν τους νέους κανονισμούς εξ αιτίας εκκρεμών αιτημάτων για παρεκκλίσεις σχετικά με συγκεκριμένα τεχνικά σημεία, κυρίως τη χρήση ιχθυαλεύρου στη διατροφή μηρυκαστικών και κάποιου βαθμού ευελιξία όσον αφορά την επισήμανση. Τα αιτήματα αυτά έχουν πλέον αποσυρθεί.

Ιστορικό

Η βιολογική παραγωγή είναι το μόνο τμήμα της νομοθεσίας της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΟΧ. Η συμφωνία αυτή, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1994, ενώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις τρεις χώρες του ΕΟΧ - την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία - σε μια ενιαία αγορά. Προβλέπει την χωρίς καθυστέρηση ενσωμάτωση όλων των νομικών πράξεων της ΕΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της. Λόγω της καθυστέρησης στην ενσωμάτωση των νομικών πράξεων, οι χώρες ΕΟΧ εξακολουθούσαν να εφαρμόζουν τους κανόνες περί βιολογικής παραγωγής που είχε εγκρίνει η ΕΕ το 1991. Η ενσωμάτωση των κανόνων της ΕΕ οδηγεί σε επίσημη διμερή αναγνώριση και τήρηση των κανόνων, και ανοίγει τον δρόμο για την εισαγωγή και την πώληση βιολογικών προϊόντων από τις χώρες ΕΟΧ στην ΕΕ με την επισήμανσή τους ως βιολογικών. Η νομοθεσία για τα τρόφιμα δεν ισχύει για το Λιχτενστάιν και, επομένως, η ενσωμάτωσή της στη συμφωνία ΕΟΧ και τα συνεπαγόμενα αποτελέσματα αφορούν μόνο την Ισλανδία και τη Νορβηγία

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία